Barzani kaybetti ama yeni tehlike yolda!

Irak ordu birlikleri ile İran yanlısı Haşd-i Şabi güçleri Kerkük kentini Peşmerge’den aldı. Fakat şimdi bölge için yeni bir tehlike söz konusu...

GİRİŞ 18.10.2017 10:42 GÜNCELLEME 18.10.2017 12:14
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Haber7- Detay

IKBY yönetimi tarihi Türkmen ilini Kürt kenti yapmaya kalkışmıştı. Bunun üzerine Ciddi bir askeri gücü olmadığı bilinen Irak ordusu, İran destekli Haşdi Şabi güçlerini kullanarak kentin her mahallesine girdi. 

Kerkük ve Musul'daki Haşdi Şabi varlığı bölgede yaşayan Türkmen, Arap ve Kürtler için yeni bir tehdit olarak algılanıyor.

HAMENEY'İN FOTOĞRAFI ASILDI

Haşdi Şabi ve Irak Ordusu tarafından ele geçirilen Kerkük İl Meclisi'ne, İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in fotoğrafları asıldı. Kerkük İl Meclisi'nde bir Haşdi Şabi mensubu tarafından çekilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Videoda Ali Hamaney'in fotoğrafının bulunması dikkat çekiyor.

HAŞDİ ŞABİ'YE YASAL STATÜ KAZANDIRMIŞLARDI

Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye Kasım 2016'da Irak parlamentosundan geçirilen yasayla kolluk gücü yetkisi verilerek, resmi ordu ve polis güçleriyle aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanınmıştı.

İRAN ETKİSİ

Öte yandan Haşdi Şabi içerisinde yer alan grupların, askeri mühimmat ve lojistik açıdan İran tarafından desteklendiği açık. Haşdi Şabi ile birlikte İran’ın Irak’taki etkisinin de hissedilir derecede arttığı görülüyor. 

TÜRKİYE'Yİ BİLE TEHDİT ETMİŞLERDİ

Haşdi Şabi içerisindeki bazı milis grupların Türkiye’ye yönelik olumsuz (yer yer tehditkar) tavırlar içinde oldukları da dikkat çekiyor. Özellikle Başika krizinden sonra, Haşdi Şabi'ye bağlı bazı milis grupların liderleri, Türkiye’yi tehdit eder boyutta açıklamalar yapmıştı.

BÖLGE İÇİN YENİ TEHLİKE

Bölgede İran destekli ve PKK eksenli bir silahlı grubun varlığının güçlendirilmesi yeni bir tehlike olarak görülüyor.

 

 

YORUMLAR 68
  • kadir 6 yıl önce Şikayet Et
    iran şii hilalini barzani ise kurdistan hayalini güdüyor. peki biz bir zamanlar denge unsuru olan biz neyin hayalindeyiz.
    Cevapla
  • kayserili 6 yıl önce Şikayet Et
    biz diyarbakira söz geciremiyoruz sanki diyarbakir bizim degil gibi nasil gidipte birde kerkükle basa cikacaksin
    Cevapla
  • kayserili 6 yıl önce Şikayet Et
    hani bir gece ansizin girecektik iran girdi kim gene bize dur dedi
    Cevapla
  • Recep 6 yıl önce Şikayet Et
    Barzani'nin referandum yapması kerkük'ü 24 saat olmadan kaybetmesi Amerikanın Türkiye ile İran'ı Karşı karşıya getirmesi için yapılmış bir oyun olabilir. İran da bu oyunun içinde olabilir.
    Cevapla
  • uğur 6 yıl önce Şikayet Et
    haşdi şabi şii, kerkük'teki türkmenler de şii...pkk ile haşdi şabinin ne alakası var?iran ile bölgede güç çekişmemiz olacak eyvallah fakat gerçekleri saptırmanın manası yok...Şii Türkmen soydaş kardeşlerimize biz sahip çıkarız, İran'da din kardeşi onların onlarda sahip çıkar...Boşuna şii sünni çatışması çıkarmaya çalışmayın...Bu bize zarar olarak yazılır batıya avantaj olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: YSK kesin sonuçlarını açıkladı!
Belçika Başbakanı Alexander De Croo duyurdu... AB'de İsrail'e karşı büyük darbe hazırlığı