Sofralar kumanyanızla bereketlensin!

Hasene Derneği bu sene 6ncı kumanya kampanyasını düzenliyor.

Sofralar kumanyanızla bereketlensin!
Sofralar kumanyanızla bereketlensin!
GİRİŞ 26.04.2016 14:04 GÜNCELLEME 26.04.2016 14:04

Her yıl artan kumanya bağışı ve ülke sayısı ile on binlerce ihtiyaç sahibinin sofrasına katkı sağlanıyor. Ramazan ayı öncesinde, mazlum ve mağdurların sofralarına katkı sağlayan kumanya kampanyasını, kampanyalar sorumlusu Ömer Benli ile konuştuk.

Her yıl düzenlediğiniz kumanya kampanyasının amacından bahseder misiniz?

5 yıldır kumanya kampanyası düzenliyoruz. Bu sene gerçekleştireceğimiz altıncı kumanya kampanyası olacak. Kumanya kampanyası ile amaçladığımız şey, gerek Ramazan ayı içerisisinde gerekse de Ramazan ayından sonra mazlum ve mağdurlara ulaşmak, onların yanında olduğumuzu hissettirmek ve gıda yardımında bulunmaktır. Ayrıca insanımızı üç aylar olarak ifade edilen manevi yoğunluğu yüksek olan bu aylarda paylaşmaya teşvik etmektir. Dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde yaşayan mazlum ve mağdurlara, evlerinden ve yurtlarından çıkmak zorunda bırakılmış mültecilere ulaşarak onlara bu aylarda gıda yardımları ile destek çıkmaktır.

Bu seneki sloganınız nedir?

Bu sene kampanyamızın sloganını “Sofralar kumanyanızla bereketlensin, mazlumlar sevinsin” olarak belirledik. Kampanyamızda bereket kavramını ön plana çıkardık. Bereket kavramını, sahip olduğumuz nimeti ve bizlere bahşedilen rızkı Allah yolunda vermeden doğru anlayamayız. Bereket bolluk anlamına gelir. Lakin bu sadece niceliksel/sayısal çokluk alamında bir bolluk demek değildir. Nice çokca mal vardır ki, bereketi yoktur; nice az şey vardır ki, bereketi vardır. Bereket ancak Allah’tandır; nimet ve rızkın Allah’tan olduğu gibi. Şükrü olmayan nimet ve rızkın ise bereketi olmaz. Nimet ve rızkın şükrü ise ancak Allah yolunda harcayabilmekle eda edilebilir. Verilen rızık karşısında kanaat etmek; hamd ve teşekkür etmek gerekir.

Kendisine verilen şeylerden infak etmek, rızkı verene teşekkürdür. Kur’an’da, takva sahiplerinin özelliklerinden birisi de kendilerine verilen rızıklardan infak ederler olarak belirtilir. Rızık Allah’tandır, zira O el-Rezzak’tır. O, rızkın kaynağıdır. Peygamber Efendimiz a.s. buyuruyor ki: “Adamın birisi, Allah Rasûlüne gelip kalbinin sıkışıp daraldığından şikayet edince Efendimiz şöyle buyurdu: Eğer kalbinin yumuşamasını istiyorsan fakiri doyur, yetimin başını okşa!”

Her birimizin, yeryüzünde bir lokmaya ihtiyaç duyan kişilere karşı sorumlulukları var. Verilen nimetin, sahip olduğumuz rızkın şükrünü ancak paylaşmakla, Allah yolunda karşılıksız harcamakla ifa edebiliriz. Bu duygu ve düşünceler içerisinde ‘Sofralar kumanyanızla bereketlensin, mazlumlar sevinsin’sloganı ile kumanya kampanyasını başlattık.

Kumanya kampanyası neden önemli?

İçerisinde yaşadığımız dünyanın ahvali hiç de iç açıcı değil. Dünyadaki gelir dengesizliği her geçen gün artıyor. Bu manada dünyaya hakim olan düzenin adilliğinden söz etmemiz mümkün değil. Uluslararası kurumların yaptığı araştırmalar bize bu tabloyu gösterir nitelikte: Dünyanın en zengin % 1’lik kısmının sahip olduğu mal varlığı, geriye kalanların toplam mal varlığına denk duruma gelmiş durumda. Bu dengesizlik ise yoksullukla mücadelede olumsuz bir etki yaratıyor. Ülkelerde yaşanan çatışmalar ve iç savaşlar açlığın oluşmasına sebep olan etkenlerin başını çekiyor.

Dünyadaki tabloyu aktuel olarak yansıtacak olursak şu şekilde: Dünyada 52 ülkenin insanları ‘ciddi ve endişe verici’ açlıkla karşı karşıya. Dünyada 795 milyon kişi yetersiz besleniyor. Her yıl 3.1 milyon çocuk beş yaşını tamamlayamadan yetersiz beslenme sebebiyle hayata gözlerini kapıyor. Açlık konusunda en kötü durumdaki ülke olan 4.6 milyon nüfusluk Orta Afrika Cumhuriyeti’nde nüfusun nerede ise yarısı açlık çekiyor. Diğer bir Afrika ülkesi olan Çad’taki durum ise; 4.4 milyon kişi açlıkla karşı karşıya. Çatışma ve kaosun sürdüğü Suriye, Güney Sudan ve Somali gibi ülkelerde ise verilere ulaşılamadığı için sağlıklı bir bilgi sunulamıyor. Dünya çapında 59.5 milyon kişi çatışmalar ve iç savaşlar nedeniyle yaşadığı yeri terketmek zorunda kalmış.

6 yıldır süren Suriye’deki iç savaşın bilançosu da ağır. Yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan mülteci konumunda. Büyük acılar yaşanıyor. Açlıktan ölen insanların haberlerini izliyor ve okuyoruz. Bu tüm insanlık adına büyük bir ayıp. Kumanyalarımızı dünyanın farklı coğrafyalarındaki bu mazlumlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu bakış açısından hareketle başlattığımız kumanya kampanyası büyük önem arzediyor.

Çalışmalar bu sene kaç ülkede yürütülecek? Ağırlık vereceğiniz ülkeler hangileri?

Kumanya çalışmalarını bu sene 51 ülkede yürütmeyi planlıyoruz. Bu hususta tüm hazırlıklarımızı ve görüşmelerimizi yaptık. Türkiye’de ise 27 ilde olacağız. Suriye’de 6 yıldır süren savaş can almaya, insanları göç ettirmeye devam ediyor. Farklı ülkelere sığınmış Suriyeli mültecilerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Zor durumda kalan mültecilere de desteklerimiz sürecek. Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay’da bulunan kamplardaki mültecilere ve dışarıda yer alan ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı planlıyoruz.

Yine Suriye’deki savaşın bir sonucu olarak Avrupa’nın farklı ülkelerine sığınmış mülteciler var. Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde kurulacak iftar çadırlarında birikte iftar yapma noktasında çalışmalarımızı planladık. İhtiyaç sahibi mültecilere ayrıca kumanya dağıtımlarımız da olacak. Yine bir sosyal sorumluluk projesi olarak, önceki yıllarda gençlerle yaşlı ve kimsesiz insanlarımızı iftar sofrasında bir araya getiren bir projeyi IGMG Kadınlar Gençlik Teşkilatı ile birlikte gerçekleştirmiştik. Bu sene de bu projede yer almayı hedefliyoruz.

Etiyopya, Çad ve Kamerun gibi Afrika ülkelerinde bu sene çok kurak geçti. Yaşanan su sıkıntısı, insanların tek geçimlik kaynağı olan hayvanları da telef etti. Afrika’da kuraklık ölümleri de beraberinde getiriyor. Bu sebeple kuraklığın yaşandığı ülkelere ağırlık vereceğiz.

Kampanya için koyduğunuz bir hedef var mı?

Bu seneki hedefimiz 60 bin kumanya bağışı alabilmek. Geçtiğimiz sene 62 bin 515 kumanya bağışı toplayarak, 49 ülkede mazlum ve mağdurlara dağıtmıştık.

Çalışmaları Ramazan ayından aylar önce başlatıyorsunuz. Neden?

İstiyoruz ki; Ramazan ayı başlamadan mazlum, mağdur ve muhtaçların hanelerine gıda paketlerimizi ulaştıralım. Bu nedenle çalışmalar Ramazan ayı öncesinde başlatılıyor ve bitiriliyor. Bunun yanı sıra Ramazan ayı içerisinde de farklı çalışmalarımız olacak. Balkanlarda, Burkina Faso, Etiyopya, Nijer, Somali, Togo ve Uganda’da yetimlerimizle buluşup, onları sevindirecek ve hediyeler vereceğiz.

Günde binlerce ekmek çıkaran Mobil Fırınımız Hatay’da olacak; mültecilerin ve Hataylı ihtiyaç sahiplerinin iftar sorfrasına sıcak ekmek sunacak. Ayrıca il ve ilçe belediyeleriyle görüşüyoruz; bir ilimizde de iftar çadırı açmayı planlıyoruz.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Başçarşı’ya çok yakın bir mesafede bulunan aşevimiz şu an halihazırda ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek çıkarıyor. Ramazan ayı içerisinde kapasiteyi artırarak 500 kişiye sıcak iftar yemeği vermeyi planlıyoruz.

Bir kumanya bedeli ne kadar?

Bir kumanya bedeli 50 €’dur. Kampanya bedeli içerisinde gıda paketleri, aşevi, mobil fırın, iftar çadırı, yetimlere hediyeler, eğitime katkı payı giderleri ve diğer tüm masraflar yer almaktadır. Her bir kumanya içerisinde pirinç, makarna, un, şeker, yağ, tuz, salça, fasulye, hurma gibi temel gıda maddeleri bulunuyor. Bu maddeler ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye kısmi değişiklik gösterebiliyor. Kumanya paketleri 23 ila 25 kg arasında bir ağırlığa sahip. Böylece kumanya bağışında bulunan her bir aile, ihtiyaç sahibi bir ailenin sofrasına Ramazan ayı için anlamlı bir katkı sağlamış olacak.

Kampanyaya katılmak isteyenler nasıl katılabilir? Yardımların yapılabilmesi için www.hasene.org sayfamızdaki online bağış bölümü kullanılabilir. Ayrıca (+49) 221 942240-430 numaralı telefon aracılığı ile de bizlere ulaşarak bilgi alınabilir. Bağışçılarımız, bu çalışmalar için tahsis ettiğimiz kumanya@hasene.org mail adresi kullanarak bizlere sorularını yöneltebilirler.

Peki kampanyanız ne zaman sona eriyor?

15 Mayıs gibi kampanyamızın ilk aşaması tamamlanmış olacak. Kampanyayı neden erken bitirdiğimizi soranlar olabilir. Kampanyanın nihayetlendiği tarihten itibaren, hangi ülkede ne kadarlık bir çalışma yapılacağından tutun, ülkelerdeki partner kurumlarla görüşmelere varana dek yoğun bir hazırlık dönemi içerisinde oluyoruz. Gözlemcilerimiz 28 Mayıs tarihinden itibaren görevli oldukları ülkelere gitmeye başlayacaklar. Ramazan ayı öncesinde kumanyalarımızın hanelere girmesini istediğimiz için, hazırlıklar göz önünde bulundurulduğunda kampanyanın ilk aşamasının tamamlanması için verilen tarih erken değil diyebiliriz.

Kampanya için kaç gözlemci görev yapacak?

Kumanya kampanyası için 228 gözlemcimiz görev yapacak. Her bir ülke için bir ülke sorumlusu ve ona yardımcı olacak, ülkelerdeki yoğunluğa göre sayıları farklılaşan sayıda gözlemciler tayin ettik. Gözlemcilerimizin tamamını görevli olacakları ülkelerden neler yapacakları hususunda gitmeden önce eğitim programlarından geçiriyoruz.

Geçen seneye oranla bu seneki kampanyada ne tür yenilikler var?

Bu sene ilk defa kumanya kampanyası yürüteceğimiz ülkeler var. Vietnam bunlardan bir tanesi. Geçtiğimiz yıl ilk defa kurban kampanyası ile ülkeye gitmiştik. İhtiyaca binaen bu sene de kumanya kampanyası ile Vietnam’da olacağız.

Diğer bir yeniliğimiz; Türkiye’de il sayısını geçtiğimiz seneye oranla azalttık. Bunun nedeni; her bir kumanya paketinin ortalama 4 kişilik bir aileye Ramazan ayı boyunca yetecek nitelikte olmasıdır.

Son olarak paylaşmak istediğiniz bir mesajınız var mı?

Bu sene de mazlum ve mağdurların sofraları kumanya yardımlarımızla bereketlenecek inşallah. İşte o zaman mazlumların sevinci bayramımız olacak. Allah bizleri, mazlum ve mağdurlara arka çıkan, onların sofralarına katkı sağlayan, onlara yardım ve şefkat elini uzatan, onların sevincine vesile olan duyarlı insanlardan kılsın.

Paylaşmak bizde olanı azaltmamakta, çoğaltmakta ve bereketlendirmektedir. Bunun ahirette karşılığını ise Allah c.c. verecektir. Tüm bu duygularla tüm duyarlı kardeşlerimizi bir ihtiyaç sahibinin sofrasına katkı yapmaya davet ediyorum. Yardımseverler kumanya kampanyasından ülke ülke yansımaları ve haberleri www.facebook.com/haseneorg sayfasından aktuel bir şekilde takip edebilirler.

Peygamberimiz a.s. hayırlı işlerde acele etmeyi tavsiye etmiştir. Kampanyaya katılmada geç kalmamalarını tavsiye ediyorum. Şimdiden, bizlere yardımlarını emanet eden tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Allah bağışlarını ve yardımlarını kabul etsin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan 'devrim niteliğinde' deyip duyurdu! Milyonları ilgilendiren hazırlık...
NATO'dan Rusya'yı çıldırtacak Ukrayna duyurusu! Üyeliği resmen ilan ettiler!