TSK'ya kimyasal silah iftirası atan Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Mahkeme, Şebnem Korur Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

GİRİŞ 23.12.2022 15:33 GÜNCELLEME 23.12.2022 17:07
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Mahkeme, Şebnem Korur Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İLK DURUŞMADA SAVUNMA YAPTI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, terör örgütü PKK ile bağlantılı bir televizyondaki konuşmasında "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında savunma yaptı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Şebnem Korur Fincancı ve avukatları ile Milli Savunma Bakanlığı avukatı katıldı.

Duruşmayı, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, bazı illerin baro başkanları ile tabip odaları temsilcileri ve Fincancı'nın yakınları da izledi.

Kimlik tespiti sonrası savunmasını yapan Fincancı, mahkeme heyeti başkanının kendisine "sen" diye hitap etmesinden rahatsız olduğunu belirterek, "İfade tarzınızdan benim hakkımda bir hüküm verdiğinizi anlıyorum zaten." dedi.

Fincancı, tek silahının kalem olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yaşıma kadar elimden geldiğince bir yurttaş, bir adli tıp hekimi olarak görevlerimi eksiksiz yerine getirdim. Bir adli tıp uzmanı olarak paylaştığım görüşüm, kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Propaganda iddiasıyla suçlandığım yayın 7 dakikalık bir konuşmadır. Bana sorulan sorulara yanıt verdim. Ben yayında kısaca bir ön tanıdan söz ettim. Yayında belirttiğim tıbbi görüş, bir ön tanıdır. Hak kullanımı suç olamaz. Tanıya erişebilmek için de etkili ve bağımsız bir soruşturma, belgeleme gerekmektedir. Neyse ki Milli Savunma Bakanlığı, Mecliste soruşturma yapacağını söyledi. Ama bağımsız mıydı, hayır. Bir insan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkını savunma sorumluluğum vardır. Bir kamusal entelektüel olarak soru sorma, kamuya hakikat bildirme talebim bilim insanı sorumluluğunun yanı sıra yurttaş olmamın sorumluluğundandır."

Milli Savunma Bakanlığı avukatı da davaya "katılan" sıfatıyla kabul edilmelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle bakanlığın katılma talebini reddetti.

Fincancı'nın 3 avukatı da beyanda bulunarak, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Savunmaların ardından esasa ilişkin mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Fincancı'nın "basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapsini ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşma verilen aranın ardından mütalaaya karşı beyanların alınmasıyla devam edecek.

Bu arada, duruşma nedeniyle adliyenin önünde ve duruşma salonunun bulunduğu katta yoğun güvenlik önlemi alındı.

7,5 yıl hapsi isteniyordu... TTB Başkanı Fincancı davasında yeni gelişme! 7,5 yıl hapsi isteniyordu... TTB Başkanı Fincancı davasında yeni gelişme!

Başkanları TSK'ya kimyasal silah iftirası atmıştı: Kılıçdaroğlu, TTB heyetiyle görüştüBaşkanları TSK'ya kimyasal silah iftirası atmıştı: Kılıçdaroğlu, TTB heyetiyle görüştü

TTB Başkanı Fincancı, 15 Temmuz sabahı ABD elçiliğindeymişTTB Başkanı Fincancı, 15 Temmuz sabahı ABD elçiliğindeymiş

İDDİANAMEDEN

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, terör örgütü PKK ile bağlantılı bir televizyonda, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yönelik ifadeleri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. İstanbul'da evinde gözaltına alınan Fincancı, 27 Ekim'de Ankara'da sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede, Türk Silahlı Kuvvetlerinin meşru müdafaa kapsamındaki legal faaliyetleri ile terör örgütünün illegal faaliyetlerini bağdaştırma suretiyle "terör örgütü propagandası" yaptığı belirtilen sanık Fincancı'nın 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı'nın ikamet yerinin İstanbul olması, soruşturmanın da burada yürütülmesi nedeniyle İstanbul'daki ağır ceza mahkemesinin yargılamaya yetkili olduğuna karar vermiş, dosyayı yetkisizlikle İstanbul'a göndermişti.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 58
  • misafir1 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ve bunun gibi vatan hainlerini destekleyenler bu ülke için tehlikeli insanlar.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunu ve bunun gibileri ya idam edin ya da bir daha ülkemize dönmemek üzere Ermenistana gönderin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    kanun,anayasa öyle,önce idam kaldırıldı, apo,mahkemesi idam cezası verildiydi onuda besliyoruz...!TBMM dahi ecevit getirmedi,idam kararı mecliste goruşulmedi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlari neden besliyoruz bence bunlari meydanlarda asmak lazim bence en iyisi
    Cevapla
  • Aslı baykal 1 yıl önce Şikayet Et
    kafa aynı değişen bir şey yok. ön tanıymış hele bir araştırılsınmış! sahiplerin tamda onu istiyor zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Barbados, Filistin'i devlet olarak tanıdı
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar