Mers Virüsü nedir? Mers Virüsü belirtileri neler?

Mers Virüsü Türkiye'de görülünce gündeme geldi. Peki Mers Virüsü nedir ve bu virüsten korunmanın yolları nelerdir? İşte cevapları

Mers Virüsü nedir? Mers Virüsü belirtileri neler?
Mers Virüsü nedir? Mers Virüsü belirtileri neler?
GİRİŞ 28.10.2014 12:32 GÜNCELLEME 28.10.2014 12:32

Özellikle Ortadoğu'da görülen Mers Virüsü Türkiye'de tedavi gören bir kişinin vücudunda tespit edilince tedirginliğe neden oldu. 

Peki Mers Virüsü nedir ve bu virüsten korunmanın yolları nelerdir? Mers Virüsü Nedir? 

Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS : Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi arabistan’da tespit edilmiştir.

Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır AKUT solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır Sars Nedir? Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS’tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV’dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775'i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır. Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür? Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Genellikle hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.

Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir. Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz? İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması.

O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak. Hacılara Mers virüsü uyarısı Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Hac sonrası 15 gün içerisinde ateşi çıkan kişinin "Mers virüsü" şüpheli vakası olduğunu söyledi. 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından Antalya'nın Belek bölgesindeki Titanic Deluxe Otel'de gerçekleştirdi. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde bilgiler verdi. Korona virüsün Arap yarımadasında Suudi Arabistan'dan Katara, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere, insanlarda alt salonum enfeksiyonu yaparak öldürür hale geldiğini belirten Ünal, solunum yolu sendromu yapan virüse "Mers" adı verildiğini belirtti. Ünal,"Solunum yoluyla bulaşıyor grip gibi ellerle temas ellerin burna götürülmesi tokalaşma solumun esas olduğu temasla bulaşıyor.

Bu virüsün bu formunun develerde olduğu ve develerden insanlara geçtiği. O yüzden hemen tedbir olarak, deve sütü içmeyin gibi tedbirler getirildi. Hastalığın farkına varınca, izolasyon yöntemleri olan tokalaşmayın, elinizi yıkayın gibi yöntemlerle mart ayından itibaren kontrol altına alındı" dedi. Hac Mevsimi geldi! Ülke genelinde 2.5-3 milyon hacının gelmeye başladığını hatırlatan Ünal, "Korktuğumuz Hac mevsimi geldi. 2.5 3 milyon insandan bahsediyoruz. Çok yakın temas olacak. Bütün dünya tetikte bekliyor. Bulguları halsizlik, üst salonumun yolu enfeksiyonu, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Sonra bildiğimiz zatürre tablosuna döner. Öksürük artar, hafif bir balgam ilave olur.

Solunum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açar. Yüzde 35-40 ölüm oranı var. Bulaştıktan sonra 15 gün sonra ortaya çıkabileceği için kritik dönem 15 gün" dedi. Hacca gidip geldikten sonra 15 gün içerisinde ateşi çıkmış kişinin Mers için şüpheli vaka olduğunu kaydeden Ünal, "Hastayı hemen maskesini takıp en yakın sağlık kurumuna ulaştırmak, yoğun bakım tedavisine almak lazım. Özel bir tedavi yok" diye konuştu. Hatay'da Pozitif çıktı! Ankara'da Hac'dan dönen bir hastaya hastalara mecburen Mers virüsü taşıyor gibi davrandıklarını ifade eden Ünal, "Yapılan testlerde böyle bir şey çıkmadı. Ama Hatay'da pozitif çıkmış. Sağlık Bakanlığı tedbir almıştır. Ama o vakayı iyice incelemek lazım.

Sıradan bir solunum yolu enfeksiyonu gibi bulaşmış olsaydı başka vaka çıkardı. Ama böyle tek olması sevindirici bir şey. Muhtemelen uyarılara rağmen bir deve çiftliğini ziyaret etme, deveyle temas, deve sütü içme gibi riskli bir davranış olsa gerek. Hacdan gelip 15 gün içerisinde ateşi çıkan herkes maskesini bağlayıp ilk fırsatta sağlık kurumuna ulaşmak zorundadır" şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA 2 KİŞİDE MERS ŞÜPHESİ

Pazartesi günü İstanbul'da, hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan ve hastanede izole edilen kadına MERS virüsü (corona virüsü) ön tanısı konuldu. Edinilen bilgiye göre, cumartesi günü Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye dönen 66 yaşındaki H. E, yüksek ateş ve öksürük sebebiyle fenalaştı. Yapılan tetkikler sonucu hastanın daha sonra MERS virüsü taşımadığı saptandı. Yine Pazartesi günü 68 yaşındaki Z.K. isimli bir kişi daha yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurdu ve MERS şüphesiyle Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Dün de Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servis’i, "Mers virüsü" şüphesiyle karantinaya alındı. Alınan bilgiye göre, 73 yaşındaki hasta, ateşi yükselince ve mide bulantısı başlayınca, oğlu tarafından saat 03.30’da Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirildi. 1 hafta önce hac vazifesini yerine getirerek Türkiye’ye dönen kadının, yüksek ateşi olması sebebi ve hac görevi sırasında Suudi Arabistan’da yaygın görülen "Mers virüsü" kapmış olabileceği şüphesi üzerine, hastanenin Acil Servisi kapatılarak karantinaya alındı.

MASKE DAĞITILDI

Acil Servisteki hastalar çevredeki diğer hastanelere sevk edildi. Hastane personeline de önlem olarak maske dağıtıldı. Durumdan habersiz olarak hastaneye gelen vatandaşlar, görevliler tarafından çevredeki hastanelere yönlendirdi. "Mers virüsü" şüphesi taşıyan kadının tetkiklerinin devam ettiği öğrenildi. Ayrıca tedavi sonrası şikayetlerinde azalma görülen hastanın gözetim altında bulunduğu, tedbir amaçlı kısa süreliğine faaliyetine ara verilen acil servis ünitesinin de dezenfeksiyon ve temizlik işlemlerinden sonra saat 08.00 sularında hizmete açıldığı öğrenildi.

KONYA'DA HASTA ÖZENLE TAŞINDI

Konya'da 3 gün önce hacdan dönen 80 yaşındaki L.G., 'Mers' virüsü şüphesiyle, ambulansla özel bir kuvöz ve koruyucu ekipman elbiseli sağlık görevlileri tarafından Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. L.G., intaniye servisinde özel izole edilen bir oda da tedavi altına alınırken, bölüme hasta giriş ve çıkışları yasaklandı. 3 gün önce hacdan dönen L.G.'nin 'Mers' virüsü olup olmadığı yapılacak tetkiklerin sonucunda netlik kazanacağı belirtildi.

SİVAS'TA İZOLE ODA OLMAYINCA ÜNİVERSİTE HASTANESİ'NE GÖNDERİLDİ

Sivas'ta hacdan dönen 83 yaşındaki hasta da MERS şüphesiyle Sivas Devlet Hastanesi'nden Numune Hastanesi'ne oradan da Cumhuriyet Üniversitesi'ne sevk edildi. Bu taşınma sırasında hastanın yüzünde sadece bir maske olduğu onun da yüzünü tam kapamadığı görüldü. Solunum yoluyla da bulaşan virüse karşı tedbirsiz davranılması dikkat çekti. 

"MERS, EBOLADAN DAHA BULAŞICI"

Prof. Dr. Önder Ergönül, MERS-CoV'un Ebola'dan daha tehlikeli ve bulaşıcı olduğuna dikkat çekerek, "Ebola 40 sene önce, MERS-CoV 2 sene önce tanımlandı. 2012'den bu güne yaklaşık bin vaka ve yüzde 30 ölüm var. Bütün Arap ülkelerinde görülmüş bir hastalık. Batı'ya da Arap Yarımadası'nda giden kişilerden bulaşmış. Bu kez bulaş yolu farklı. Şöyle bir algı oldu toplumda. Ebola ve MERS bu ikisi birlikte anılıyor. İkisi de tehlikeli. Benzer yanı ne derseniz her ikisi de sıkça mutasyon yaptıkları için gündeme geliyorlar. MERS, Ebola'dan farklı olarak solunum yolu ile bulaşıyor.

Yani grip gibi bulaşabilir. Ancak çok hızlı yayılmadığını da söyleyelim. Çok hızlı yayılsaydı binden daha fazla vaka olurdu. İki yıldır tespit edilen vaka sayısı sadece bin. Tespit imkanları ileride daha çok olacaktır. Türkiye'de biz hep şunu söylüyorduk; neden bizde yok. Bizde mutlaka oluyor olmalı diye kendi özeleştirimizi yapıyorduk hekimler olarak. İlk vaka Hatay'da ortaya çıktı. Burada çok dikkatli olmalıyız. MERS riskimiz daha yüksektir. Bu hastalıkta yüksek ateş önemli. Arap ülkeleri hacdan gelenler dikkatli olmalı. Oradan gelen yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı olan kimselerde özellikle aksi ispat edilinceyekadar MERS-CoV düşünmeliyiz. Bu kişiler paniğe kapılmadan hastaneye başvurmalı" diye konuştu.

Ebola'nın daha çok gençlerde görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Önder Ergönül, MERS virüsünde ise yaşlıların risk altında olduğunu belirtti

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Her ay hesaplanacak