Yerli İHA'lardan Yeşil Vatan'da hayati görev: Saptadıkları yangın 4 yılda 3 bini aştı

Türkiye’ye harp sahasında büyük kabiliyetler kazandırıp operasyonel başarılarda kritik rol üstlenen yerli İHA’lar Yeşil Vatan'ı da koruyor. TB2 İHA'ların yangınlara karşı sağladığı hayati katkılar 4 yıllık periyotta rakamlara yansıyor.

GİRİŞ 01.08.2023 12:25 GÜNCELLEME 01.08.2023 12:34
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

6’lı masa paydaşlarının seçim öncesinde “dokunacağız” diyerek tehdit ettiği, fondaş medyanın sürekli hedef tahtasına oturttuğu yerli insansız hava aracı üreticisi Baykar firmasının öncülük ettiği sektörde Türkiye büyük aşama kaydediyor. Hem harp, hem keşif-gözetleme faaliyetlerinde güvenlik kuvvetlerine büyük fayda sağlayan yüksek teknolojili İHA ve SİHA’lar, orman yangınlarının önlenmesinde hayati fayda sağlıyor.

  • CHP'den aktarılan milyonlarla yayın yaptığı ortaya çıkan Halktv'nin "Damadın Kiraladığı İHA’lara Uçuş Garantisi Verilmiş! Uçmasa da Günlük 1,2 Milyon TL Cepte" başlıklı haberiyle karalanmaya çalışılan yerli İHA'ların orman yangınlarıyla mücadelesi rakamlara yansıyor.


4 YILDA 2 BİN YANGINA ERKEN MÜDAHALE

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde faaliyet gösteren Bayraktar TB2 İHA’ların son 4 yılda 1.913 yangını ilk anda tespit ettiği bildirildi.

Toplamda ise İHA'ların 4 yılda 3 bin 55 yangını henüz başlama aşamasında saptadığı öğrenildi. Böylelikle ormanlar alevlere teslim olmadan 3 bini aşkın noktada söndürme işlemleri başlatıldı.

2020’den bu yana orman yangını müdahalesinde aktif görev üstlenen Bayraktar TB2 İHA’ların yıllık tespit rakamları şöyle listelendi:

  • 2020: 345 yangın

  • 2021: 267 yangın

  • 2022: 1109 yangın

  • 2023: 192 yangın (Ocak-Temmuz arası)

YANGINA MÜDAHALE SÜRESİ 3 KAT HIZLANDI

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, yazılımı tamamen Türk mühendislerine ait olan mürettebatsız hava araçlarının orman yangınları konusunda Türkiye’ye faydası sadece ‘tespit’le sınırlı değil.

2020 yılı öncesinde Türkiye’de orman yangınlarına müdahale süresi ortalama 45 dakika iken, İHA’ların devreye alınmasının ardından bu süre 8 ila 11 dakikaya kadar geriledi.

YANGINLA MANGAL DUMANINI AYIRABİLEN HASSAS TEKNOLOJİ

Bunun yanı sıra;

  • Türkiye İHA'ları orman yangınıyla mücadelede kullanan Avrupa'da ilk, dünyada 2'nci ülke konumunda.

  • 2020 Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi raporuna göre Türkiye, orman yangınlarına müdahalede en başarılı ülke oldu.

  • Yerli İHA'larda 185 kilometre mesafeye kadar termal kamera vasıtasıyla yangın tespiti yapılabiliyor.

  • İHA’lara konuşlu kameralar ve yazılıma eklenen yapay zeka teknolojisi ile, yeni başlayan yangın ile mangal dumanı dahi ayırt edilebiliyor.

  • Sadece 1 adet TB2 İHA ile 400 kilometrekarelik alan anlık olarak gözetlenebiliyor.

İHA’lar, Türkiye’de orman yangını riski bulunan 5 noktada konuşlu bulunuyor.


İSRAİL’İN HERON’UNA GÖRE 3 KAT DAHA UCUZ

OGM bünyesindeki yerli İHA’lar fiyat konusunda da emsallerine göre katbekat avantajlı.

Saatlik uçuşlarda ABD menşeili Beechcraft King Air 4 bin 300 dolar, İsrail yapımı Heron 2 bin 500 dolar fatura çıkarırken, Bayraktar TB2’nin saatlik uçuş bedeli 850 dolar.

MASRAFLARINI DEVLET DEĞİL BAYKAR ÖDÜYOR

Ayrıca OGM ihalesinde en düşük bedel verilerek 5 Bayraktar TB2 İHA kiralamasının yanı sıra, 4 adet Bayraktar İHA OGM’nin kullanımına ücretsiz olarak sunuldu.

OGM envanterindeki İHA’lar için bakım, onarım, yakıt, personel, altyapı gibi hiçbir masraf ödenmiyor. Bu hizmetlerin mâli yükünü tamamen Baykar firması taşıyor.

Bu yönüyle Türkiye, dünyada orman yangınlarına müdahalede İHA teknolojisini kullanma konusunda hem en hızlı hem de en hesaplı ülke konumunda bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 26
  • Hidayet 8 ay önce Şikayet Et
    Sayın; Bayraktar ailesi. Kimin ne dediğinin hiçbir önemi yok, doğru yol dasınız. Allahım ayağınıza taş değmesine müsaade ettirmeyecektir inşallah. Sağlıcakla kalınız. Saygılarımla.
    Cevapla
  • Türk 8 ay önce Şikayet Et
    3 te 1 ucuz ama 4 kat pahalı bile olsa yerli kullanılmalıdır.. Daha önce heronlardan neler çektiğimiz ortada..
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    son teknoloji kullan yangını anında söndür mesele bu kadar basit bunu yaptığın an iş tamamdır
    Cevapla
  • cahar dudayev 8 ay önce Şikayet Et
    Anka sağlayamıyor mu Elinde kendi imkanlarınla üretilen ihalar var iken bedelinin birkaç katına niye kiralanır anlamıyorum
    Cevapla
  • AKINCI 8 ay önce Şikayet Et
    Okuduğunu anlamayan bir i İsrail in heronu 3 kat, abd nin kiler 6 kat daha fazla PAHALI bizim TB 2 den
    Cevapla
  • Ali Çelik 8 ay önce Şikayet Et
    Geçin bu nöbet işini filan ormanı yakankarın bir tanesini canlı yayında sallandırın bakın bakalım birdaha yangın çıkıyor mu... Ülkeyi ekonomik olarak çökertme istiyorlar bugün en küçük bir orman yangını operasyonuna kaç para harcanıyor bunları da bir araştırıp yazın lütfen.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Müsavat Dervişoğlu dönemi İYİ Parti'ye iyi gelecek mi?
Ermeni vahşetinde yeni delil! Haritalar ortaya çıktı...500 bin Türk öldürüldü