'Çok aşırı tehlike' uyarısı geldi! Harita yayımlandı

ANTALYA Kent Konseyi Çevre Grubu, Avrupa Komisyonu Copernicus Orman Yangınları Bilgi Sistemleri Haritası'nı yayımladı. Haritada, Akdeniz ve Güney Ege'de birçok bölge 'çok aşırı tehlike' veya 'aşırı tehlike' olarak gösterildi.

'Çok aşırı tehlike' uyarısı geldi! Harita yayımlandı
'Çok aşırı tehlike' uyarısı geldi! Harita yayımlandı
GİRİŞ 15.07.2023 12:23 GÜNCELLEME 15.07.2023 12:24
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığı bugünlerde, özellikle Akdeniz ve Güney Ege sahillerinde çok sayıda orman yangını yaşanıyor.

Orman yangınlarıyla ilgili ekiplerin teyakkuzda olduğu ve neredeyse her gün yeni bir yangına müdahale ettiği bu bölgeler, Avrupa Komisyonu Copernicus Orman Yangınları Bilgi Sistemleri'nin haritasında 'çok aşırı tehlike' veya 'aşırı tehlike' olarak en riskli bölgeler olarak yer aldı. Haritayı paylaşan Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu, teyakkuz çağrısında bulundu. 

Hem halk hem de tüm kurumların orman yangınlarına karşı dikkatli olması ve gerekli tüm önlemlerin ivedilikle alınmasını isteyen Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu, 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren özellikle Kaş'tan Gazipaşa'ya, Elmalı'dan Gündoğmuş'a Antalya'nın yeniden yangınlarla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çekti. Yeni yangın felaketlerinin yaşanmaması için vatandaşların ve ilgili kamu kuruluşlarının eşgüdüm içerisinde teyakkuz halinde olması gerektiğine işaret edildi. 

11 MADDELİK ÖNERİ

İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Antalya'dan Karaman ve Mersin'e Ege ve Akdeniz sahillerinin, 'çok aşırı' ve 'aşırı tehlike' olarak orman yangınları bakımından, en riskli bölgelerden birinde bulunduğu haritaya dikkat çekerek, 11 madde halinde, alınması gereken önlemler için çağrı yapıldı.

Orman yangınlarının başlıca nedenlerinin insan ve insan kaynaklı faaliyetler olduğuna dikkat çekilen önerilerde, enerji nakil hatlarının bakımı, ormanlık alanla yaşam alanları arasında tampon bölge oluşturulması, tutuşması kolay kuru otların bulunduğu alanlara araç park edilmemesi, ormanda ateşli işlem veya kıvılcım çıkarma potansiyeli olan teçhizatla herhangi bir işlem yapılmaması bulunuyor.

Valilik ve belediyelerce hassas bölgelerde uyarıcı anonslar ve cep telefonu mesajları ile vatandaşların bilgilendirilmesi, ormanlık alanlardaki madencilik faaliyetlerine ara verilmesi, olası bir yangın anında nakliye işlemlerine yönelik planlamalar yapılması, yol kenarlarındaki kuru ot ve ağaç dallarının temizlenmesi de istendi. 

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Doğrucu Davut 9 ay önce Şikayet Et
    Adam 2B li 500 m2 yeri 3000 m2 diye satılığa çıkarıyor. Neden böyle diye sorduğunda ise; 500 m2 tapulu 2500 m2 ormandan kullanabileceğinizi söylüyor. Ne hikmetse böyle alanların çevresindeki ağaçlar birer birer içten içe yanıyor. Orman yangınlarıyla alakası olabilir mi acaba?
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Güzel Ülkemin vatandaşı olarak fikrim şudur ormanlar Ülkemizin Ciğerleridir Orman yangınlarını yangın çıkmadan kesin ve kati bir şekilde tedbir ve önlemini almak yetkililerin görevidir. Görevini yapmayanda bedelini ödemelidir GÖREVİNİ YAPMAYANLARDAN İLAHİ HUZURDA DAVACI OLURUM
    Cevapla
  • Kemal Taş BATMAN 9 ay önce Şikayet Et
    Batman dayım, termometreler gölgede 48 den düşmüyor güneşin altı 55-60 ama her nedense her sene busene yüzyılın sıcakları deniyor
    Cevapla
  • Delo 9 ay önce Şikayet Et
    Kapatın heryeri kardeşim
    Cevapla
  • Cenk 9 ay önce Şikayet Et
    Isparta şu an Allah cc. Kılınması var yayla rüzgar esiyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı