'Putin'in en çok korktuğu adam' olarak tanınmıştı! Cezaevinde ölü bulundu...

Putin karşıtı olan ve cezaevinde bulunan Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin öldüğü bildirildi.

'Putin'in en çok korktuğu adam' olarak tanınmıştı! Cezaevinde ölü bulundu...
'Putin'in en çok korktuğu adam' olarak tanınmıştı! Cezaevinde ölü bulundu...
GİRİŞ 16.02.2024 17:31 GÜNCELLEME 16.02.2024 19:16
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Rusya Federal Cezaevi Servisi bölge departmanının bildirdiğine göre, Rus muhalif siyasetçi Alexey Navalny Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'ndaki 3 No'lu cezaevi kampında hayatını kaybetti.

Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin cezaevinde hayatını kaybettiği haberi, uluslararası toplumda büyük bir şok etkisi yarattı. Cezaevi yönetimi tarafından yapılan açıklama ile 46 yaşındaki Navalny'nin ölümü doğrulanırken, bu durum dünya çapında geniş yankı buldu.

Rusya'da Putin rejimine karşı en etkili muhalif figürlerden biri olarak görülen Navalny, 2021 yılında ülkesine dönüşü sırasında gözaltına alınmış ve ardından hapse mahkum edilmişti. Putin hükümetini yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri konusunda sık sık eleştiren Navalny, hapis cezası süresince defalarca sağlık sorunları yaşadı ve tedavi talepleri reddedildi.

ALEXEI NAVALNY KİMDİR

Alexei Anatolyeviç Navalny, Rus avukat, aktivist ve siyasetçidir. 2009 yılından itibaren Rusya'da ve Rus ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin eleştirmeni olarak gündeme geldi. Alexei Navalny, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır. Alexei Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kamuoyu önünde en fazla bilinen muhaliflerinden Yolsuzlukla Mücadele Fonu kurucusudur.

Rus savcılar, Alexei Navalny'yi dolandırıcılık ve mahkemeye saygısızlık suçlamalarıyla 13 yıl hapis cezası çarptırılmasını istedi.

Mahkemeye sunulan iddialara göre, Alexei Navalny'nin yaklaşık 350 milyon ruble (115 milyar 980 milyon Türk lirası) çaldığı iddia edildi. Hapishanede tutukluluğu devam eden Rus muhalif Alexei Navalny, hapisteyken daha önce de zehirlenmiş ve yoğun bakımda yatmıştı.

KREMLİN: NEDENİYLE İLGİLİ BİLGİMİZ YOK

Kremlin'den yapılan ilk açıklamada Sözcü Dimitri Peskov, "Navalny'nin ölüm nedeniyle ilgili bilgimiz yok. Gerekli araştırmaları cezaevi yapıyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da şöyle konuştu:

Batı'nın Navalny'nin ölümüne doğrudan Rusya'yı suçlama şeklinde verdiği tepki, kendini açıklamaktır. Adli tıp sonuçları henüz açıklanmadı. Ancak Batı'nın şimdiden vardığı sonuçlar var.

NAVALNY'NİN YARDIMCISI: HENÜZ DOĞRULAYAMADIK

Navalny'nin yardımcısı Leonid Volkov ise yaptığı açıklamada, "Rus makamları Aleksey Navalny'yi, hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayınladı. Bunu doğrulamak için herhangi bir yolumuz yok" ifadelerini kullandı.

"Devlet propagandasına inanmak için hiçbir dayanağımız yok" diyen Volkov, "Eğer doğruysa Putin, Navalny'yi öldürdü demektir" diye konuştu.

AVRUPA'DAN İLK AÇIKLAMALAR: PUTİN REJİMİNİN GERÇEK YÜZÜ

Fransa, Navalyn'nin ölümüne ilişkin ilk açıklama yapan ülke oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, "Navalny, baskı sistemine karşı direnişi hayatıyla ödedi. Ceza kolonisindeki ölümü, Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini bize hatırlattı" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel, Navaly'nin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. Ailesine ve demokrasi için mücadele edenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, şöyle konuştu:

"Rusya rejimi sonuçlarla yüzleşmeli. Adalet tecelli etmelidir." 

"CESARETİNİN BEDELİNİ HAYATIYLA ÖDEDİ"

Almanya Başbakanı Olaf Shcolz, Navalny'nin, "cesaretinin bedelini hayatıyla ödediğini" söyledi. Shcolz, "Navalny'nin ölümü, Rusya'nın nasıl değiştiğinin göstergesi" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Bu berbat bir haber" dedi ve ekledi:

"Rus demokrasisinin en ateşli savunucusu olan Navalny, hayatı boyunca inanılmaz bir cesaret sergiledi."  

NATO: RUSYA'NIN CEVAPLAMASI GEREKEN CİDDİ SORULAR VAR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Navalny'nin ölüm haberi ile ilgili derinden üzgün ve endişeli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Tüm gerçekler ortaya konmalıdır. Rusya'nın cevaplaması gereken ciddi sorular var. Alexei Navalny uzun yıllardır özgürlük ve demokrasi için güçlü bir ses olmuştur. NATO ve NATO müttefikleri uzun bir süredir onun derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmaktadır. Bugün, düşüncelerim ailesi ve sevdikleriyle birlikte. Alexei Navalny'nin yıllardır yaptığı gibi demokrasi ve özgürlüğe inanan herkesi desteklemeye kararlıyız."

ABD: KORKUNÇ BİR TRAJEDİ

Beyaz Saray da ilk açıklamayı yaptı. Sözcü Jake Sullivan, "Navalny'nin ölümü, eğer doğrulanırsa, korkunç bir trajedidir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Eğer Navalny'nin ölüm haberi doğruysa, bu sadece Rusya'nın zayıflığını ve çürümüşlüğünü vurgular" açıklamasını yaptı.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Hapiste zulüm gördükten sonra Navalny'nin ölümü beni çok etkiledi. Ailesinin ve Rus halkının acısını paylaşıyoruz" diye konuştu.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski "Yanlış suçlamalarla mahkum edildi, korkunç şartlarla cezaevine konuldu. Tüm bunlardan Putin sorumlu" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ: PUTİN TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ ÇOK AÇIK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Aleksey Navalny'nin ölümü için Putin'i suçladı.

Zelenski, "Putin tarafından öldürüldüğü çok açık, tıpkı diğer binlercesi gibi, bu tek yaratık yüzünden eziyet ve işkence gördü" ifadesini kullandı.

NAVANY'NİN EŞİ YULİA: REJİMLE MÜCADELE ETMELİYİZ

Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya, Putin'in ülkesine ve Aleksey Navalny'nin ailesine karşı işlediği "zulümler" nedeniyle adalet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada Navalnaya, şu ifadeleri kullandı:

"Putin ve tüm ekibinin ülkemize, aileme ve eşime yaptıklarından dolayı cezalandırılacaklarını bilmelerini isterim. Bugün Rusya'daki bu korkunç rejimle mücadele etmeliyiz. Vladimir Putin, son yıllarda ülkemizde işledikleri tüm zulümlerden şahsen sorumlu tutulmalıdır."

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 107
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Biz terorist başını neden besliyoruz. Daha uçsktan düşecekti zamanında ....
    Cevapla
  • Mustafa 2 ay önce Şikayet Et
    Burdayım Putine methiyeler düzenler, onun bir diktatör olduğunu Çeçenyada da katliamlar yaptığını unutuyor. Sırf batıya karşı duruyor diye diktatörü savunmaya gerek yok. Demokrasi herkese lazım. İktidarda olunca 'asalım keselim' demek hoş tabi. Ya muhalefette olsaydınız
    Cevapla
  • Mit ing 2 ay önce Şikayet Et
    Batının köpekleri bizde de çok maalesef keşke hepsini itlaf edebilsek. Ortalığı karıştıran çok batı iyi var.
    Cevapla
  • Maho 2 ay önce Şikayet Et
    Yolsuzlukla mücadele (!) için fon kurup da dolandırıcılık suçundan yatması ibretlik.
    Cevapla
  • gerçekler ah grç 2 ay önce Şikayet Et
    abd öldürmüş haber yapmaya değmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...