Uyarılar peş peşe geliyor! İşte evde su tasarrufu yapmanın yolları

Sıcaklıkların rekor seviyelere yükselmesiyle birlikte su kullanımında da rekorlar kırılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve İSKİ'den ise peş peşe su tasarrufu uyarıları geliyor. Peki evde su tasarrufu nasıl yapılır? Detaylar haberimizde..

Uyarılar peş peşe geliyor! İşte evde su tasarrufu yapmanın yolları
Uyarılar peş peşe geliyor! İşte evde su tasarrufu yapmanın yolları
GİRİŞ 28.07.2023 12:39 GÜNCELLEME 28.07.2023 12:42
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle Türkiye'de su tüketimi hissedilir derecede arttı. Özellikle İstanbul'da su tüketimi son günlerde sürekli rekor tazeliyor. Peki barajlardaki su oranlarının kritik seviyelere düştüğü ve her gün su kullanım uyarısı yapılan bugünlerde vatandaşlar nasıl tasarruf etmeli? Detaylar haberimizde...

PEŞ PEŞE SU KULLANIMI UYARILARI

İstanbul'da su kullanımı her gün rekor tazeliyor. İSKİ abonelerine düzenli olarak kısa mesaj göndererek  mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, şehirde su tüketimini artırdığını ve su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı ise önümüzdeki günlerde yaşanacak su sıkıntılarını en aza indirebilmek için su tasarrufu konusunda uyarıda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada İstanbul’da kişi başı günlük su tüketiminin 90-130 litre arasında olduğu, bu oranın düşürülmesi gerektiği belirtildi. Anadolu'daki çiftçilere de seslenen Tarım ve Orman Bakanlığı, sulamada modern yöntemlere geçilmesi gerektiğini ve tarlaların gece sulanmasına özen gösterilmesini istedi. 

BAKANLIK MADDELERİ SIRALADI

Su kullanımında tasarruf uyarısında bulunan bakanlık şu maddeleri sıraladı;

  • Halı ve balkonları yıkamak yerine mümkünse silin.- Sebze ve meyveleri akar suda değil su dolu kapta yıkayın.
  •  
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu şekilde çalıştırın.
  •  
  • Az su isteyen lavanta, sarı kantaron, altın çiçeği, zakkum, alevçalısı, misket gülü, kuşburnu, biberiye, adaçayı, katırtırnağı gibi bitkilerden peyzaj düzenlemesi yapın.

PEKİ BİREYSEL OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?

Su tehlikesi çanlarının çaldığı bu günlerde bireysel olarak özen göstereceğimiz noktalar da geleceğimiz açısından önem arz ediyor. Evlerimizde yapacağımız basit düzenlemeler ile ülke olarak büyük bir tasarruf yapabiliriz. Evde su tasarrufu için dikkat etmemiz gereken unsurlar şu şekilde sıralanıyor;

  • Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, duş alırken ya da tıraş olurken suyu boşa akıtmayın. Musluğu kapatın.
  • Meyve ve sebzelerin akan su yerine bir kapta sirkeli suda bekletilebilir.
  • Damlatan muslukları, su sızdıran klozet veya sifonları onarın.
  • Sıcak havalar nedeniyle duş sıklığının arttığı bugünlerde, duş süresini kısaltın. 
  • Duşta musluğu açtıktan sonra suyun ısınmasını beklerken litrelerce suyu boşa akıtmayın. Çeşmenin altına bir kova koyarak bu suyu farklı işlemlerinizde kullanın.
  • Bulaşıkları elde değil, bulaşık makinalarında yıkayın. Özellikle bulaşıklarda elde su akıtmaktan kaçının
  • Evinize yeni bir beyaz eşya alacaksanız su tasarruflu olmasına dikkat edin.
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • iyinesil 9 ay önce Şikayet Et
    çocuklarımıza anlamaya başladıkları yaştan itibaren israfın haram olduğunu öğretebilirsek hiç bir sıkıntı kalmaz.ayrıca israfın sadece suda değil her şeyde olduğunu öğretmeliyiz.cenabı hak çocuklarımızı dini islama uygun yetiştirmemizi ihsan eylesin.amin.
    Cevapla
  • Furkan 9 ay önce Şikayet Et
    Keşke nasıl olabileceğini de söyleseydin iyinesil kardeşim. Bu ülkenin ebeveyn'lerin kahir ekseriyetinin istediği bu; ama çocuklarımızın üzerinde daha fazla etkili olan dışarıda ist sözleşmesi ile getirilen yasalar, domuz etinin kasaplık et sayılması, lgbt gibi tam 2000'in üstünde AB talimatını yasalaştıran bir yönetim var, maalesef.
    Cevapla
  • afacan 9 ay önce Şikayet Et
    iyi de hoteller havuzlar villar havuzlar yada ucuz diye aksama iki agac su veren mi ararsin cimenlere su veren mi aksama kadar su parasi daha pahali olacak u normal u kullanan olur ise soracaksin ne yapiyorun ediyorsun diye villa yada belli bina yuzme havuzlari kesin yasak olacak araba yikama da pahali olacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı