Tarımda bir ilki Ordu gerçekleştirdi

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındık sektöründe bir ilke daha imza atıyor. Robotik Drone sistemi, tarımda sulama ve ilaçlama projesi kapsamında hayata geçirildi

Tarımda bir ilki Ordu gerçekleştirdi
Tarımda bir ilki Ordu gerçekleştirdi
GİRİŞ 14.02.2022 22:50 GÜNCELLEME 14.02.2022 22:54
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındık sektöründe bir ilke daha imza atıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin Bahçeşehir Üniversitesi ve MET İleri Teknoloji Şirketi ile birlikte TÜBİTAK tarafından destek verilen ‘’Engebeli Arazilerde Otonom İlaçlama Yapabilen Sürdürülebilir Robotik Drone İstasyonu’’ başlıklı projesi 2.2 milyon lira hibe desteği aldı. Projeyle birlikte, Fındıkta İnsansız Hava Araçlarıyla birlikte ilaçlama yapılacak.

Ordu’da fındıkta birim alandan daha fazla ürün almak için başlatılan Fındık Verimliliği (FINVER) Projesi, tüm hızıyla sürüyor. Daha önce 'Fındığa Büyükşehir Eli Dokunuyor' ve 'Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın' projeleri ile büyük ses getiren Büyükşehir Belediyesi, FINVER Projesi ile tarım alanındaki atılımlara devam ediyor.

2.2 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ ALINDI

Çalışmalar kapsamında, ORTAR A.Ş. nin fikir sahibi ve uygulayıcı olduğu proje önerisi “TÜBİTAK 1707 BİGG Ortaklı Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı 2021”den 2.2 milyon lira hibe desteği aldı.

Bahçeşehir Üniversitesi ve MET İleri Teknoloji Şirketi ile birlikte TÜBİTAK tarafından destek verilen ‘’Engebeli Arazilerde Otonom İlaçlama Yapabilen Sürdürülebilir Robotik Drone İstasyonu’’ projesiyle birlikte, fındıkta İnsansız Hava Araçlarıyla (FİHA) birlikte ilaçlama yapılacak.

FINDIKTA YENİ BİR ÇAĞ AÇACAK

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, uygulamaya geçirdikleri FİHA projesinin fındıkta yeni bir çağ açacağını söyledi.  Başkan Güler, “Bahçeşehir Üniversitesi ve MET İleri Teknoloji Şirketi ile birlikte TÜBİTAK tarafından destek verilen ‘’Engebeli Arazilerde Otonom İlaçlama Yapabilen Sürdürülebilir Robotik Drone İstasyonu’’ başlıklı projemiz ile Fındıkta İnsansız Hava Araçlarıyla birlikte ilaçlama yapacağız.  Engebeli bir arazi yapımız var. Bu arazi yapısıyla birlikte ulaşılamayan bahçelerimiz var. Bu İnsansız hava araçlarıyla birlikte ulaşılamayan nokta kalmayacak. Fındıkta yeni bir çağ açacak insansız hava araçlarıyla birlikte geleceği şekillendireceğiz” dedi.

Ordu’da yaygınlaşması planlanan yeni sistemle birlikte, hem zamandan, hem maliyetten hem de işçilikten yüzde 50’nin üzerinde tasarruf sağlanacağını belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, amaçlarının tarımdaki girdi maliyetlerini düşürerek verimi artırmak olduğunu sözlerine ekledi.​

YORUMLAR 9
  • ÜNYELİ 2 yıl önce Şikayet Et
    4 mevsim yağış alan bölgeye sulama sistemi. ordu çalışıyor yersen. önce insanların köylerine giden yolalrı yapın, fındık kurutma yerleri yapın, özel sektöre değil de devletin üreticiye hak ettiği ücretten fındık alın. sonra bakın nasıl üretim ve verim artıyor. şuanda fındığa yapılan hizmet kendini ancak karşıladığı için bir çok kişi daha fazlasını yapmıyor ne olursa diyor!
    Cevapla
  • Zafer yaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ünyelisinya bir kere de teşekkür edin nedir bu hazımsızlık,
    Cevapla
  • Kenan 2 yıl önce Şikayet Et
    70-80 yıllık ağaçlardan hala verim bekliyorlar ilginç gerçekten.Toprağı havalandırma gibi bir işlemde uygulanmıyor artık karadenizde.Eski ağaçları söküp yenilerini dikin bakalım verim nasıl artıyor.
    Cevapla
  • Kayserili 2 yıl önce Şikayet Et
    En çok fındık üreten ama en az fındık verimliliğine sahip ülkeyiz. Tam bizlik bir olay.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    En çok üreten ama en az kazanan çiftçileriz. Tam bizlik olay.
    Cevapla
  • enişte 2 yıl önce Şikayet Et
    ulaşılamayan bahçede ilaçlama yaptın ve fındık çok oldu diyelim zaten ulaşılamayan diyorsun , toplamak için nasıl ulaşacaksın? Para harcamak için proje yapmışsınız sanki !
    Cevapla
  • Reis 2 yıl önce Şikayet Et
    İkisi aynı iş degil.sen hiç fındık topladın veya ilaçlama yapmadın
    Cevapla
  • sibel 2 yıl önce Şikayet Et
    ben orduluyum, daldaki fındık asla bırakılmaz yeterki fındık olsun kardeşim, o bir şekilde toplanır toplanmayanda hayvanatın oluyor ziyan yok. aç kalan köpeğin ceviz yiyişini hiç gören varmı, ben gördüm ibretliktir
    Cevapla
  • Hyt 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynı sistem zeytin ağaçları için de yapılabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...