"Ayasofya'nın üst katı Türk vatandaşlarına kapatıldı" iddiası

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi için "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bilet alsa bile Ayasofya'nın üst katına giremiyor" iddiasının doğruyu yansıtmadığı ortaya çıktı.

GİRİŞ 22.01.2024 17:23 GÜNCELLEME 24.01.2024 12:50
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadet için gelenlerle turistik amaçla gelenlerin girişlerini ayıran yeni bir düzenleme yapıldı.

Buna göre Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadet için gelenler ile camiyi turistik amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini ayıran yeni uygulamaya başlandı.

 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Ayasofya'nın üst katının Türklere yasak olduğu, sadece yabancıların ziyaretine müsade edildiği iddiası sosyal medyada gündeme geldi.

Bir tur rehberi, sosyal medyada yayın açarak "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bilet alsa bile Ayasofya'nın üst katına giremiyor" iddiasını gündeme getirdi.

 

İddia sosyal medyada etkileşime neden oldu. Bazı kullanıcılar iddiayı tepkiyle karşılarken bazıları da iddianın doğru olmadığını belirtti.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı Editörlüğü’nden Çağdaş Çetindemir ve Anadolu Ajansı Kültür Sanat Haberleri Editörlüğü’nden Salih Şeref, Ayasofya'da 22 Ocak 2024 tarihinde iddiayla ilgili incelemede bulundu.

Bilet sırasında girildi. Türk vatandaşı olarak bilet alındı.

 

Gişe görevlisi, yerli ya da yabancı olup olunmadığını sorgulamadı. Kimlik sormadı. İbadet alanı olan alt kata ücretsiz girilebileceği konusunda da ziyaretçileri bilgilendirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Ayasofya-i Kebir Camii galeri katını ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları, III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesinden girişten geçiş yaparak harim katı (ibadet edilen alan) ile Osmanlı Dönemi eklerini görerek Cennet-Cehennem kapısından geçerek bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaiklerini gezebilecek.

BULGU SETİ

  • Ayasofya'da Bizans Dönemi mozaiklerini görebilmek için bilet satın almak gerekiyor.
  • AA muhabiri bilet satın aldı, tarihi yapıya girdi ve üst kattaki galeri gezdi.
  • Ayasofya-i Kebir Camii'nin alt katından üst katına doğrudan geçiş yok. Üst kattaki galeriler biletli ziyaretçilere açık. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Ayasofya'nın üst katının Türklere yasak olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
KAYNAK: AA TEYİT HATTI
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 53
  • fehmi 3 ay önce Şikayet Et
    Talha Uğurluel'in açıklaması sonrası girilmeye başlandı. Yalan filan değil yani. Diğer yandan 25 Euro'yu sorgulayın biraz
    Cevapla
  • veli 3 ay önce Şikayet Et
    Yalan değil, şikayet olur olmaz 1 günde düzeltildi. Talha Uğurluel gibi bir tarihçi yalan söylemez. Adam bizzat Ayasofyadan yayın yaparak ilgililerin bilgisiz olduğunu dahi söyledi.
    Cevapla
  • ali 3 ay önce Şikayet Et
    Yalan değil, şikayet olur olmaz 1 günde düzeltildi. Talha Uğurluel gibi bir tarihçi yalan söylemez. Adam bizzat Ayasofyadan yayın yaparak ilgililerin bilgisiz olduğunu dahi söyledi.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 3 ay önce Şikayet Et
    Türkler giremiyor çünkü 25 euro (825 TL)
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 3 ay önce Şikayet Et
    yarın derler millet bilet alsın diye böyle haber yapıldı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"