Ahiliğin pilav, helva ve şerbet ikramı geleneği halen yaşatılıyor

Kırşehir'de yüzyıllardır dağıtılan ve şifalı olduğuna inanılan Ahi pilavı, helvası ve şerbeti, 36. Ahilik Haftası boyunca binlerce kişiye ulaştırılıyor.

Ahiliğin pilav, helva ve şerbet ikramı geleneği halen yaşatılıyor
Ahiliğin pilav, helva ve şerbet ikramı geleneği halen yaşatılıyor
GİRİŞ 22.09.2023 21:33 GÜNCELLEME 22.09.2023 21:33
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kutlamaların başladığı 18 Eylül'den itibaren Ahilik Haftası süresince kent merkezindeki Ahi Külliyesi meydanında öğle vakti pilav, helva şerbet için büyük kazanlar kuruluyor. İçecek ve yiyecekler, geleneğin devamlılığı amacıyla kutlamalara katılanlara ikram ediliyor.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk AA muhabirine, kentte Ahilik Haftası kutlamaları boyunca Ahi Külliyesi'nde pilav, helva ve şerbet dağıtıldığını, etkinliklerin açılış ve kapanış günlerinde bu üründen daha fazlasını hazırladıklarını söyledi.

Yüzyıllardır süren gelenek kapsamında dağıtılan üçlünün bereket, cömertlik, kardeşlik ve dayanışmayı temsil ettiğini vurgulayan Öztürk, esnafa, vatandaşa, şehir dışından gelen misafirlere Ahi pilavı, helvası ve şerbeti ikram edildiğini belirtti.

Kentte 20 binden fazla kişiye ikramda bulunulduğunu aktaran Öztürk, "Hafta boyunca 8-10 ton pilav, 2,5-3 ton helva yapıyoruz, hiçbir katkı maddesi ve şeker yok. İçinde pekmez, ceviz ve un var. Helvanın tadına bakmayan kalmasın, gerçekten tadı çok güzel. 1 tona yakın da şerbet dağıtıyoruz." dedi.

Öztürk, 800 yıllık Ahilik geleneğini sürdürmek istediklerini ifade ederek, "Ahiliğin merkezi burası olduğu için hafta boyunca günlük 3-4 bin kişiye pilav, helva, şerbet dağıtılıyor. İçinde domates, biber var, hafif sulu olur, içi etlidir. Son yıllarda toptancılar, şehir dışından kente gelişlerini bu haftaya denk getiriyor, karnaval havasını görüyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde esnaf bayramı yok, sadece Türkiye'de var. Bunun merkezi de Kırşehir. Bundan gurur duyuyorum." diye konuştu.

Pilav, helva ve şerbetin şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Dağıttığımız pilavın, helvanın, şerbetin bir anlamı var. Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin türbesi burada, dağıtılan pilav, helva, şerbet bunların hepsi şifa niyetine geçiyor. Hem de Ahi Evran-ı Veli hazretlerine dua ediliyor. Şerbetimiz, helvamız, pilavımız şifalı. Gelen misafirlerimiz bu şifadan faydalansın."

 

İkram edilen lezzetleri 3 aşçı hazırlıyor

Ahi pilavı, helvası ve şerbetini aşçılar Nazım Toparslan, Serdar Soylu ve Zikri Gönen hazırlıyor.

Zikri Gönen, "Ahi pilavı, helvası ve şerbetini şifa olsun diye dağıtıyoruz. Hafta boyunca yaptıklarımızı binlerce kişiye ikram ediyoruz." dedi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • sevgı yılmaz 7 ay önce Şikayet Et
    güzel bişey bence ama şerbet dagıtılmamıs gecen sene gıttım pılav bıttı dedıler gönderdiler herkes iki üçer alırsa bıter tabi
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel bir gelenek, fakir, fukara, mülteci hepsi faydalandı. Ancak Ahiliğe uygun olarak yerel ayran markaları ve yerel su markaları kullanılsaydı daha iyi olurdu. Bulgur ve diğer malzemelerde yerli üreticilerden alınsaydı.
    Cevapla
  • OKUR 7 ay önce Şikayet Et
    Ticaretle uğraşan işveren ve çalışanların ahilik geleneklerine göre eğitilmesi şart. Eski geleneklerimize dönelim artık.
    Cevapla
  • kırşehirli 7 ay önce Şikayet Et
    Ahiliğin 3 düsturu: Eline, beline, diline sahip ol. Elinle helal kazan, belinle günah işleme, dilinle yalan söyleme.
    Cevapla
  • Asi Kartal 7 ay önce Şikayet Et
    Dilde var ama icraatta maalesef nefsi emmare agır basıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı