Tarihi Balıkpazarı Cami yarın yeniden ibadete açılacak

Bursa'nın Gemlik ilçesinin sembollerinden olan tarihi Balıkpazarı Cami, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından yarın cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.

Tarihi Balıkpazarı Cami yarın yeniden ibadete açılacak
Tarihi Balıkpazarı Cami yarın yeniden ibadete açılacak
GİRİŞ 03.08.2023 22:15 GÜNCELLEME 03.08.2023 22:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, restorasyonuna 2021 yılının Mayıs ayında başlanılan Balıkpazarı Cami'de çalışmalar sona erdi.

Tarihi eser niteliğinde olan caminin restorasyonu kapsamında çatı örtüsü üzerinde bulunan kurşun kaplamalar sökülüp, izabe edilip, yeniden kaplama yapıldı. Kurşun altı çatı örtüsü ve makasları yenilenirken, alaturka kiremit döşendi.

YARIN İBADETE AÇILACAK

Cami, dış cephelerinde bulunan çimento sıvalar ise raspa edildi, horasan sıva yapıldı. Pencere, kemer ve kornişler temizlenerek ihya edilirken, iç cephelerdeki çimento sıvalar raspa edilerek horasan sıva yapıldı. İç ve dış cephe boyandı, camide bulunan taşıyıcı kolonlar çelik donatılarla güçlendirildi. Kalem işleri de özgün haline getirildi. Minber, mihrap ve kürsü ahşap malzeme ile yeniden imal edilen camide, dış cephedeki demir kapılar, zemin döşemesi, halılar, avizeler yenilendi, döşeme üzerine ısıtıcı şilte serildi.

Cami ibadete yarın cuma namazıyla açılacak.

BALIKPAZARI CAMİ

Gemlik ilçesinde yaşayan Rumlar tarafından kilise olarak yapılan ve inşa kitabesi bulunmayan cami, 19. yüzyılın sonlarında inşa edildi. Paragia-Pazariotissa Kilisesi olarak bilinen yapı 1922-1923 yıllarında vuku bulan nüfus mübadelesi sonucunda camiye çevrildi ve bugünkü halini aldı.

İlerleyen dönemlerde kuzeydoğu köşesine minare eklenen eser, doğu-batı doğrultusunda gelişmiş kapalı şemayı yansıtıyor. Yapının üzeri ise ortada büyük kubbe ve yanlarda dört yarım kubbe ile kapatıldı.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misak-ı Milli 8 ay önce Şikayet Et
    Bizans kalıntıları yerine Osmanlı kalıntıları ve tarihi Camilerimiz restore edilsin istiyoruz. Ayrıca Yunanca olan isimler Türkçeleştirilsin.
    Cevapla
  • Ders veren 8 ay önce Şikayet Et
    Osmanlidan kalan eserler restore edilmiyor sanki. Hangi gözle bakiyorsunuz?!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar