Bu günleri de gördük! Milli Gazete-Cumhuriyet Ayasofya Camii'ne karşı el ele verdi

Ayasofya'daki tahribatlar toplumdan her kesimin tepkisini çekerken medya algı oluşturmaya çalışıyor. Milli Gazete ile Cumhuriyet Gazetesi, tahribatlara Ayasofya'nın camiye çevrilmesine bağladı, tahrip edenlerin Hristiyan olduğunu sakladı.

GİRİŞ 25.05.2022 14:45 GÜNCELLEME 25.05.2022 17:00
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Son günlerde Ayasofya Camii'nde yaşanan tahribatlar medyada yer alıyor. Ayasofya'nın müze kalmasını isteyen bazı medya organları, bu tahribatları camiye çevrilmesine bağlıyor. Ancak hem önceki hem de son haberlerden sonra, tahrip haberlerinin cami kararlarıyla hiçbir ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Hatırlanacağı üzere, Ayasofya'nın kapısında hasar oluşmuş, kapının kolu neredeyse parçalanmıştı. 

Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar, bazı insanların kapı parçalarını kutsal sayıp ağızlarına attığını söylemişti. Tarihçi İlber Ortaylı ise, söz konusu tahribatların "şebeke işi olduğunu" belirtmişti. 

AYASOFYA'NIN MERMERLERİ TAHRİP EDİLDİ

Son olarak, Ayasofya Camii'nin mermerlerindeki tahribat medyada yer aldı. Mermerleri tahrip eden iki kadına ait görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı. Bazı gazeteler ve sosyal medya yorumcuları, Ayasofya'nın camiye çevrildiği için hasar gördüğünü iddia etti. Sosyal medyada Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi için imza kampanyası bile başlatıldı. 

TAHRİP EDENLER TURİST

Ancak; mermerleri tahrip eden kişilerin Hristiyan turist oldukları ortaya çıktı. Mimar Seda Özen Bilgili, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sıvayı kutsal sayarak parça alıp götürenler yabancı (Ortodoks) misafirler. Araştırılırsa da çıkacaktır. Geçmişte turistler mozaiklerden hatıra alırlardı" dedi.

Ayasofya'daki görüntüyle ilgili gerçek ortaya çıktı: Hristiyan turist çıktılar!Ayasofya'daki görüntüyle ilgili gerçek ortaya çıktı: Hristiyan turist çıktılar!

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, medyada kullanılan ortak dil dikkati çekti. Daha önce Ayasofya'nın camiye çevrilmesinden duydukları rahatsızlıkları dile getiren Cumhuriyet Gazetesi'ne destek, Milli Gazete'den geldi. Üstelik, gazetenin yaptığı haberde tahribatlar Ayasofya'nın camiye çevrilmesine bağlandı. 

CUMHURİYET GAZETESİ TAHRİBATI YAZDI, BATIL İNANÇLARA KARŞI UYARDI AMA ASIL YAZMASI GEREKENİ YAZMADI

Cumhuriyet Gazetesi, manşetten verdiği haberi, "Camiye çevrilen kültür mirası Ayasofya'daki yıkım derinleşiyor - Atatürk bir kez daha haklı çıktı" başlığıyla duyurdu. Haberde şu ifadelere yer verildi: 

"Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 'ortak kültür mirası' olarak görülüp müzeye çevrilen Ayasofya'da korkulan oldu. Ayasofya'nın önce İmparatorluk Kapısı kırılıp yenilmeye çalışılmıştı. Ardından Tarihi Su Haznesi'nin içine ayakkabı konuldu. Şimdi de duvardan parçalar alındığı ortaya çıktı."

Prof. Dr. Şahin Filiz'in ise, "Sadece ibadethane olarak görüldüğü ve kutsandığı için halkta taşının toprağının kutsal olduğu izlenimi oluştu" görüşüne yer verildi. Gazete, tahribatı Hristiyan turistlerin yaptığını ise okuyucuya aktarmadı. 

Söz konusu batıl inançlı kişileri Müslüman olarak göstermeye çalışan gazete, sanat tarihçisi Selçuk Eracun'un, "Önlem alınmazsa tahribat sürer. Temelde yatan batıl inançlardan insanlar uzaklaştırılmalı" ifadelerini referans gösterdi.

ÇİRKİN ALGI

Cumhuriyet ayrıca çok çirkin bir algıya da imza attı. Ayasofya haberinin hemen üstüne, sanki Ayasofya'yla ilgiliymiş gibi, "Tekme tokat Kuran kursu" haberine yer verildi.

MİLLİ GAZETE HABERİYLE CUMHURİYET'İ BİLE KISKANDIRDI

Milli Gazete'nin haberi ise oldukça şaşırttı. Birinci sayfada haberi küçük bir kutuda duyuran Milli Gazete, iç sayfada, "Ayasofya'da tepki çeken görüntü: Duvardan parça kopardılar" başlığını kullandı. Gazete, tıpkı Cumhuriyet Gazetesi gibi tahrip eden iki kadının Hristiyan turist olduğunu gizledi. Ayrıca, Ayasofya'nın camiye çevrildikten sonra tahrip edildiğini ima etti. Milli Gazete'de yer alan haber şöyle:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yıllar sonra ibadete açılan Ayasofya'da sosyal medyada yayımlanan görüntü gündem oldu. Ellerinde poşet olan kadınların Ayasofya Camii'ndeki duvarlardan parçalar koparak poşete doldurduğu iddia edildi. Müzeden camiye çevrildikten sonra sosyal medyada sık sık tahribat iddiaları ile gündeme gelen Ayasofya'dan tepki çeken bir görüntü daha geldi. Sosyal medyada dolaşan görüntülerde Ayasofya duvarlarından parçalar koparıp poşete dolduran bir kişinin fotoğrafı paylaşıldı. Konu ile ilgili yetkililerden henzü açıklama yapılmazken görüntüler büyük tepki çekti."

Cumhuriyet Gazetesinin haberi Yunan medyasının dilinde: Ayasofya 2050'yi göremezCumhuriyet Gazetesinin haberi Yunan medyasının dilinde: Ayasofya 2050'yi göremez

Yunanistan'ı çıldırtan görüntüler... 'Türkiye'nin son meydan okuması!' diye verdilerYunanistan'ı çıldırtan görüntüler... "Türkiye'nin son meydan okuması!" diye verdiler

Yeni pasaportlardaki Ayasofya detayı Yunanistan'a dert olduYeni pasaportlardaki Ayasofya detayı Yunanistan'a dert oldu

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 106
  • Muhammet DADAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye kızıyorsunuzki ayasofyanın cami olması sonucu siyaset yapma sermayesi elinden alınanların yayın kuruluşu olan milli gazetenin Ayasofyanın cami olmasında rahatsızlık duyası normal değilmi.
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet Sözcü gazeteleri zaten koku cibilliyeti bellidir Rum Ermeni sevici İslam düşmanıdır. Milli gazete de ise daha beter münafık bir gazatedir. Nifak merkezi.
    Cevapla
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    dilipak ve milli gazete munafıklıkta zirve yaptı. yunalı kafirler bile şaıyor bu munafıklara.
    Cevapla
  • CCC 1 yıl önce Şikayet Et
    Killi gazete.
    Cevapla
  • balcılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Adı Milli Gazete,sizin milli liğiniz yerin dibine batsın,siz ancak bu çizginizle emperyalistlerin ekmeğine yağ sürüyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez