Fırat'ın Batısında neler oluyor?

Teşrin Barajı'nın PKK uzantısı PYD terör örgütünün eline geçmesi ne anlama geliyor? Fırat'ın batısı neden Türkiye'nin kırmızı çizgisi?..

Fırat'ın Batısında neler oluyor?
Fırat'ın Batısında neler oluyor?
GİRİŞ 29.12.2015 08:16 GÜNCELLEME 29.12.2015 08:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanal7 Dış Haberler Müdürü ve Haber7 yazarı Taha Dağlı, Türkiye'nin kırmızı çizgisi olan ve dün "PYD geçti mi, geçmedi mi?" tartışmalarına sahne olan Fırat'ın batısını irdeledi. Başbakan Davutoğlu'nın kesin dille yalanlayarak "PYD Fırat'ın Batı'sına geçmedi" şeklindeki açıklamasıyla yeniden gözlerin çevrildiği Fırat'ın batısı çok önemli...

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı;

Teşrin Barajı, Suriye’nin Halep kentine bağlı Fırat Nehri üzerinde bulunan bir nokta. Yaklaşık 1,5 yıldır DAEŞ işgalindeydi.

DAEŞ terör örgütü Irak’ta olduğu gibi Suriye’deki yapılanmasında da petrol ve su kaynaklarını öncelikli hedef seçmiş ve Teşrin Barajı'nı işgal etmişti.

Dünden beri bölgede yeni bir sürece girildi. PKK uzantısı PYD teröristleri, ABD’nin hava operasyonuyla püskürttü DAEŞ teröristlerinden boşalan Teşrin Barajını, kontrol altına aldı.

Teşrin, Fırat’ın batısı oluyor, yani Türkiye’nin kırmızı çizgisi.

Ankara geçtiğimiz Temmuz ayında PYD’nin Tel Abyad işgalinden sonra Fırat’ın Batısını kırmızı çizgi olarak belirledi. Yani PYD oraya geçerse asker devreye girecek.

İşte böylesine kritik bir yer o bölge. Zira Türkiye’nin Suriye sınırında yaklaşık 100 kilometrelik Ezez-Cerablus koridorunun başlangıç noktası.

Ezez ile Cerablus Halep’in ilçeleri, ikisi de Türkiye sınırında. Ezez daha batıda kalıyor, Cerablus ise doğuda.

Türkiye’nin güvenli bölge olarak gördüğü hat, Ezez’den yani Kilis’in karşı tarafından başlıyor, doğuda Fırat’a kadar uzanan Cerablus’ta son buluyor.

PYD, dün itibariyle Teşrin barajını ele geçirirken, Fırat’ın batısına yani Cerablus sınırına yaklaşmış oluyor.

Tabi burada vurgulanması gereken bir nokta var. O da o bölgede tıpkı daha önce Tel Abyad’da olduğu gibi DAEŞ’e karşı gerçek mücadele veren Araplardan oluşan Suriyeli muhaliflerin de Teşrin bölgesinde DAEŞ’i püskürten gruplardan biri olması.

PYD ile Suriyeli muhalif grupları birbirinden ayırmakta fayda var. Zira Tel Abyad’da geçtiğimiz Haziran ayındaki DAEŞ’e karşı verilen mücadelede Suriyeli muhalifler ciddi başarı elde etmiş, ardından ise PYD terör örgütü devreye girerek, bölgeye sahiplenmişti.
Sonrasında ise Arap ve Türkmen şehri olan Tel Abyad’a kıyım başlamış, Türkmen ve Arap unsurlar sürgüne tabi tutulmuştu.

İşte Türkiye o süreçte Fırat’ın batısını kırmızı çizgi olarak belirledi. Teşrin’den daha batıya yapılacak olan olası bir PYD hamlesi Türkiye’yi devreye sokacaktır. Tabi burada Amerika’nın da verdiği sözler var. Şu ana kadar PYD konusunda Türkiye’nin hassasiyetlerine hep öncelik tanındı.

Bu süreçte de Amerika’nın yine Türkiye’nin PYD hassasiyetine göre hareket ettiği yönünde bilgiler var. Zira Ezez-Cerablus hattını DAEŞ’ten temizleme noktasında Suriyeli muhaliflere verilen destekte ABD ile Türkiye arasında bir ittifak var. Şu ana kadar da bunun dışına çıkılmadı.

Yani Fırat’ın Batısı Türkiye için kırmızı çizgi ama sadece PYD unsurlarına yönelik. Fırat’ın Batısı o toprakların gerçek sahibi olan Türkmenlerle Araplara sonuna kadar açık.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • türkiye 8 yıl önce Şikayet Et
    sıkın kafalarına gitsinler türkiye hainlerinin sonu ölüm
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri açıklandı
Galatasaray, Sivasspor'u gole boğdu!