İzmir'deki depremde tarihi kaleyi tsunami vurdu!

İzmir'i vuran depremin yol açtığı hasarlar da ortaya çıkmaya başladı. Kentin Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan tsunami nedeniyle tarihi Sığacık Kalesi hasar gördü. Surlarındaki taşların yere düştüğü kalenin bir duvarının yıkılma tehlikesi altında olduğu belirtildi

 İzmir'deki depremde tarihi kaleyi tsunami vurdu!
İzmir'deki depremde tarihi kaleyi tsunami vurdu!
GİRİŞ 06.11.2020 19:27 GÜNCELLEME 06.11.2020 19:27

Seferihisar açıklarında 30 Ekim'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami nedeniyle Sığacık Mahallesi'nde 1 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda tekne, ev ve iş yeri zarar gördü.

SURLARDAKİ TAŞLAR YERLERE SAÇILDI!

Deniz suyunun 2 metre yükseldiği bölgede, Osmanlı Devleti'nin 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yaptırılan Sığacık Kalesi de tsunamiden olumsuz etkilendi. Geçmişte bir deniz üssü olarak hizmet veren kalenin surlarındaki taşlar, yere döküldü.

Kalenin 'Barbaros Kapısı' bölümdeki bir duvar ise yıkılma tehlikesi olduğu belirlendi. Duvarın çevresi önlem amacıyla güvenlik şeridiyle kapatıldı.

'HASARIMIZ ÇOK'

Sığacık Mahalle Muhtarı Yaşar Keleş, kalenin Osmanlı Devleti tarafından Ege Denizi'nde stratejik üstünlük sağlanması için inşa edildiğini söyledi. Kalenin tsunami nedeniyle büyük hasar gördüğünü ifade eden Muhtar Keleş, "Tsunami sonrası kaleyi su bastı. Yıkılan bölümler var. Hasarımız çok. Devletimiz her zaman yanımızda. Kalede restorasyon çalışması yapılması gerekiyor. Kalenin Barbaros Kapısı adı verilen bölümde bir duvarın yıkılma tehlikesi var. Kalenin bu hale gelmesi çok üzücü. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmamıştık" dedi.

'SURLAR YIKILMAYA YÜZ TUTTU'

Sığacık'ta restoran işleten Mahmut Türkoğlu, tsunami felaketini yaşadıklarını belirtip, "Tsunami hiç beklemediğimiz bir olaydı. Sular, deniz çekildikten 15 dakika sonra geldi. Su seviyesi 2 metre yükseldi. Bütün işletmeler harap oldu. Eşyalar kullanılamaz hale geldi. Depremin ardından oluşan tsunami, kalenin surlarına zarar verdi. Tamire ihtiyacı olan surlar yıkılmaya yüz tuttu. Bazı taşlar düştü. Kale sularının bir bölümünü kapattık. Her an yıkılabilir" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!