MUBİ belgeselinde "idam" mesajı!

'Ah Gözel İstanbul' isimli belgesel filmde Topkapı Sarayı önünde idam edilen Osmanlı elitlerinden bahsedildiği sırada kullanılan "Bugünün Saraylısı yaptıklarının hesabını vermeyecek olmanın rahatlığındadır." cümlesi tepki topladı.

MUBİ belgeselinde "idam" mesajı!
MUBİ belgeselinde "idam" mesajı!
GİRİŞ 03.03.2021 15:06 GÜNCELLEME 03.03.2021 15:10
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin seçkisinde yer alan ve 39. İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Yarışması'nda Mansiyon Ödülü sahibi olan 'Ah Gözel İstanbul' belgeseli dijital streaming platformu MUBI'de gösterime girdi.

İstanbul doğumlu Ermeni kökenli entelektüel Eremya Çelebi Kömürciyan'ın 1661 yılında kaleme aldığı İstanbul Seyahatnamesi'nden esinlenilerek çekilen belgeselde 350 yıllık izlerin peşine düşüldü.

Zeynep Dadak imzalı belgeselin bir bölümünde Topkapı Sarayı'ndan bahsedildi.

Büyük kapının dışında beylerin, paşaların, zorbaların ve celali adını taşıyan büyük sebatın idam edildiği aktarılırken, "Divan kapısı denilen bu yerde idam mahkumlarının başı kesilir. Kesilen başlar saray burnu kapısından denize atılır. Bugünün saraylısı yaptıklarının hesabını vermeyecek olmanın rahatlığındadır." denildi.

'BUGÜNÜN SARAYLISI' DENİLEREK ERDOĞAN MI KASTEDİLİYOR?

Sıradan bir belgesel senaryosu gibi görünen bu metnin, özellikle de son cümlesindeki "idam" göndermesi dikkat çekti

Buna göre, Eremya Çelebi Kömürciyan'ın 1661 yılında kaleme aldığı İstanbul Seyahatnamesi'nde bu yönde bir ifade bulunmazken, belgesel senaryosuna eklenen 'bugünün saraylısı' tanımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir gönderme olarak yorumlandı. 

Türkiye'nin geçmişindeki karanlık sayfalar göz önüne alındığında, söz konusu ifade ile verilen "idam" temalı siyasi mesaj tepki topladı.


SuperHaber

YORUMLAR 11
  • konuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür imalar ve göndermelerden medet umanlar var.
    Cevapla
  • iSMET SELAMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu alkış , ilgi budalası sahte samimiyet kumkuması sözde sanatçılar boş boş konuşur bazen. Bugünün saraylısı genç olaydı , bugünün soytarı sanatçıları ondan çocuk yapmak için sıraya girerlerdi.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu gizli ve açık ermeniler ve onların devşirmeleri hala bu toprakları kendilerinin sanıyorlar çünkü biz ayrım yapmadan ikinci sınıf vatandaş demeden herkese eşit davranırız ama bunu zaaf olarak değil İslam'ın emri ve insanlığın neticesi olduğunu unutmamalı lar Abdülhamit'i tahttan indirmeye gelenlerin kimliklerini unutmadık
    Cevapla
  • gsli 3 yıl önce Şikayet Et
    bugünün saraylısı haysiyetsizlerin ipini teker teker çekiyor siz merak etmeyin
    Cevapla
  • el bosatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Derhal soruşturma acilmali.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!