Dışişleri Bakanı Fidan'dan Güney Kafkasya vurgusu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tahran'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısında, Türkiye'nin kalıcı barışın sağlanması için bölgesel sorunları diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu vurguladı.

GİRİŞ 23.10.2023 19:08 GÜNCELLEME 23.10.2023 22:54

Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan ile Ermenistan Dışişleri Bakanları, 3+3 formatındaki "Güney Kafkasya'da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu"nun ikinci toplantısı için İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.

İkili görüşmelerin de yapıldığı toplantı çerçevesinde 5’li görüşmeye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan katıldı.

Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fidan'ın İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına katıldığını bildirdi.

Paylaşımda, bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisi amacıyla oluşturulan platformun Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantısında ev sahibi İran'ın yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya'nın yer aldığı belirtildi.

"HUZUR VE İSTİKRARIN YOLU, BARIŞ ANLAŞMASINDAN GEÇİYOR"

Fidan'ın toplantıda dikkati çektiği konulara ilişkin paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Bakanımız toplantıda: Türkiye'nin kalıcı barışın sağlanması için bölgesel sorunları diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu, bu oluşumun bölge ülkelerinin kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğini uluslararası topluma göstermesi açısından da önem taşıdığını, bölgede işbirliği ve dostluğun önündeki engellerin kalkmasının memnuniyet verici olduğunu, bölgesel huzur ve istikrarın yolunun Azerbaycan-Ermenistan arasında imzalanacak kapsamlı bir barış anlaşmasından geçtiğini, bölgesel ulaştırma bağlantılarının açılmasının normalleşme ve barış süreçlerine ivme kazandıracağını vurguladı."

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: SAVAŞ BİTTİ ŞİMDİ BARIŞ, İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ZAMANI

Abdullahiyan, açılış konuşmasında "Güney Kafkasya'da savaş bitti şimdi barış, işbirliği ve kalkınma zamanı." dedi.

Dış aktörlerin bölgedeki durumu gerginleştirdiğini savunan Abdullahiyan, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgedeki sorunların bölge ülkeleri eliyle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Kafkasya bölgesinde yabancıların varlığının sorunu çözmeyeceğine, aksine durumu daha da karmaşıklaştıracağına inanıyoruz."

Abdullahiyan, toplantıda Gürcistan’ın olmadığına dikkati çekerek gelecek süreçte Gürcistan’ın da 3+3 toplantılarına katılmasını umduklarını belirtti.

"GAZZE'DE YAŞANANLAR SAVAŞ SUÇUDUR"

İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına ilişkin Abdullahiyan, "Gazze'de yaşananlar insanlığa karşı işlenmiş bir savaş suçudur. Gazze'deki soykırım ve savaş suçu artık sonlanmalı ve Filistinlilerin zorunlu göçü engellenmelidir." diye konuştu.

Abdullahiyan, uluslararası toplumun Filistinlilere yönelik saldırıların durdurulması konusunda İsrail'e "net bir mesaj" vermesi gerektiğini söyledi.

Toplantı, Abdullahiyan'ın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesisine yönelik olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in girişimiyle başlatılan 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı, daha önce Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde 10 Aralık 2021'de Moskova’da düzenlemişti. İkinci toplantısı Dışişleri Bakanları seviyesinde gerçekleşen görüşmelerde, ilk toplantıya da katılmayan Gürcistan yer almadı.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ferrari en güçlü otomobilini tanıttı! 820 beygirlik canavar! Fiyatı inanılmaz
Özgür Özel'den Başkan Erdoğan'a bakanlık teklifi