Nedim Şener'den çarpıcı uyarı: Yüzde 15 terör örgütlerine yem oluyor

Son dakika haberi: Sosyal medyada yangınla ilgili yalan haberler çoğunlukla FETÖ, marjinal sol ve PKK'ya ait hesaplar tarafından yayılıyor. Yüzde 15'i de genel kullanıcılara ait. Gazeteci Nedim Şener uyarıyor: Terör örgütlerine yem olmayın.

GİRİŞ 04.08.2021 10:37 GÜNCELLEME 04.08.2021 10:37
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Türkiye'nin ciğerleri yanarken, sosyal medyada bazı hesaplar manipülasyon peşinde. 

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener, sosyal medyadan yayılan yalanların tehlikesine dikkati çekti. Paylaşımların çoğunlukla FETÖ, marjinal sol ve PKK'ya ait gruplar tarafından yapıldığını aktaran Şener, yüzde 15'inin ise genel kullanıcılara ait olduğunu belirtti.

Yangınla mücadelede 8. gün! Son dakika açıklamaları peş peşe...Yangınla mücadelede 8. gün! Son dakika açıklamaları peş peşe...

Provokatörü vatandaş deşifre etti: Yalanı ortaya çıktı!Provokatörü vatandaş deşifre etti: Yalanı ortaya çıktı!

Pakdemirli ve  Soylu'dan sosyal medya paylaşımlarına sert tepki Pakdemirli ve Soylu'dan sosyal medya paylaşımlarına sert tepki

"Terör örgütlerine yem olmayın" uyarısı yapan Şener'in yazısından ilgili bölüm şöyle: 

Türkiye, bir yandan ormanlarındaki yangınlarla, diğer yandan bu yangına körükle giden sosyal medya hesaplarıyla boğuşuyor.

28 Temmuz ile 3 Ağustos arasında 38 ilde 154 yangından 145’i kontrol altına alındı, 9 yangın ise devam ediyor.

Ancak, sosyal medyadaki kundakçılar hiç boş durmadı, bir türlü kontrol altına alınamıyor.

İletişim hakkı ve fikir özgürlüğünün en ileri düzeyde kullanımını sağlayabilecekken, terör örgütlerinin, istihbarat örgütlerinin, etki ajanlarının, kötü niyetlilerin elinde; insanların ruh sağlığını, toplumların huzurunu bozan bir mecraya dönüştürülen sosyal medya platformları elbette tüm devletler tarafından yasalar çerçevesinde yakından izleniyor.

TERÖR ÖRGÜTLERİ VE MEDYA KULLANIMI

Eskiden her tür terör örgütü, amacı doğrultusunda; toplumda korku ve paniği yaymak ve propaganda yapmak için, hazırladığı yazılı metin ve görselleri bir araya getirir, basacak matbaa bulur, kâğıt temin edip dergi veya kitabını basardı. Sonra da onu dağıtmak ya da gizli gizli satmaya uğraşırdı. Bu yolla da çok sınırlı sayıda kişiye ulaşabilirdi.

Şimdi ise, ister örgüt propagandasını yapmak, ister korku ve panik yaymak, ister “algı operasyonları” için bir sosyal medya hesabı açması yeterli. Kapatılsa dahi kendisi ya da aynı örgütten bir başkası hemen benzerini açabiliyor.

Bilinen nedenlerden kaynaklandığı gibi, terör örgütü PKK tarafından da üstlenilen sabotajlarla çıkarılan yüzlerce orman yangını ile ilgili sosyal medyada yaşanan tartışmalar nasıl bir kaos ortamına itildiğimizi gösteriyor.

Avrupa’da yüzde 30 olan sosyal medya kullanımının Türkiye’de yüzde 70’i bulması, tüm bu yapıların dikkatini çekiyor. Terör örgütleri de her vesileyle sosyal medyayı operasyon üssü haline dönüştürüyor.

Son dakika haberi: İsrail'den 'Türkiye yardım teklifini reddetti' iddiasına yalanlamaSon dakika haberi: İsrail'den 'Türkiye yardım teklifini reddetti' iddiasına yalanlama

Yunanistan'ın Türkiye'ye 'yardım teklifi' yalan çıktıYunanistan'ın Türkiye'ye 'yardım teklifi' yalan çıktı

YÜZDE 15 YEM OLUYORLAR

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı da süreci yakından takip ediyor. Emniyet Müdürlüğü kaynaklarına göre, sosyal medya üzerinde sistemli bir şekilde dezenformatif, manipülatif ve propaganda içeriklerini barındıran hashtag ve paylaşımların yüzde 32’si FETÖ’cü hesaplar tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu tür paylaşımların yüzde 23’ü marjinal sol, yüzde 18’i PKK terör örgütü, yüzde 12’si DHKP-C terör örgütü tarafından yapılıyor. Bu hashtag ve paylaşımların yüzde 15’i ise genel kullanıcılar tarafından gerçekleştiriliyor, yani bir anlamda terör örgütlerine yem oluyorlar.

Emniyet kaynaklarının, terör örgütlerinin sosyal medya kullanımıyla ilgili tespitleri de şöyle:

FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri ve bunlara bağlı kitle sosyal medyayı etkin olarak kullanıyor. Özellikle yurtdışında firari olarak bulunan örgüt mensuplarının açıktan, yurtiçindeki destekçilerinin ise sahte hesaplar aracılığı ile meydana gelen her olayı kullanarak toplumu ayrıştırmaya ve devlet tarafından yürütülen faaliyetleri manipüle ederek değersizleştirilmeye uğraşıyor. Bu tür faaliyetlerini, çeşitli ideoloji ve cinsel kimlikler altına girerek “ters algı/trolleme” (içine büründüğü kimliği kötü savunarak ya da radikal göstererek) yönetimiyle yapmaya çalışıyor. Bu dezenformasyon unsurlarıyla, orman yangınları ile ilgili olarak ülkede yaşayanların üzerinde endişe, panik, korku ve toplumda kaos yaratmayı amaçlıyorlar.

DİKKAT YEM OLMAYIN

Elbette, sosyal medya, karşısındakinin fikrine saygı duyarak, her fikrin dile getirildiği bir yer olmalı. Hakaret edilip küfür edilmemeli. Yalan değil gerçekler paylaşılmalı.

Ama bunun için artık çok geç. Sadece terör örgütleri değil, bazı devletler bile asimetrik savaşı buradan yürütüyor. Hatta toplumsal ayaklanma ve darbeye giden süreçler tetikleniyor. Tüm bunlara karşı Almanya ve Fransa’nın çıkardığı gibi etkili yasal önlemler zaman içinde tüm ülkelerde gündeme gelecektir. Ama o güne kadar kendi kimliği ile bu mecrada olanların, yalandan, hakaretten, iftiradan, algı operasyonlarından uzak durarak emin olmadığı paylaşımlardan kaçınması ve yem olmaması yerinde olur.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 20
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    geri zekalı çok...yalan bazılarının gıdası olmuş.
    Cevapla
  • Atill 2 yıl önce Şikayet Et
    İstedikleri kadar cirit atsın vatan düşmanları ancak o fikirdeki insanlar yer bu numaraları
    Cevapla
  • kdr 2 yıl önce Şikayet Et
    adamlar sosyal medyada çirit atıyorlar bir yaptırım bile yok e azında kimligi tesbit edin para cezası kesin bariii
    Cevapla
  • Sabuha 2 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışındaki adama ne yapacaksın nasıl ulaşacaksın. Sosyal medyanin kontrolu devletin elinde mi .Yine devleti suçlayalım istedikleri olsun. Devlet haber kanallarında duzenli dogrularin aciklamasini yapar, dogruyu gormek isteyen, oradan öğrenir.
    Cevapla
  • yine misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Nedim Bey burayı okuyorsanız tv kanallarında gündeme getirirmisiniz. Millet ittifakı iktidarda olsa terör örgütü yangın çakarırmıydı ? Bizim yazımımız sözümüz ulaşmıyor.
    Cevapla
  • yine misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye gerçeğini net gören Nedim Bey e tebrikler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Özal'a ait 'gizli' PKK dosyası sahaftan çıktı!
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 27 saattir giderilemedi