Kimse ABD'nin 'dolarını' takmadı

İşte BM Genel Kurulu'nda yapılacak Kudüs oylaması öncesi Trump'ın yardımları kesmekle tehdit ettiği ülkeler ve yardım miktarları...

Kimse ABD'nin 'dolarını' takmadı
Kimse ABD'nin 'dolarını' takmadı
GİRİŞ 22.12.2017 12:43 GÜNCELLEME 22.12.2017 13:46
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Tüm dünyanın ABD'nin 'dünyanın polisi' tavrından sıkıldığı bir kez daha tescillendi. Her türlü platformda istediğini almaya alışık olan ABD tarihte ilk kez bu kadar yalnız kalıyor. ABD'nin bu kabadayılık tavrından sıkılan ülkeler ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley hem de ABD Başkanı Trump'ın açık tehditlerine aldırış etmeyen ABD aleyhinde karar verdiler.

ABD'NİN PARA YARDIMI YAPTIĞI ÜLKELER

ABD Başkanı Trump'ın mali yardımı kesmekle tehdit ettiği ülkeler listesinde Afganistan, Mısır, Irak ve Ürdün olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerin hepsi de ABD aleyhinde oy kullanması dikkat çekti.

2016 rakamlarına göre, ABD'den en fazla Irak, Afganistan, Mısır, Irak, Ürdün, Kenya, Etiyopya olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerden sadece Kenya oylamaya katılmadı. Diğer bütün ülkeler ABD aleyhinde oy kullandı.

 

ASIL YARDIMI ALAN İSRAİL

ABD'den en fazla yardım alan ülke İsrail'di. İsrail'in ardından ABD'den en fazla askeri yardım alan ülke ise Mısır.

Mısır, Sisi'nin iktidarıyla birlikte Washington’dan 1.3 milyar dolarlık önemli bir dış destek sağladı. 1979’da ABD'nin gözetiminde İsrail ile Mısır arasında imzalanan Camp David Anlaşması'ndan bu yana her yıl ABD'den ciddi düzeyde askeri ve ekonomik yardım alan Mısır'a, 1987’den beri her yıl 1.3 milyar dolarlık askeri yardım gidiyor. İsrail ise 3,1 milyar dolarlık askeri yardım aldı.

TRUMP YARDIMI KESEMEZ ÇÜNKÜ...

Uzmanlar ABD'den askeri yardım alan ülkelerin çoğunun ABD'nin güvenlik çıkarları açısından kilit ülkeler olduklarının altı çiziliyor. Yardım alan çoğu ülke ABD eliyle karıştırılmış sonrasında ise 'sözde' yardım edilmiş ülkeler. Bu nedenle ki ABD'nin güvenlik kaygıları dikkate alınarak askeri yardımların kesilmesi neredeyse imkansız. Ayrıca ABD yardım ettiği ülkeleri tersine bir şekilde adeta sömürüyor. Öyle ki birçok ülkeye giren yardımlardan çok ülkeden ABD'ye geriye doğru çıkan para oluyor.

ABD YARDIMLARI

Ürdün 636 Milyon dolar
Afganistan 6 milyar dolar
Nijerya 413 milyon dolar
Uganda 450 milyon dolar
Kenya 632 milyon dolar
Zambiya 428 milyon dolar
Tanzanya 545 milyon dolar

ABD’de toplam 92 ülkeye mali yardımda bulunuyor. ‘Güvenlik yardımı' olacak tanımlanan silah ve mühimmat hibesi yapılan ülke sayısı ise 143 . ABD’nin içeriği belli olmayan yardımları ise 6,5 milyar dolar.  Yıllara göre toplam yardımlar ise 2015 yılında 43, 2016 yılında 49 ve 2018 yılında 25 milyar dolar.

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
YORUMLAR 27
  • tachiwaza 6 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan CHP. ABD.den ne kadar dolar aldığı.
    Cevapla
  • Tayfa Yunus 6 yıl önce Şikayet Et
    Reis, BM'de Trump'i "Trumpet" yaptı! Bir daha da kendine gelemez. Helalin var büyük Reis!
    Cevapla
  • Maraş46 6 yıl önce Şikayet Et
    Yardım demeyin lütfen. Kapitalist düzende yardım diye bişey yoktur çıkar vardır. Yardım diyeceksek bunun en güzel örneği ülkemizde.
    Cevapla
  • Cengiz Y 6 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca ülkemizi de yardım adı altında sömürdüler.REİS iplerini çekti ve ipliğini pazara çıkardı.Keşke ana muhalefet de iradeli duruş sergileseydi.
    Cevapla
  • E.A 6 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadaki bu tepkiler aslında Amerika'nın kendisine değil sadece Trump yönetimine karşı Trump yönetimi hatır matır takmadığı için dünyada onları takmıyor. Trump yönetimi ilk kavgasını AB'nin lokomotifi Merkel ile yapmıştı. Bana göre Amerika dünya ile en dengeli ve güzel ilişkileri Obama döneminde yaşadı. Obama yönetimi kesinlikle böyle kavgalara ne zemin hazırlıyordu ne de prim vermiyordu. Trump denen adamın tahtası eksik olduğu için tehdit ve şantaj ile bir yere varacağını sanıyor. Aha işte böyle dünyayı karşına alırsın ve yalnız kalırsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş gelişme! Beşiktaş, Nuri Şahin'le masaya oturuyor!
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!