Asansör faciası dosyasından delil fotoğrafları

10 işçinin öldüğü asansör kazasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin araştırmalarının ilk sonuçları ortaya çıktı

Asansör faciası dosyasından delil fotoğrafları
Asansör faciası dosyasından delil fotoğrafları
GİRİŞ 10.09.2014 12:41 GÜNCELLEME 10.09.2014 12:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Müfettişler, kazaya neden olan üç ihmal, tespit etti. Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, "Bunlar, üretime dalmışlar, insan emniyetini unutmuşlar. Facianın temel nedeni, asansörü en üstte tutması gereken stoperlerin olmaması. Bu kadar küçük biri parçayı takmazsan facia olur, bunlar kabul edilemez" dedi. 

Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi’ndeki eski Ali Sami Yen Stadyumu’nun bulunduğu alanda yapımı halen devam eden rezidans inşaatında cumartesi günü 19.30’da işçilerin bulunduğu asansör, 32’nci kattan zemine düştü. Torun Center inşaatındaki bu kazada asansörde bulunan 10 işçi hayatını kaybetti. Kaza sonrasında çeşitli kurumların yanı sıra hem savcılık, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ayrı ayrı soruşturma başlattı.

DOSYAYA GİREN FOTOĞLAFLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de kazanın hemen ardından gittikleri inşaatta, faciaya nelerin neden olduğunu ve ne gibi aksaklıkların olduğunu tespit için inceleme yaptı. İki gün boyunca müfettişler, kazanın meydana geldiği inşaat alanı ile özellikle asansör bölümünde inceleme yapıp en ince ayrıntılarına kadar da bunları görüntüleyip dosyalarına koydu.

Müfettişlerin, soruşturma dosyalarına koyduğu fotoğraflarda, asansörü tutan düzeneğin yanı sıra, düştüğü alandaki en net görüntüsü ile yine düşmeye neden olan kırılan dişliler yer aldı.

 


MÜFETTİŞLER 3 TEMEL İHMAL SAPTADI

Müfettişlerin araştırmaları sonrasında, 10 işçinin can vermesinde üç temel ihmali saptadı: 

1- Yapılan incelemeye göre, kazaya asansörü en üstte durdurmaya yarayan bir yerde ’son nokta’ olarak kabul edilen bölümde yer alan ’stoper’ parçalarının takılmaması oldu. Bu parça takılı olmadığı için olay meydana geldi. Raylardan bir bölümü çıkan asansörü, üzerindeki yükle taşıyamayan dişliler de kırıldı ve asansör 32’nci kattan zemine çakıldı. 

2- Bunun yanı sıra yine yük taşıyan asansörler ile işçileri taşıyanların ayrı olması gerektiği ancak burada ikisinin de bir arada olduğu ortaya çıktı. Firmaların hem insan hem de yük taşımayı bir arada yapmaları halinde emniyet amaçlı kullanmaları gereken, halat ve paraşüt sisteminin de ilk tespitlere göre asansörde olmadığı saptandı. 

3- Son tespit ise, asansörü genellikle işe yeni başlayan acemi işçilerin kullanması oldu. Son kazada da asansörü kullanan operatör işçinin de, 5 gün önce çalışmaya başladığı için deneyimsiz olduğu ortaya çıktı. 

ARAŞTIRMADA EN YETKİLİ AĞIZ KONUŞTU 

Asansör kazasının hemen ardından farklı kurumlardan açıklamalar geldi. Ancak kazayı birebir takip edip inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, ilk kez konuştu. 

Müfettişlerin incelemelerini tamamladığını, delillendirmeleri yaptığını önümüzdeki günlerde de raporunu hazırlayacağını söyleyen Mehmet Tezel, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımız şimdi ifade alma işlemine geçtiler. En ince ayrıntısına kadar takip ediyorlar. Tespit ettikleri önemli, insan hayatına neden olan aksaklıklar var. Bu kazaya tamamen işletme hatası neden olmuş. Bunlar, üretime dalmışlar, insan emniyetini unutmuşlar. Oysa önce güvenlik sonra üretim gelir. Bir kez kazaya, stoper denilen parçanın takılmaması neden olmuş. Bu kadar küçük parçayı takmazsan facia olur, bunlar kabul edilemez. Ehliyetsiz kişilere asansörü insanların canını teslim etmişler. Bir de tabi tam onu delillendiremedik ama asansörün istiap haddinin 2 bin 700 kilo olduğu söyleniyor. Ama bu aşılmış gibi. Bunun olup olmadığına da yine bakılacak. Bir de inşaatlarda yük taşıyan ve insan taşıyan asansörler farklı olur. Burada ikisini bir arada taşımışlar. Bunun için de gerekli önlemi almamışlar." 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, soruşturma sonrasında da gerekli kişiler hakkında, savcılıklara suç duyurularında bulunacaklarını ve gereken cezaların de verileceğini dile getirdi.

YORUMLAR 4
  • orjinal305 9 yıl önce Şikayet Et
    Olan . yine hayatını kaybeden işçilere olur , Soma da 300 kişi vefat etti de ne oldu sanki !!!!!!
    Cevapla
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    Meslek odalarının vazifesi Siyaset yapıp mesleklerini Siyasete alet etmek, özellikle Sol zihniyete menfaat temin etmek. Bunun dışında üyelerinden para toplamaktan, eline geçirdiğinden haraç kesmekten başka görevleri yok. Bir kısım Makine mühendislerinin Araç LPG projelerini sadece imzalayarak köşe oluşlarını unutmadık.
    Cevapla
  • ali celik 9 yıl önce Şikayet Et
    Kaza = %90 eğitimsizlik. Bir çok yerde karşılaşmışsınızdır.Azama yük 350 kg yazar ama vatandaş aman gelin gelin sıkışın bir şey olmaz der.Her zaman seni Allah koruyacak değil ya tedbirini al.İnsanlarımız ne kendi hayatına ne bir başkasının hayatına önem vermiyor.Bilime yeterince önem verilmiyor.Adama diyorsun ki sigara kanser riskini artırır.Diyorki benim teyzem hiç sigara içmezdi akciğer kanserinden öldü.Dedem 90 yaşında hala sigara içiyor. Riskin artmasının anlamını kavrayamıyor hemde üniversite mezunlarında dahil.Bu inşaattada stoperi olmayan asansörlerin kaza yapmadığını görmüşlerdir.Ayrıca işçiler bir anönce malzemelerini yukarı taşıma aşağı indirme işini biran önce bitirme telaşı kazaya sebeb olmuştur.Bizim inşaat şirketleri hzılı çalışıyor neden bu tip tedbirleri ya şirket almıyor veya şirket istiyor işçinin zoruna gidiyor tedbir almıyor.Mesela sıvacıların emniyet kemeri takmak istemediklerini ısrar edilince işi bıraktıklarını duymuştum .Kaza = %90 eğitimsizlik
    Cevapla
  • Keçi KEÇİ 9 yıl önce Şikayet Et
    MESLEK ODALARI !. Bu meslek odaları üyelerden aidat toplamak ve o aidatlarla saltanat sürmek haricinde ne iş yaparlar-ne işe yararlar?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelere kritik soru! Bu vaatleri ne zaman vereceksiniz?
Şampiyonluk yarışı kızıştı! Düşme hattı alev aldı! Süper Lig'de son durum...