İsrail soykırımla yargılanıyor: Erdoğan'dan son dakika Lahey açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası Adalet Divanı'nda Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum." dedi.

GİRİŞ 26.01.2024 17:06 GÜNCELLEME 26.01.2024 18:05
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında mahkeme İsrail'in davanın reddedilmesi talebini kabul etmedi.

Karara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası Adalet Divanı'nda Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum." dedi.

"SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Erdoğan, "Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan kararın, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıların artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz" açıklamasında bulundu.

UAD kararı sonrası Netanyahu'dan ilk açıklamaUAD kararı sonrası Netanyahu'dan ilk açıklama

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya, Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

ULUSLRARASI ADALET DİVANI'NDAN İSRAİL'E RET 

Tedbir kararı kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue  tarafından okundu. Mahkeme, İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararından öne çıkanlar şu şekilde:

Mahkemenin görüşüne göre, Güney Afrika'nın iddialarının bir kısmı sözleşmenin maddelerinin bir kısmı içine girebilir. Tüm taraflar sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmelidir. 

Güney Afrika'nın İsrail'e ilişkin başvurusu uygundur. Güney Afrika'nın ortaya koymuş olduğu iddiaların makul olup olmadığı değerlendirilecek. Taleplerin mantıklı olup olmadığı konusunda henüz karar verilmemiştir. 

Soykırım Sözleşmesine göre soykırıma iştirak etmek ve cesaretlendirmek de soykırım suçları arasında sayılmaktadır.

Soykırım Sözleşmesiyle korunan insanların korunması için tüm ülkeler adım atabilir. Filistinlilere baktığımız zaman Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesi uyarınca koruma altında olması gereken bir gruptur.

İsrail saldırıları, çok sayıda insanın ölmesine, sivil alt yapının zarar görmesine, insanların yerinden edilmesine neden olmuştur.

"ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI DRAM YÜREK PARÇALAYICI" 

Gazze nüfusunun yüzde 93'ü kriz seviyesinde bir açlıkla karşı karşıyadır. Gazze'deki çocuklar ciddi travmalarla karşı karşıya, 1,4 milyon insan sığınaklarda yaşamaktadır, hastalıklar yayılmaktadır. Bir neslin buna maruz kaldığı görülmektedir, pek çoğu annesiz ve babasız kalmıştır. Çocukların yaşadığı dram gerçekten yürek parçalayıcıdır.

Mahkemeye göre yaşananlar ve durum en azından Güney Afrika'nın taleplerinin bir kısmının haklı olduğuna karar verilmiştir. Gazze halkının soykırımdan korunması konusunda da tedbir taleplerinin yerinde olduğu açıktır.

"Mahkeme telafisi mümkün olmayan suçları önleme niyetinde"

Mahkeme, Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmetti. Ve telafisi mümkün olmayan sonuçların engellenmesini değerlendirdi. Nihayi karar verilmeden önce Güney Afrika’nın talepleri haklı bulunmuştur.

"İSRAİL BİR AY İÇİNDE RAPOR SUNMALI" 

İsrail, gerekli önlemleri hemen alarak, insani ve temel hizmetlerin insanlara ulaşmasını sağlamalıdır. İsrail aleyhine ileri sürülen iddialar "makul seviyede" ispatlandı. İsrail, alınan tüm önlemlerle ilgili bir ay içinde mahkemeye rapor sunmalı. Bu rapor Güney Afrika'ya da iletilecektir. Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı haizdir.

Gazze'de yaşanan çatışmanın tüm tarafları uluslararası insani hukuk kapsamında sorumludur. 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

Mahkeme, İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi.

İsrail tüm önlemleri alarak soykırım işlenmesini teşvik etmesini engellemelidir. İsrail devleti Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı. Gazze'deki tüm ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması gerektiği kararlaştırıldı.

15'e 2 oyla İsrail, etkili bir şekilde önlemler alarak yıkımı önlemelidir kararı alınmıştır. İsrail devleti mahkemeye ilgili ihtiyati tedbirler ile ilgili 1 ay içinde rapor vermelidir.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 47
  • malkoçoğlu 3 ay önce Şikayet Et
    İsrail kadar ABD de suçlu onlarada desteklememesi ve bölgedeki uçak gemilerini çekmesi yönünde yaptırım uygulanmalı.
    Cevapla
  • Şenol 3 ay önce Şikayet Et
    Biz neden G.Afrikanın yaptığını yapmadık? Elimizi tutan bir durum mu vardı!
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Madalyaya zararı olur belki
    Cevapla
  • DEMİR 3 ay önce Şikayet Et
    İsrail'in Dünyadaki Siyasi Kapıları Kapatılmalıdır. İsrail ve Destekçileri Gazze Ve Filistin'e Uyguladıkları İnsanı Suçu Uluslararası Mahkemesine En Hızlı Şekilde Taşınmalı Ve İsrail ve Destekci ABD ve Diğerleri Tazminat Ödemesine Çarptırılmalıdır . Bu Konuya Yavaş Bakılırsa , Bu Şeytanlar Cezadan Önlemini Alarak Kurtulurlar .
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 3 ay önce Şikayet Et
    Güney Afrika Lahey dava açmış , utandım bir müslüman olarak
    Cevapla
  • Nail baba 3 ay önce Şikayet Et
    Güney Afrika Lahey e şikayet etti de siz niye edemediniz ? Üstün cesaret madalyasını niye iade edemediniz halen neden taşıyorsunuz o yahudi madalyasını ??? BUNLARA İYİ BİR CVP VERİN OYUM Size
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza