Erdoğan'ın kentsel dönüşüm mücadelesine muhalefet karşı çıktı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer küçük partilerin kentsel dönüşüm projelerini nasıl sekteye uğrattığını izletti.

GİRİŞ 01.03.2023 22:06 GÜNCELLEME 01.03.2023 22:30
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında yapı stoğunun yenilenmesine yönelik yaşanan siyasi mücadeleyle ilgili çok çarpıcı ifadeler kullandı.  

Erdoğan, AK Parti hükümetlerinin son 20 yılda sadece kentsel dönüşüm projeleriyle, TOKİ yatırımlarıyla gerçekleştirdiği güvenli konut seferberliğinin, Türkiye'de başlı başına bir devrim niteliği taşıdığını aktardı.

Erdoğan, şu an İstanbul'da 93 bin konutun dönüşümünün sürdüğünü, ancak bu hayırlı, hayati gayretin her adımında yaşadıkları zorlukları, önlerine çıkarılan siyasi ve onun parçası haline dönüşen hukuki engelleri, en iyi milletin bildiğini anımsattı.

Grup toplantısındakilere, kentsel dönüşüm alanında yaptıkları çalışmaları ve bu çalışmalara karşı çıkan muhalefet partilerinin girişimlerini anlatan bir video izleten Erdoğan, "Bu görüntülerin arkasından fazla söze hacet var mı?" sorusunu yöneltti.

"İŞTE İZLEDİNİZ BAY BAY KEMAL KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI"

Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşte izlediniz bay bay Kemal kentsel dönüşüme karşı. Aynı şekilde yanındaki hanımefendi karşı, Beykoz'a gidiyor, Beykoz'da vatandaşı toplayıp orada kentsel dönüşüme karşı olduklarını söylüyor. Buyurun şimdi netice bu. Hadi bakalım şimdi bu neticenin altından kalk. Ama Erdoğan kalkıp Çamlıca Camisi'nin altında Burhaniye'de vatandaşa diyor ki; 'Bak yarın Allah göstermesin, istemediğimiz bir durumla karşı karşıya kalırız, kime gidip hesap soracaksınız, bana. Onun için gelin yardımcı olun bize, bir an önce şuraları boşaltalım ve burada dört dörtlük güzel binalar yapalım'. Şimdi buyurun gidin Küplüce'ye, Çamlıca Camisi'nin altına, orada yaptığımız o kentsel dönüşümle ilgili o binaları bir görün. Nasıl binalar yapıldı, zemin artı 3, bilemedin zemin artı 4. Şu anda her yönüyle orada oturan vatandaşlarımız çok çok memnun. Ve şimdi önümü çeviriyorlar ve diyorlar ki; 'Biz yetki aldık Sayın Başkanım, ne olur artık bizimkileri de yıkın, yapın'. Tamam biz yine hazırız ama siz artık Belediye Başkanımıza filan karşı çıkmayın. Hemen süratle biz bu işe başlıyoruz. Ve geçen hafta vinçler oraya geldi. Eğer ta başında önümüzü açsaydılar, şimdi oralar tamamıyla bitmiş olacaktı. Ama ne bu ana muhalefet ne yanındaki yavru muhalefetler, bunlar kentsel dönüşüm, değişimden anlamaz, bunların böyle bir derdi yok, bunlar depremi falan görmüyorlar, göremiyorlar."

BAŞKAN ERDOĞAN'IN KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜCADELESİ

İktidar, son 20 yıldır kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verdi. Muhalefet ise kentsel dönüşümü ya iptal ettirdi ya da akamete uğrattı. Hatta TOKİ projeleri dahi bir çok kez hedef tahtasına oturtuldu.

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketleriyle savaşlarda dahi olmayacak büyük bir yıkıma uğradı. 11 ilde 110 kilometre karelik alanı etkileyen ve milyonlarca vatandaşı etkileyen "asrın felaketi" sonrası muhalefet, binaların denetlenmemesi ve eski olmasından dolayı, hükümeti suçladı. Ancak muhalefetin geçmişte kentsel dönüşüme karşı çıktığına ilişkin açıklamalar bir bir ortaya çıkıyor. İktidarınsa son 20 yıldır kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verdiği ve bu kapsamda çetin bir mücadele ettiği biliniyor.

CHP'DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM KARŞITI MİTİNG

Yaşanan son depremle kentsel dönüşüm bir kez daha gündem oldu. Afetin büyük ölçüde vurduğu illerden biri de Hatay'dı. Ancak yıllar önce Hatay'da yapılması planlanan kentsel dönüşümün CHP'li Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından engellendiği, hatta bu konuda miting yaptığı ortaya çıktı.

İŞ MAKİNESİNİ KARDEŞİNE GÖNDERDİ

Kentsel dönüşüm yapılması beklenen Hatay'ın Emek Mahallesi onlarca kişiye mezar oldu. "Kentsel dönüşüme hayır" diye miting yapan CHP'li Lütfü Savaş'ın deprem felaketinin ardından belediyeye ait iş makinesini kardeşi Mehmet Savaş'ın evi için tahsis etmesine tepki yağmıştı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunan Meydan Mahallesi Muhtarı Ramazan Güneş ise devletin riskli alana dahil ettiği bölgede kentsel dönüşüme karşı dava açıldığını söylemişti.

DANIŞTAY RAPORUNA ULAŞILDI

Yıkılan 185 bina, binden fazla vatandaşa mezar olan o bölge için Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu'nun kararına ulaşıldı.

Kararda, 5 mahallede bulunan yapılarla ilgili teknik raporun olmadığı belirtilerek kentsel dönüşümün durdurulduğu görülürken, bir Danıştay üyesinin ise verilen karara karşı şerh düştüğü ortaya çıktı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DURDURULDU

İstanbul'un Güngören ilçesindeki Tozkoparan Mahallesi 21 Nisan 2020'de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile riskli alan ilan edildi.

Kentsel dönüşüm için start verildi. Ancak CHP Üsküdar Belediye Başkan Aday Adayı ve Avukat Onur Cingil, Temmuz 2021'de "Tozkoparan riskli alandan çıksın" diye Danıştay'a başvurdu ve kazandı.

Meral Akşener, Tozkoparan'da kentsel dönüşüme karşı çıkan açıklamalar yapmıştı. CHP ve İyi Partinin açtığı davalar sonrası, mahkemenin kentsel dönüşüm projesini durdurma kararını sevinçle karşılanmıştı.

"DURDURMA KONUSUNDA FAYDAMIZ OLDUK"

Akşener geçmişte bu konuda yaptığı açıklamalar yeniden gündem oldu.

Akşener'in skandal sözleri şöyleydi:

"Bu bölgeye hatırlarsanız devamlı geldim, gittim. Siz çağırdınız, ben geldim, gittim. Üçüncü gelişim, belli alanlarda bağırdık, durdurmaya çalıştık. Faydamız olamadı ama durdurma konusunda faydamız oldu, gürültü çıkarma konusunda. Ama şimdi seçimlere çok az kaldı. Dolayısıyla o seçimlere az kaldığı için durdurma konusunda da ciddi faydamız dokunabilir. Buraya dikkat çekmek için geldim."

AKŞENER, BEYKOZ'DA DA SAHTE SÖZLERLE MİLLETİ KORKUTARAK ÖLÜMLE BAŞ BAŞA BIRAKTI

Meral Akşener'in Beykoz Tokatköy'e giderek, 'kentsel dönüşüme karşı organize olma' çağrısı yaptığı görüntüler ortaya çıktı.

"Pazartesi günü bizim İstanbul milletvekillerini de al, 7-7.30 gibi burada olun. Derneğinizde beyanat versinler. Benim dokunulmazlığım yok, ben vekil değilim. Ben onu alıp kamuoyuna lanse edeyim. İletişim bilgilerinizi verin birbirinize, organize olun. Sizin dediklerinizi arkadaşlarımız aldı yayınlayacak. Pazartesiye de böyle bir şey yapalım. Sonra da devamını getirelim inşallah."

SEÇİM VAADİ "KENTSEL DÖNÜŞÜME HAYIR"

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'da 2019'da yaptığı paylaşımda Hatay için planlanan kentsel dönüşüme 'dur' dediği ortaya çıktı. CHP Antakya Belediye Başkan Adayı Hikmet Hatunoğlu'nun seçim vaadi ise "kentsel dönüşüme hayır"dı.

İSTANBUL'DA DA ENGEL OLMAK İSTEDİLER

CHP'lilerin kentsel dönüşüme karşı çıktığı ifadeler bununla sınırlı değil. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in İstanbul'da yapılan kentsel dönüşüme karşı "AK Parti'nin rant aşkı ve sevdası binlerce insanın ocağını kararttı" sözleri sürecin yavaşlamasına sebep olmuştu.

GURURLA ANLATTILAR

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ise Afyonkarahisar'da verdiği mücadeleler ile kentsel dönüşüm projesini iptal ettiklerini "gururla" anlattı.

TOKİ ÜZERİNDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM HEDEF ALINDI

24. Dönem CHP Adana Milletvekili Turgay Develi'nin 2014'te yaptığı kentsel dönüşüm karşıtı paylaşımı sosyal medyada gündem oldu.

Develi'nin "30 Mart'ta halkımız 'kentsel dönüşüm' adıyla yapılan rantsal dönüşüm projelerine, TOKİ vurgununa dur diyecek; yerel yönetimlere el koyacaktır." şekildeki paylaşımı bölgede kentsel dönüşüme nasıl karşı çıkıldığının bir göstergesi oldu.

BİR DE PİŞKİN CÜMLELER...

Develi, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından "Yaşananları unutturmayacağız" şeklinde paylaşım yaptı. CHP'li Develi'nin bu iki farklı paylaşımı ise kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

İBB DE İŞİN İÇİNDE

İBB Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer'in depremden 1 ay önce İBB Meclisi'nde yaptığı konuşmada, şehirdeki eski yapıları yenilemek için başlatılan kentsel dönüşüm projelerine karşı çıktığı ortaya çıktı.

EKREM İMAMOĞLU DA ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRDİ!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başını çektiği CHP'liler, Türkiye'nin en büyüğü olan İstanbul Esenler'deki kentsel dönüşüm projesini durdurmak için mahkemeye başvurdu.

İptal edilme bahaneleri ise imar planlarında yeteri kadar donatı ve kamusal alana yer verilmemesi, Esenler'in tamamının irtibatlandırılmasında kopukluklar meydana geleceği iddiasıydı.

Esenler'deki kentsel dönüşüm projeleri için toplam 11 dava açıldı. Yerel mahkemeler bunlardan 5'ini reddetti. 4'ü Danıştay'da temyiz aşamasında bulunurken 1 tanesi danıştay tarafından reddedildi. İBB yönetimi, davalar reddedildikçe, yenilerini açmaya devam ediyor. şu anda 6 dava devam ediyor.

BARIŞ ATAY'DAN ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Gece gündüz kara propaganda peşine olan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu'nun 2020'de kentsel dönüşümlere de karşı çıkarak insanları örgütlenmeye davet ettiği tekrar gündeme geldi.

Atay'ın "Böyle bir şeye karşı kesinlikle mahalleli açısından da sosyalist devrimci, demokrat örgütlerinin de destek vereceği bir direniş başlatmak gerekiyor" dediği belirlendi.

SOL TERÖR ÖRGÜTLERİNE YAKINLIĞIYLA BİLİNEN ORHAN AYDIN DEPREMDE ÖLEN KIZININ CENAZESİNDE BİLE YALAN KONUŞTU

Devletin kentsel dönüşümden rant sağladığını iddia ederek gittiği her yerde halkı kışkırtmaya çalışan Orhan Aydın deprem felaketinde kızını kaybetti. Kızının cenazesinde bile devleti suçladı.

CHP'NİN İNTERNET SİTESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ AKAMETE UĞRATMAK İÇİN KARA PROPAGANDA YAPILDI

Depremde can kaybetmemek adına yapılması önemli olan kentsel dönüşüme CHP'nin daha birçok karşıt söylemi bulunuyor. Hatta CHP'nin resmi internet sitesinde istikrarlı bir şekilde kentsel dönüşüm hakkında kara propaganda yapıldığı görülüyor

Türkiye depremlere ağlarken, riskli yapıların yenilenmesi için iktidarın Türkiye çapında başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin sürekli muhalefet engeline takılması, vatandaş tarafından bir kez daha hesap defterine kaydedildi.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    şimdi bu chp nin yargıda adamı yoksa savcılar niye bekliyor bu engellemeler yapan belediye ve meclis üyeleri hakkında soruşturma başlatmıyorlar özellikle hatay mesela
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    daha yargıda önemli kurumlarda bunların çok adamı var kendilerini gizliyorlar kendinden olanların dosyalarını hemen hallediyorlar kendinden olmayanlara takoz oluyorlar
    Cevapla
  • Toprak Deliorman 1 yıl önce Şikayet Et
    kahrolsun chp zihniyeti
    Cevapla
  • Çorumlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet size oy verirse yazıklar olsun vefat eden insanların vebalını nasıl çekeceksiniz gerçi sizin için insanın hiç önemi yok çünkü insana değer verenlerden değilsiniz
    Cevapla
  • SİVAS58 1 yıl önce Şikayet Et
    Hatay da kentsel dönüşümü engelleyen belediye, meclis üyeleri ve bazı milletvekilleri soruşturma geçirime si lazım. Çünkü binlerce insanın ölümüne sebep oldular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor