Diyanet’ten mesai düzenlemesi çağrısı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve camilerde okutulan Cuma hutbesinde, mesai saatlerinin ve ders programlarının Cuma namazı vaktine göre ayarlanması yönünde çağrıda bulunuldu.

Diyanet’ten mesai düzenlemesi çağrısı
Diyanet’ten mesai düzenlemesi çağrısı
GİRİŞ 04.08.2023 18:59 GÜNCELLEME 04.08.2023 18:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Yalova Merkez Camisi'nde hutbe irat ederek, cuma namazını kıldırdı.

Erbaş, Hazreti Muhammed'in buyurduğu üzere cumanın güneşin doğduğu en hayırlı gün olduğunu söyledi.

Bugünün, müminlerin haftalık bayramı olduğunu belirten Erbaş, şöyle devam etti:

"Bugün, Rabbimize olan kulluk sözünü tazelediğimiz mübarek bir gün. Bugün, kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz, birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştırdığımız bereketli bir gün. Aziz müminler hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: 'Ey iman edenler. Cuma günü namaza çağrıldığınızda Allah'ı zikretmeye koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.' Ayet-i kerimeden de anlaşılacağı üzere kendilerine cuma namazı farz olan kimselerin, ezan okunduktan sonra yaptıkları alışveriş ve elde ettikleri kazanç helal değildir. Evet, bugün en önemli vazifemiz, bütün işlerimizi bir tarafa bırakarak cuma namazı için camilerde buluşmaktır. Maddi ve manevi kirlerden arınmak için neşe ve sevinç içerisinde Rabbimizin emrine uymaktır. Yanımızdaki kardeşimize rahatsızlık vermeden, tertemiz bir şekilde omuz omuza saf tutmaktır. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde bizlere şu müjdeyi vermektedir: 'Cuma namazı vaktinde öyle bir an vardır ki insan o anda Allah'tan bir şey dilerse Allah dilediğini ona mutlaka verir.' Bir başka hadisinde ise Sevgili Peygamberimiz bizleri şöyle uyarmaktadır: 'Her kim önemsemediğinden dolayı cuma namazını üç defa terk ederse kalbi mühürlenir.' Bu hadislerdeki müjde, ne güzel bir müjde, uyarı ise ne büyük bir uyarıdır. Bu müjdeyi ve uyarıyı işiten bir mümin, cuma namazını kasten terk edebilir mi hiç?"

Erbaş, hutbe olmadan cuma namazının olamayacağını vurguladı.

Hutbenin tıpkı namaz gibi Allah'ı zikretme olduğunu dile getiren Erbaş, hutbenin adabının bulunduğunu, minberdeki hatibin can kulağıyla dinlenilmesi gerektiğini bildirdi.

Erbaş, hutbe sırasında asla konuşulmaması, telefonla ya da başka şeylerle meşgul olunmaması gerektiğine işaret ederek Erbaş, şunları kaydetti:

"Allah Resulü, hutbe adabı hususunda bizi şöyle uyarmaktadır: 'Cuma günü imam hutbe okurken konuşan arkadaşına 'sus' bile desen, hatalı bir iş yapmış olursun. Aziz kardeşlerim, cuma gününün bereketinden, sevincinden, maddi ve manevi kazanımlarından kendimizi mahrum bırakmayalım. Günde 5 defa eda ettiğimiz namazlarımızı cuma namazıyla taçlandıralım. 'Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda verir' ilahi hitabına kulak vererek cuma namazını birbirimize hatırlatalım. Gençlerimizi, çocuklarımızı sevgiyle, muhabbetle, güzel bir üslupla camiye teşvik edelim. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Allah'ın evlerine koşalım. Çalışanlarımızın ve öğrenci kardeşlerimizin en önemli farz ibadetlerinden biri olan cuma namazını eda edebilmelerine yardımcı olalım. İş yerlerimizdeki mesai saatlerini, okullarımızdaki ders programlarını cuma namazının vaktine göre düzenleyelim. Unutmayalım ki ibadet özgürlüğü ve insan haklarına riayet bunu gerektirir. Bu hususta hassas davranmayanlar büyük bir vebal altına girmektedir."

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    aynen cuma gunu cumaa saati izin yasa çıkmalı
    Cevapla
  • Dallı 8 ay önce Şikayet Et
    PROBLEMİ KöKTEN ÇÖZMENİN YOLU CUMA ÖĞLE SONU TATİL edilebilkir.
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    Doğru bir karar Yatsı Ezanları yazları geç okunuyor .Vakit geç.yorgunluktan çoğu kişi kılmadan yatıyor yatsıyı. 1 saat 15 dk geçinde aslında vakit giriyormuş öyle deniliyor. Bu kolaylık varsa tıpkı kışın işe gidenler Cemaatle kılsınlar diye uygulanan sabah namazı kolaylığı burada da uygulansa iyi olur ...
    Cevapla
  • ekrem 8 ay önce Şikayet Et
    kesinlikle yerin de ve önemli ! diğer iş kollarında dönüşümlü olarak ta olsa isteyenlerin gidebilmesi gerekir.
    Cevapla
  • yaz 8 ay önce Şikayet Et
    cuma namazı kadınlara da farz kadınlar da camiye gidip kendilerine ayılan bölümde cuma namazı kılmalı
    Cevapla
  • Hüseyin 8 ay önce Şikayet Et
    Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.
    Cevapla
  • Osmanlı 8 ay önce Şikayet Et
    Kadınlara farz değil kardeşim neye göre söylüyosun şayet kadn cuma namazı kılarsa öğle namazı üzerinden düşer asıl görüş budur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi