Google Deprem Uyarı Sistemi nedir ve nasıl çalışır? Android cihazlarda nasıl kullanılır?

Tüm dünya Google Deprem Uyarı Sistemi uygulamasını konuşuyor. Türkiye'de ilk olarak 5.3 boyutundaki Alanya depremini keşfeden uygulama, Amerika'da ve Dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Olası bir sarsıntıyı saniyeler öncesinde haber verme özelliğine sahip bu sistem, binlerce kişi tarafından aktif edildi. Peki, Google Deprem Uyarı Sistemi nedir ve nasıl çalışır? İşte, yenilikçi uygulamaya dair merak edilen her şey...

Google Deprem Uyarı Sistemi nedir ve nasıl çalışır? Android cihazlarda nasıl kullanılır?
Google Deprem Uyarı Sistemi nedir ve nasıl çalışır? Android cihazlarda nasıl kullanılır?
GİRİŞ 27.01.2022 16:10 GÜNCELLEME 27.01.2022 16:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Amerika’nın küresel firmalarından Google, Deprem Uyarı Sistemi özelliğiyle yeni bir ilke imza attı. Android işlemcili telefonlarda başlatılan yeni özellik, civarda yaşanabilecek deprem öncesi kullanıcılara uyarı bildirimi gönderiyor. Bu sabah, Alanya açıklarında meydana gelen 5.3’lük depremden 1 dakika önce de civarda yaşayan insanlara deprem bildirimi gönderildi. Peki, Google Alanya açıklarında deprem olabileceğini 1 dakika önceden nasıl fark edip akıllı telefon sahiplerini uyardı?

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Google’ın 2021 yılında uygulamaya koyduğu Deprem Uyarı Sistemi, halkı olası felaketlere karşı önceden bilinçlendiriyor. Sistemin işleyiş şekli tamamen konum teknolojisi ile eş zamanlı olarak ilerliyor. Yani, çevrenizde 4.5 ve üzeri bir deprem gerçekleştiğinde, Google civarda yaşayan kullanıcılara bildirim gönderiyor. Kayıtlara geçen depremler, ShakeAlert ve Android’in özel veri yazılımları tarafından elde edilmektedir.

ÖNEMLİ

  1. Google, civarda meydana gelen her depremi algılayıp kullanıcılara bildirim göndermeyebilir.

  2. Depremin şiddeti hakkında kullanıcılara aktarılan bilgiler tam olarak doğru olmayabilir.

  3. Uyarılar, sallantı öncesinde; sallantı sırasında veya sallantı sona erdikten sonra akıllı telefonlara gönderilebilir.

  4. Bildirimler sadece Wİ-Fİ’ye bağlı veya mobil verisi açık cihazlara gönderilmektedir. Bu nedenle, deprem bildirilerini almak için telefonunuzun internetini açın.

Google Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?

Google’ın son derece hayati önem arz eden Google Deprem Uyarı Sistemi özelliğini aktif etmek için aşağıdaki adımları takip edin.

  • Android işlemcili cihazın Ayarlar sekmesine tıklayın.

  • Konum seçeneğine dokunun.

  • Konum Servisleri başlığı altında yer alan Deprem Uyarıları butonuna tıklayın.

  • Deprem Uyarıları özelliğini bu sayfada aktif edebilir veya kapatabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra Deprem Uyarı Sistemi özelliği telefonunuzda aktif edilecektir. Bu sayede, civarda yaşanan sarsıntılardan önce; deprem esnasında veya depremden sonra haberdar olacaksınız. Son olarak, sadece 4.5 ve üzeri sarsıntılar için akıllı telefonlara bildirim gönderilmektedir.

Literatürde, depremin oluşumunda P ve S dalgaları etkindir. P dalgaları sarsıntılara neden olur, ancak hasara yol açmaz. S dalgası ise, doğrudan yıkıcı etkiye sahiptir. Google'ın Deprem Uyarı Sistemi, S dalgasından önce kullanıcıları haberdar etmek üzerine kuruludur. Ancak, P ve S dalgaları arasındaki süreden ötürü bilgilendirme mesajı geç düşebilir.

Deprem Uyarı Sistemi Hangi Ülkelerde Geçerli?

İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyete geçen Deprem Uyarı Sistemi, zamanla Yeni Zelanda ve Yunanistan'da da hizmete sunuldu. Devam eden süreçte, Türkiye; Filipinler, Kırgızistan ve Özbekistan gibi ülkelerde de kullanıma açıldı. 

ShakeAlert Nedir?

ShakeAlert, ilk kez 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmaları aracılığıyla kurulmuş bir deprem erken uyarı sistemidir. 2018 yılında faz çalışmalarını tamamlayan firma, 2021 yılında Amerika'nın bazı eyaletlerinde (Kaliforniya, Oregon, Washington) faaliyetlerine başladı. Bu sistemin, yakın gelecekte Amerika genelinde faaliyet göstermesi bekleniyor.

Acil Durumlarda Ne Gibi Önlemler Alınmalı?

Deprem, Türkiye’nin gerçeği. Ülkemizin araştırma kurumlarından AFAD, deprem esnasında uygulanacak adımları resmi internet adresinde paylaşmıştır. Deprem gibi olası afetlerde aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Asansör kullanmayın.

  • Telefonları sadece kurtarma ekipleriyle irtibata geçmek için kullanın.

  • Kibrit ve çakmak kullanmayın. Elektrikten uzak durun.

  • Sarsıntıdan hemen sonra hanelerdeki enerji sağlayıcıları (Elektrik, doğal gaz, su) kapatın.

YORUMLAR 2
  • tevhid 2 yıl önce Şikayet Et
    giresun depremi olduktan hemen sonra mesaj geldi.
    Cevapla
  • Bir Dost 2 yıl önce Şikayet Et
    Antalya'da yaşıyorum. Ben uyuyordum ama kızım okula gitmek için hazırlanırken deprem bildirimi geldiğini ve 3 saniye sonra deprem olduğunu anlattı. Yani google mesajı gelirse depremden korunmak için 3 saniye var. Artık bu 3 saniyeyi kim nasıl kullanırsa...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar