Ümraniye'de riskli binaların kontrollü yıkımı başladı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası riskli binaların dönüşüm süreci Ümraniye'de de başladı. Yasal süresi dolan riskli binalar, belediye ekiplerince kontrollü bir şekilde yıkılmaya başlandı.

Ümraniye'de riskli binaların kontrollü yıkımı başladı
Ümraniye'de riskli binaların kontrollü yıkımı başladı
GİRİŞ 10.05.2023 18:15 GÜNCELLEME 10.05.2023 19:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İnkılap Mahallesi'nde tek blok 5 daireden oluşan riskli binanın yıkım işlemi başladı. Yıkım çalışmasına katılan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, “Vatandaşlarımız ‘Yarısı Bizden’ projesine mutlaka katılsın. Hem TOKİ, hem bakanlığımız hem belediyemiz vatandaşlarımızın önceliğine yani 3’te 2 çoğunluğu sağlamalarına göre beraberce mukavele yapacağız. Mukavelelerden hiçbir ücret alınmayacak; taşınma yardımı, kira desteği yapılacak” dedi.

“BU İMKAN BENCE BİR DEVRİM; HİÇBİR DEVLET BU İMKANI SAĞLAYAMAZ”

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, “Ümraniye’deyiz, gündemimiz yine kentsel dönüşüm, riskli binalarla alakalı gündemimiz devam ediyor. Ben göreve geldiğimden beri yani yaklaşık 4 yıldır Ümraniye’de 650’ye yakın riskli binayı yıktık ve yeniden yapılmasını sağladık. Şimdi de İnkılap Mahallesi’ndeki eski ve riskli bir binanın yıkımındayız. Bundan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, Murat Kurum Bey’in de daima söylediği İstanbul’da 99 öncesi yapılmış riskli binaların kentsel dönüşümü için yarısı devletimizden yarısı da vatandaşımızdan olan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasını uygulayacağız. Devletimiz vatandaşlara bu kampanya bağlamında ihtiyaç kredisi imkanı da veriyor. Bu imkan bence bir devrim. Hiçbir devlet bu imkanı sağlayamaz. Muazzam bir teveccüh var, vatandaşlarımız e-devlet üzerinden başvurularını yapıyor. Ondan sonraki şartları belediyelerimizle, bakanlığımızla hareket edip, TOKİ üzerinden bu binaları tekrar inşa edeceğiz. Bu imkanı lütfen kaçırmayın. Eski binalarla alakalı her türlü hukuki ve teknik altyapıyı belediyemiz, kurduğumuz bürolarla, teknik ekibimizle, deprem müdürlüğümüzle çözüp, bunun üstesinden çok kısa sürede geleceğiz” şeklinde konuştu.

“14 MAYIS’TAN SONRA BU İŞLERİN ÜSTÜNDEN HIZLI BİR ŞEKİLDE GELECEĞİZ”

Ümraniyemizdeki binaların yüzde 65-68 arası yenilendiğini belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“1999 yılından sonra yapılan binaların depreme dayanıklılığı belli. Bizim 2B arazilerinde kentsel dönüşümümüz var; o da 150-200 bin insanımızı ilgilendiriyor. Onların çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Bu çalışma ise 99 depreminden önce yapılmış ruhsatlı binaların yeniden inşası. Vatandaşlarımız ‘Yarısı Bizden’ projesine mutlaka katılsın. Hem TOKİ, hem bakanlığımız hem belediyemiz vatandaşlarımızın önceliğine yani 3’te 2 çoğunluğu sağlamalarına göre beraberce mukavele yapacağız. Mukavelelerden hiçbir ücret alınmayacak; taşınma yardımı, kira desteği yapılacak. 14 Mayıs’tan sonra bu işlerin üstünden hızlı bir şekilde geleceğiz.”

“ŞU ANA KADAR 55 BİN KİŞİ YENİ VE GÜVENLİ EVİNE KAVUŞTU”

Konuyla ilgili belediyeden yapılan yazılı açıklamada ise aşağıdaki bilgilere yer verildi:

“İmar planı, proje kontrolü, sözleşme-protokol kontrolü, inşaat alanı hesabı Ümraniye Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından 4 yıldır ücretsiz vatandaşlara hizmet sağlıyor. Deprem sonrası başvurular yüzde 400 arttı. Ümraniye’de yapılan çalışmalar neticesinde hali hazırda kentsel dönüşüm için başvuru yapmış 65 bin kişi var. Ümraniye’de yapılan çalışmalar neticesinde 99 öncesi binaların yüzde 65 yenilendi ve şu ana kadar 55 bin kişi yeni ve güvenli evine kavuştu.”

Ümraniye'de yasal süresi dolan riskli binaların yıkım işlermlerinin devam edeceği bildirildi. 

KAYNAK: DHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 1
  • Ümraniyeli 5 ay önce Şikayet Et
    Elmalıkent Dumlupınar Topağacı Hekimbaşı Kazım Karabekir bu mahallelerdeki binaların tamamı çürük neden el atılmıyor deprem gerçeğinden bahsediliyor fakat icraata gelince yok
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...