Antalya'daki kritik toplantıda neler konuşuldu?

Suriye’nin Rakka kentinin DEAŞ’tan temizlenmesine yönelik harekât için geri sayım başlarken, Antalya bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Antalya'daki kritik toplantıda neler konuşuldu?
Antalya'daki kritik toplantıda neler konuşuldu?
GİRİŞ 08.03.2017 06:05 GÜNCELLEME 08.03.2017 09:34
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Dün sabah erken saatlerde başlayan heyetlerarası toplantı gün boyu sürdü. 

ALTERNATİFLER MASADA

Toplantıda, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki güvenlikle ilgili ortak konular ele alındı. Orgeneral Dunford, Pentagon’un ABD Başkanı Donald Trump’a sunduğu Rakka planının ayrıntılarını paylaşırken, Orgeneral Akar PYD/YPG unsurlarını içermeyen alternatif planları aktardı.

 Komutanlar Münbiç’in geleceğini de değerlendirdi. Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisinde büyük çoğunluğa sahip olan PYD/YPG unsurlarının Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi konusunda verilen sözlerin tutulmasını bekliyor.

El Bab operasyonunun tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “El Bab temizlendikten sonra hedef Münbiç” demişti.

ABD ve Rusya, Türk askerinin Münbiç’e girmesine sıcak bakmıyor. Suriye’nin Rakka kentinin DEAŞ’tan temizlenmesine yönelik harekâtta İncirlik Üssü aktif rol oynayacak. 

Türkiye operasyona lojistik ve taktik destek verecek. Türk askeri Rakka’ya yönelik kara harekâtında yüksek olasılıkla yer almayacak.

DEAŞ RAKKA ’YA HAPSEDİLECEK

Son bir hafta içerisinde Münbiç’in doğusunda ABD, batısında Rusya bayrak gösterdi. Moskova yönetimi, PYD/YPG’nin Münbiç’i rejim güçlerine terk edeceğini açıklarken, Esad’a bağlı askerler Münbiç’in batı bölgelerinde nöbet tutmaya başladı.

ABD, Rakka harekâtını kuzeybatı ve doğudan iki cephe açarak yürütmeyi planlıyor. Kuzeybatıdaki Münbiç’ten SDG güçlerinin, Irak’tan da ABD’nin eğitim verdiği peşmergelerin Rakka’ya ilerlemesi düşünülüyor.

Böylece Rakka kuşatılarak DEAŞ kent merkezine hapsedilecek. DEAŞ unsurlarının Suriye içlerine ve Irak’a kaçış yolları kapatılacak.

İNCİRLİK ’E ÖNEMLİ GÖREV

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford geçen hafta Orgeneral Akar ile İncirlik Üssü’nde bir araya gelmişti. .

Orgeneral Dunford’ın bu görüşmenin ardından gizlice Suriye’ye geçerek Fırat Kalkanı Harekâtı’na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yetkilileriyle bir araya geldiği ve ÖSO’nun imkân ve kabiliyetleri konusunda bilgilendirildiği belirtiliyor.

 İncirlik Üssü, Rakka’ya yönelik hava operasyonlarında aktif olarak kullanılacak. Böylece havada yakıt ikmali ihtiyacı azalacak ve anlık istihbarat alındığında jetler kısa sürede hedeflerini bombalayacak. 

Hava operasyonlarına Türk savaş uçakları da katılabilecek.

AKAR: BU KRİZİN ÇÖZÜLMESİ LAZIM

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, "Bölgede yaşanan bir kriz var, bildiğiniz gibi yoğun bir şekilde bunun içindeyiz maalesef. Bu krizin çözülmesi lazım." ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Orgeneral Akar'ın daveti üzerine, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov'un katılımıyla Antalya'da gerçekleşen üçlü toplantıya ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Buna göre Orgeneral Akar toplantıda yaptığı konuşmada, ABD ve Rus heyetini, saygı ve sevgiyle selamladığını, şahsı ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına "Hoşgeldiniz" dediğini belirtti.

ABD ve Rusya genelkurmay başkanlarıyla böyle bir toplantıda bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti vurgulayan Akar, şunları ifade etti:

"Özellikle Orgeneral Dunford'un ve Orgeneral Gerasimov'un ne kadar meşgul olduklarının, sizlerin ne kadar meşgul olduğunuzun ve çalışmalarınızın ne kadar yoğun olduğunun son derece farkındayım, bunun bilincindeyim. Bütün bu yoğun programınıza rağmen zaman ayırıp, bu toplantıya gelmenizden dolayı, bu toplantı sırasında ve sonrasında yapacağınız katkılardan dolayı bir kez daha sizlere ve heyetlerinizin üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Bölgede yaşanan bir kriz var, bildiğiniz gibi yoğun bir şekilde bunun içindeyiz maalesef. Bu krizin çözülmesi lazım. Bu krizin çözümünde sizlerin yapacağı katkıların, yapacağınız açıklamaların çok önemli olduğunun da altını burada bir kez daha çizmek istiyorum."

"Barışın gelmesi hepimizin ortak amacı"

Bölgede yaşanan savaşın ortaya çıkardığı durum nedeniyle oradaki halkın, masum insanların çok ciddi şekilde acı çektiklerini, çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Akar, şunları kaydetti:

"Ülkelerimizin silahlı kuvvetler mensuplarının bölgeye barışın tekrar gelmesi için büyük bir gayret içinde olduğunu da burada belirtmemiz lazım. Gerçekten askerlerimiz, büyük bir fedakarlıkla, büyük bir kahramanlıkla bölgeye tekrar barışın, huzurun gelmesi için ellerinden gelen çalışmayı yapıyorlar ve çalışmalarıyla bölge barışına büyük katkılar sağlıyorlar. Bölgede takriben 7 yıldır akan kanı önlemek için önemli bir aşama teşkil etmesini bekliyorum. Buradaki çatışmaların durması, çatışmaların azalması, sonuçta barışın gelmesi hepimizin ortak amacı. Başta ülkelerimiz olmak üzere bölgenin güvenliğine de bu şekliyle önemli bir katkı sağlamasını temenni ediyorum şahsım ve sizler adına."

Habertürk

YORUMLAR 41
  • esas 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bastırarak YPG nin halktan zorla insan toplamasının önüne geçmelidir.
    Cevapla
  • kazım 7 yıl önce Şikayet Et
    antalyada kocaman hüsran alenen pyd yi himaye edenlere bişey yapamıyoruz türkiyeye dur toplantısı kaos ortamı bitmez bunlara dost müttefik dersek çok yazık
    Cevapla
  • E.A 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence en büyük sorun Rakkaya kimin önderliğinde bir operasyonun yapılacağı sorunu Rusya mı? Amerika mı? Türkiye önce bu sorunu çözmeye çalışıyor. Türkiye'nin ilk görevi ABD ile Rusya'yı uzlaştırmak bu iki süper güç kendi aralarında uzlaşırlarsa düğüm zaten çözülür.
    Cevapla
  • Asa 7 yıl önce Şikayet Et
    İşgal edilen, bölünen, parçalanan islam diyarlarında katliamlara imza atan katilerle, cellatlarla aynı masada olmak gururlanacak birşey değildirek. aksine zilletin fotoğrafıdır bu..
    Cevapla
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bir araya gelindi. Bari Menbiç'in PYD/YPG'den arındırılması kararı aldırılabilseydi:(
    Cevapla
  • Aci tablo 7 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar menbicde birlesti ve. Istwdigini aldi kimse kendini kandirmasin onlar ne derse yapacak gibi bir durum var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu