1915’li tıbbiyelilerin tamamı şehit düştü

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, 1915 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin 1'inci sınıf öğrencilerinin tamamının Çanakkale'de şehit düştüğünü söyledi.

1915’li tıbbiyelilerin tamamı şehit düştü
1915’li tıbbiyelilerin tamamı şehit düştü
GİRİŞ 18.03.2017 22:01 GÜNCELLEME 18.03.2017 22:01
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl 1915 yılında Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane’ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamının Çanakkale'de şehit düştüğünü ve bu nedenle de okulun 1921 yılında hiç mezun veremediğini açıkladı.

Prof. Dr, Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1914 yılında Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla tıbbiyelilerin de silah altına alındığını ve başta Çanakkale olmak üzere birçok cephede destansı mücadelenin kahramanı olduklarını ifade etti.

1915 yılından itibaren Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane öğrencilerinin Çanakkale başta olmak üzere tüm cephelerdeki değişik hastanelere dağıtıldıklarına dikkat çeken Erdöl, şöyle devam etti: 

“1915 -1916 yıllarında tüm hocaların ve öğrencilerin askeri birliklere dağıtılması nedeniyle Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane bir yıl kapalı kalmış ve burası “Hilal-i Ahmer Hastanesi” olarak hizmet vermiştir.

765 TIP ÖĞRENCİSİNİN YARISINA YAKINI ŞEHİT OLDU

1.Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öğrencisinden 346'sı şehit düşmüş ve geri dönememiştir.

1915 yılında Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı ise Çanakkale'de şehit düşmüş ve bu nedenle de Mektebi Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun verememiştir.”

Çanakkale savaşında tıbbiyelisinden, mülkiyelisine, müderrisinden dervişine aydın ve eğitimli bir sınıfın da cepheye gönüllü olarak müdahil olduğuna dikkat çeken Rektör Erdöl, “1915'ten itibaren Mekteb-İ Tıbbıye-İ Şahane öğrencileri, başta Çanakkale olmak üzere tüm cephelerdeki değişik hastanelere dağıtılmıştır.

Çanakkale savaşının başlamasıyla birlikte, Tıbbiyedeki alet edevatlar bu bölgeye nakledilmiştir. O dönem için cephede tek düşman elindeki silahlar ile yaralar açanlar değildi. Bulaşıcı hastalıklar da çok büyük zayiat sebebi oluyordu. Cephe gerisinde tahaffuzhane adı verilen merkezler kurulduğu bilinmektedir. Bu merkezler harp öncesi erlerin sağlık kontrolünün ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşılamanın yapıldığı yerlerdir. Özellikle aşılama çalışmalarının muharip gücümüzün heba olmasının önüne geçilmesinde katkısı büyük olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Rektör Erdöl sözlerini “Biliyoruz ki; Çanakkale geçilmez diye haykırabiliyorsak, boğazın sırtlarını şerefli kanlarıyla sulayanlara çok şey borçluyuz. Bizler bayrağımızın şehitlerimizin şerefli kanından al olduğunu benliğine işlemiş olanlarız. Bizler uğruna şehit olmayı seçenlerden dolayı bu toprağa vatan dediğimizi bilenlerdeniz. Al bayrağımızın gölgesini ve vatanımızı bize helal kılmış tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadeleriyle tamamladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Tıbbiye 7 yıl önce Şikayet Et
    Mekanları cennet,ruhları şad olsun
    Cevapla
  • Torun 7 yıl önce Şikayet Et
    Dedem de Mekteb-i Sultani'den sonra 1913'de Tıbbiye'ye girmiş ancak 1915 başında yani 2.sınıfta iken Çanakkale'ye gitmiştir. Bilahare okula dönmemiş, önce Filistin Cephesinde sonra da Yemen'de bulunmuş, esir düşerek İskenderiye'de 6 ay kalmış sonra İstanbul'a gönderilmiş, 2 adet gümüş Mecidi nişanı almıştır. İstiklal Harbi yer altı faaliyetleriyle de İstiklal madalyası almıştır. Diğer şehit ve gazilerle beraber onu rahmetle yad ederim.
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Nur içinde yatsınlar. Rabbim onlara layık bir vatan evladı olmamızı nasip etsin.
    Cevapla
  • ZAZA MEHMET ALP 7 yıl önce Şikayet Et
    Onlara yakisir bir nesil olmamiz icin EVLENDIRME ME tarzi programlarin tez elden kaldirilmasi lazim..CANAKKALE de gecemeyenler CANAK ANTENLE girmesin!!!!!!!!
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin bütün şehitlere...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den 'Mehmet Şimşek' açıklaması: 'Desteğimiz tamdır'
Karadeniz'de doğal gazdan sonra petrol heyecanı! İller açıklandı