Son dakika: Türkiye'den Yunanistan'a İyon Denizi cevabı!

Son dakika: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Parlamentosu'nun İyon Denizi ile ilgili aldığı karar hakkında yaptığı açıklamada, ''Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Ege Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.'' ifadelerini kullandı. İşte son dakika gelişmesi...

Son dakika: Türkiye'den Yunanistan'a İyon Denizi cevabı!
Son dakika: Türkiye'den Yunanistan'a İyon Denizi cevabı!
GİRİŞ 20.01.2021 23:11 GÜNCELLEME 20.01.2021 23:13
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Ege Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.'' denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,

''Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Ege Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.

Özel coğrafi koşulların hakim olduğu yarı-kapalı Ege Denizi’nde ülkemizin hayati hak ve çıkarları vardır. Bu denizde karasularının hem ülkemizin, hem üçüncü ülkelerin seyrüsefer serbestisini ve açık denizlere erişimi kısıtlayacak şekilde tek taraflı olarak genişletilmemesi gerektiği konusundaki tutumumuz herkesin malumudur.

Bu tutumumuzda bir değişiklik yoktur.'' ifadeleri kullanıldı.

YUNANİSTAN PARLAMENTOSU, İYON DENİZİ İLE İLGİLİ YASA TASARISINI ONAYLADI

Yunanistan'ın İyon Denizi'nde kara sularını genişletmesini öngören yasa tasarısı ülke meclisinde milletvekillerinin oyuna sunuldu. 

Ülkenin söz konusu deniz bölgesindeki kara sularını 6 milden 12 mile çıkarmasını öngören tasarı yapılan açık oylama sonucu kabul edildi. 

Başbakan Kiryakos Miçotakis, oylama öncesi mecliste yaptığı konuşmada, ülkesinin kara sularını genişletme hakkı olduğunu savunarak, bu konuya ilişkin adımları uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne uyumlu şekilde attıklarını ileri sürdü. 

GİRİT ADASI'NIN DOĞUSUNDA DA KARA SULARINI GENİŞLETME PLANI 

Atina'nın, İyon Denizi'nin yanı sıra diğer deniz bölgelerinde de bu hakkını saklı tuttuğunu iddia eden Miçotakis, bundan sonraki aşamada Girit Adası'nın doğusunda da benzer şekilde kara sularını genişletmeyi planladıklarını söyledi. 

Yunanistan ve İtalya, 9 Ağustos 2020'de İyon Denizi’nde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzalamıştı. 

Arnavutluk yakınlarındaki İyon Adaları'ndan Mora Yarımadası'nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu'na kadar olan deniz bölgesinde, körfezlerin kapatılması ve düz ana hatların çizilmesiyle ilgili kararname, Yunanistan Resmi Gazetesi'nde 27 Aralık 2020'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 

Söz konusu deniz bölgesinde kara sularını 6 milden 12 mile çıkarılmasını öngören yasa tasarısı, 9 Ocak'ta milletvekillerinin tartışması için Yunanistan Parlamentosu'na sunulmuştu. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, mecliste dün yaptığı konuşmada, "Girit'in doğusunda da kara sularımızı genişletmeyi planlıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 43
  • aydın gökyurt 3 yıl önce Şikayet Et
    inşaallah öyle bir karar alırlar.Bu sayede ege denizini kendi denizimiz haline getiririz.Dağlık karbağdan ders almamışlar anlaşılan
    Cevapla
  • Mustafa kaan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sinir uçlarımızla oynuyorlar.girit bir yem.tepkimizi ölçmeye çalışıyorlar.casus belli girit için geçerli olmazsa yarın istanbul bizim derler
    Cevapla
  • vahchpvahiyi 3 yıl önce Şikayet Et
    istedikleri kadar silahlansinlar artik silahlari ile birlikte gomeriz , iktidarda 12 adalari yunana veren chp yok iktidarda heykelden baska icraati olmayan chp yok iktidarda teroriste terorist diyemeyen iyi parti yok Erdoğan liderliginde guclu Turkiye var
    Cevapla
  • vahchpvahiyiparti 3 yıl önce Şikayet Et
    chp linin zamaninda bizim olan adalari vermesi derdi ile ugrasiyoruz su an.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence bunların bu iyon denizi kararını kabul etmemeliyiz. Ege denizindede 12 mil yapmak için, yasal zemin oluşturmak için böyle bir uygulamaya çalışıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!