Yüzyılın geçit töreni! 100 savaş gemisi İstanbul Boğazı'na iniyor

İletişim Başkanlığı, Cumhuriyet'in 100'üncü yılının 'Türkiye Yüzyılı'na yaraşacak şekilde coşkuyla kutlanması amacıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenledi ve düzenlemeye devam edecek.

GİRİŞ 27.10.2023 15:02 GÜNCELLEME 27.10.2023 15:03
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Cumhruriyetin 100. yılı için kutlama hazırlıkları aralıksız devam ederken gösterilere damga vurması beklenen haber Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

İşte Türkiye'nin 100. yılında boğazda büyük bir şölene dönüşmesi beklenen etkinlikler:

100 SAVAŞ GEMİSİ BOĞAZA İNİYOR

MSB'den yapılan açıklamada, "Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda TCG ANADOLU’nun da aralarında olacağı 100 savaş gemisiyle geçit töreni yapacağız. Tüm halkımızı İstanbul Boğazı’na davet ediyoruz." denildi.

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda TCG ANADOLU’nun da aralarında olacağı 100 savaş gemisiyle geçit töreni yapacağız. Tüm halkımızı İstanbul Boğazı’na davet ediyoruz.#TürkiyeYüzyılı pic.twitter.com/4M9hbNvnUL

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 27, 2023

TÜRK YILDIZLARI VE SOLOTÜRK 100. YIL İÇİN HAVALANACAK

Geçit töreninin saat 17.00'de başlayacağı ve Türk Yıldızları'nın saat 16.20'de Boğaz'da gösteri uçuşu yapacağı bilgisi de aktarıldı. SOLOTÜRK'ün ise Ankara'da 13.00'te uçacağı sonra ise İstanbul Boğazı'nda 16.40'ta uçacağı kaydedildi.

DRONE, IŞIK VE HAVAİ FİŞEK ŞOVU

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlamaları çerçevesinde, 
2023 drone, ışık ve havai fişek gösterisi yapılması planlanmaktadır

SEYİR ALANLARINDAN İZLENEBİLECEK

İstanbul’un 10 Meydanı ve 7 Boğaz semtinde seyir alanları oluşturulacaktır. 
Oluşturulan seyir alanları sayesinde halkımız gerçekleştireceğimiz 29 Ekim 
kutlamaları etkinliklerimizin tamamını canlı bir şekilde izleyebilecektir

BOĞAZIN ORTASINDA DEV EKRAN

Yüzer iskele üzerine yerleşimi yapılacak olan led ekran görüntü alanının boğazda gün boyu hareketli bir biçimde farklı farklı içeriklerle kullanılması planlanmaktadır.

MONOLİTH KULELER YÜKSELECEK

Anıtsal görünümü olan bu monolitin, şehirlerin odak noktasında konumlanmasıyla etkinlik öncesi, etklinlik süresi ve sonrası bir iletişim mecrası olarak kullanılması bekleniyor.

TAKSİM MEYDANI'NDA DEV EKRAN KURULDU

Bu kapsamda, Beyoğlu Taksim`de, Atatürk Kültür Merkezi`nin önüne "Maziden Atiye Türkiye Yüzyılı" gösterim alanı kuruldu.

Alanda, su perdesi, su şovu ve üç boyutlu içeriklerin yayınlandığı ekranlarla geçmişten bugüne "Türkiye Yüzyılı" vizyonu interaktif ve teknolojik bir deneyimle vatandaşların beğenisine sunuluyor.

Taksim Gezi Parkı`nın önüne de "Türkiye Yüzyılı" resmi logosundan esinlenerek hazırlanan "Türkiye Yüzyılı Enstalasyonu" ile 100. yıl içerikleri dev ekrandan vatandaşlarla buluşuyor.

BAKIRKÖY'DE DEV EKRAN KURULDU

Bakırköy Özgürlük Meydanı`nda kurulan dev ekranda da Cumhuriyet`in 100. yılına özel görsel içerikler vatandaşlara aktarıldı. Üç boyutlu izlenebilen sunumu bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla kaydetti. Bazı vatandaşlar görüntüleri izlerken duygu dolu anlar yaşayarak, alkışladı.

TARİHİ YAPILAR KIRMIZIYA DÖNECEK

Cumhuriyetin 100. yılı için bestelenen şarkı ile Türkiye'nin tanıtımında ön plana çıkan tarihi ve unutulmaz yerleri, ışık ve kırmızıya dönüştüreceğimiz bir içerik çalışması planlanmaktadır.

YÜZYILIN SES TÜNELİ

“100 Yılın Ses Tüneli Sergisi” 1923-2023 yılları arasında tarihe iz bırakmış önemli kişileri ve gelişmeleri, toplum olarak birlikte hafızalarımıza kazınan gurur duyduğumuz, birlikte mutlu olduğumuz anları sanat severlerle buluşturuyor

"YÜZYILLIK EMANET SERGİSİ"

Savaş esirlerine yardım, aileleri ile irtibatın sağlanması ve gerektiğinde esir değişimine yardımcı olmak Cenevre Mukavelenamesi uyarınca tüm Kızılay ve Kızılhaçların savaş anındaki temel görevleri arasında olmuştur. Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti 1912’de Üsera Heyeti (Esirler Komisyonu) adı verilen özel bir komisyon kurmuştur. Bu komisyon Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonunda hem İtilaf Devletleri’nin elinde bulunan Türk esirlerin hem de Osmanlı Devleti topraklarında bulunan yabancı esirlerin aileleriyle olan haberleşmelerini sağlamıştır.

Balkan Savaşlarında 100.000 civarında esir veren Osmanlı Devleti hemen arkasından
girmek zorunda kaldığı Birinci Dünya Savaşı boyunca İngiltere, Rusya, Fransa ve İtalya’ya 200.000’den fazla esir verdiği tahmin edilmektedir. Balkan ve Birinci Dünya Savaşı esirlerine Kurtuluş Savaşı dâhil edildiğinde 300.000’den fazla esir verdiği bilinmektedir. Savaşlar boyunca Türk ve yabancı askerlerin esir kamplarından ailelerine yazdıkları mektuplar ile ailelerin esir askerlere gönderdikleri mektuplar, çeşitli sebeplerle adreslerine ulaşamamıştır. Bu sergi Kızılay’ın titiz çalışmaları ile günümüze ulaşan bu tarihi emanetleri, yüzyıl sonra esirlerin yaşayan ailelerine ve Türk halkına ulaştırmayı hedefler.

YÜZYILIN YÜZLERİ KİTABI

Proje ile Türkiye’nin toplumsal bellek hafızasına destek verme doğrultusunda, ülkemizin son 100 yılına iz bırakmış sanatçı, bilim insanı, siyasetçi, mekan, obje, nesne ve fenomenlerin anlatıldığı bir eser ortaya koyma hedeflenmiştir.

TÜRKİYE 100 YILI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÖZEL SERGİSİ

İletişim Başkanlığının bir videosundan esinlenerek hazırlanan bu özel sergi projesi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir söyleminin metafor bağlamı kurularak kurgulanmıştır. İlgili video Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Hayallerim Vardı! Bu Hayalleri Tek Tek Gerçekleştirmenin Mutluluğunu yasıyorum!” sözleri ile başlıyor.

Hayaller filmlerde, oyunlarda yani bağlam kurabildiğimiz görsel dünyada bulutların içinden geçerek ya da sislerin açılmasıyla görüntülenir. Buradan yola çıkarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde gerçekleşmiş projeler, onun hayallerinden yola çıkışla canlandırılacak. “Türkiye Yüzyılı” iletişimi ile eşleştirilmiş olan çalışmalarda, projelerin animasyonları yer alacağı gibi aynı zamanda sergi niteliği taşıması için bilgi içeren detaylar, info-grafik tasarımlar geçmişten günümüze karşılaştırmalar da sergide yer alacak.

REKLAM FİLMLERİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl kutlamaları için gerçekleştirilen iletişim çalışmaları kapsamında; kültürel, tarihsel ve sosyal bağları konu alan reklam filmleri tasarlandı. Bu filmler milli birlik duygusunu pekiştiren ve geçmişten geleceğe Cumhuriyetin serencamını temalaştıran nitelikte olup, duygusal ve rasyonel verilerle beslenmektedir:

• “ŞİMDİ TÜRKİYE YÜZYILI OLACAK” REKLAM FİLMİ
• CUMHURİYETİN 100. YILI “EMANET” REKLAM FİLMİ
• “BENİM CUMHURİYETİM” KUTLAMA REKLAM FİLMİ
• “TÜRKİYE BURADA” REKLAM FİLMİ
• TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 100. YIL MARŞI VİDEO KLİPLERİ - 2 AYRI REKLAM FİLMİ

"SON AKŞAM YEMEĞİ" SİNEMA FİLMİ

2023 yılı, büyük bir milletin birlik, beraberlik ve bağımsızlık mücadelesinin 100. yılı anısına özel olarak hazırlanan “Son Akşam Yemeği” adlı film, sinema tarihimize damgasını vuracak bir yapım olma özelliği taşıyor. Bu büyük emeklerle gerçekleştirilen film, galasını 23 Ekim’de gerçekleştirdi ve 27 Ekim’de tüm Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa’da seyircilerle buluşacak. 

BAKANLIKLARIN PROGRAMLARI

100.YIL ADALET SPOR OYUNLARI

Cumhuriyetimizin 100.Yılı kutlamaları kapsamında Adliye ve Ceza İnfaz Kurumlarında görev yapan adalet personeliminin motivasyonunu ve etkileşimini artırmak amacıyla Samsun İlinde 13-15 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan “100.Yıl Adalet Spor Oyunları/Samsun 2023” temalı etkinliğe 42 İl Başsavcılığı bünyesinde çalışan toplam 75.000 Adliye ve Ceza İnfaz Kurumları Adalet Personeli arasından Okçuluk, Yüzme, Tenis, Masa Tenisi, Koşu, Satranç, Bowling branşlarından seçilecek her bir adliyeyi temsilen oluşturulacak Voleybol veya Basketbol alanında bir takım olmak üzere diğer bireysel branşlardan ise seçilecek birer temsilcinin müsabakalara katılması öngörülmüştür.

Etkinlik kapsamında 450 personelin spor müsabakalarına katılması öngörülmekte olup, bu etkinlikler sayesinde personelin moral motivasyonunun ve etkileşiminin artırılması hedeflenmektedir.

100’ÜNCÜ YILIN GENÇ 100’Ü İLE SİNEMADA CUMHURİYET PROJESİ

100. yıl kutlamaları kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda “100’üncü Yılın Genç 100’ü ile Sinemada Cumhuriyet” projesi kapsamında şehit ve gazi çocuklarımız; sinemanın eğitici ve yetiştirici gücü ile bir araya getirilecektir.

15 TEMMUZ-TÜRKİYE YÜZYILININ KAHRAMANLARI

Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması vesilesiyle kuruluşlarımızda kalan kadınlar, gençler, yaşlılar ve Bakanlığımız personeli arasında düzenlenen 100. Yıl temalı “15 Temmuz- Türkiye Yüzyılının Kahramanları” temalı mektup, şiir ve resim yarışmalarında sergiye değer görülen eserlerden oluşan, karma sergi 15 Temmuz şehit yakınlarının katılımı gerçekleştirilmiştir. Toplumda var olan şehit ve şehit yakınlarına saygı ve sorumluluk duygusunun pekiştirilmesi, mili ve manevi hasletlerimize dair sevgi ikliminin yaygınlaşması amaçlanmıştır.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA SIFIR ATIK VE İKLİM
MÜZESİ AÇILIŞI

Sıfır Atık, atıkların geri kazanımı ve döngüsel ekonomi olmaktan öte iklime ve çevreye karşı duyarlı bireyler için ülkemizden çıkarak bir dünya markası haline gelmiş olup Bakanlığımız olarak Türkiye’de milyonlarca kişiye “Sıfır Atık” eğitimi verilerek kurumlarımız da Sıfır Atık hareketine dahil edilmiştir. Sıfır Atık ve iklim değişikliğiyle mücadele sürecinde toplumsal tanıtım, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları kapsamında sıfır atık ve iklim değişikliği konularının yanında farklı temaları da içeren Sıfır Atık ve İklim Müzesi yapılmaktadır. Bu müzede İklim nedir? Tarih boyunca iklim nasıl değişti? İklimin gelecekte ne ölçüde değişeceğini nasıl anlıyoruz? İklim değişikliğinin toplumsal ve ekonomik etkileri nelerdir? Bu değişimi olumlu yönde nasıl durdurabiliriz? gibi sorularının yanıtlarını aranmaktadır. Türkiye Yüzyıl’ında 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusunda çölleşme, erozyon ve küresel iklim değişikliği ile mücadeleyi de içeren çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlayacak eserlerin sergilenmesi planlanmıştır. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin sıfır atık ve iklim konusunda benimsemesi için bilgilendirmeler yapılacak olup bununla birlikte sıfır atık ile ilgili teorik ve pratik olarak kamuoyunda farkındalık sağlamayı amaçlanmaktadır.

“CUMHURİYETİMİZ VE BOTAŞ” KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI

“Cumhuriyetimiz ve Botaş” konulu fotoğraf yarışması düzenlenecektir.

100. YIL CUMHURİYET KUPASI

Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl kutlamaları çerçevesinde; Kadınlar 1. Lig’de yer alan 6 takım ve Erkekler Süper Lig’de mücadele eden 8 takımın katılımı ile İstanbul ve Ankara’da Cumhuriyet Kupası müsabakaları yapılacaktır.

GF 29 EKİM CUMHURİYET’İN 100. YILI ULUSLARARASI TURNUVASI

Cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamaları ile ilgili olarak; golf sahası belirleme çalışmaları devam ettiği için Antalya veya İstanbul’da yapılması planlanan Uluslararası Golf Turnuvası için, Türk Hava Yolları’nın yıl boyunca görünürlüğünü de sağlayacak şekilde, uluslararası golf turnuvalarını organize eden Pga European Tour ve Lıv Golf gibi kuruluşlarla görüşmelerimiz devam etmektedir. Yapılacak anlaşmalar neticesinde uluslararası olarak düzenlenecek, olumlu cevap alınamaması durumunda ise ulusal düzeyde geniş katılımlı bir turnuva düzenlenecektir.

TÜRK SİNEMASI YÜZYILI

Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde;

• 29 Ekim - Son Osmanlı “Yandım Ali”

• 20 Kasım - Çanakkale Yolun Sonu

• 12 Aralık - Son Mektup Film gösterimleri gerçekleştirilecektir.

Tarih: 29.10.2023 - 12.12.2023 Yer: Tekirdağ

BANDO VE MEHTERAN BİRLİĞİ FAALİYETLERİ

Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinliklerine yönelik olarak Milli Savunma Bakanlığı kadro ve
kuruluşunda bulunan tüm bandolar ve Mehteran Birliği tarafından bulundukları iller ve
sorumluluk sahalarında bando konserlerine yönelik koordine faaliyetleri devam etmektedir.

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 68
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Atatürk'ün askerleri... Ordumuzla gurur duyuyoruz
    Cevapla
  • Dobra 5 ay önce Şikayet Et
    Ortamın puslu olduğu zamanlarda 100 tane gemiyi boğaza yığmak tedbirsizliktir. Gemiler boğazda değil ülkenin etrafında özellikle Akdenizde savaş durumunda olması lazım.
    Cevapla
  • Ispartalı 5 ay önce Şikayet Et
    aynısını yazacaktım..
    Cevapla
  • İsa 5 ay önce Şikayet Et
    Gösteriyi bırakın Akdeniz'e inin orada insanlar ölüyor Kızılay mahsur kalmış dünyaya çağrıda bulunuyor duymuyormusunuz.
    Cevapla
  • K.MARAŞLI 5 ay önce Şikayet Et
    İstanbul bogazına inip gösterimizi yapıp ordan akdenize yakın gitmemiz lazım kafirlere korkuyu vermemiz lazım meydan onların olmadıgını göstermeliyiz..ve kalbimizde iman var korkmuyoruz kafirler yenilgiye uğrayacak inşallah...mazlum filistinli çoçukların ahı yerde kalmaz ..LA GALİBE İLLALLAH
    Cevapla
  • Kenan 5 ay önce Şikayet Et
    Ayağınıza taş değmesin memleketin gurur aslanları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!