Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında fark açıldı: İşte son anket sonuçları

Yerel seçimlere az bir süre kaldı. Seçim sonuçlarının en çok merak edildiği İstanbul'da yapılan son anketlerde çarpıcı bir sonuç çıktı. Buna göre; Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum, CHP'li aday İmamoğlu'na fark atarak öne geçti.

GİRİŞ 29.02.2024 12:00 GÜNCELLEME 29.02.2024 12:49
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

31 Mart'ta tüm Türkiye'de gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne sayılı günler kaldı. Siyasi partiler ve adaylar seçim çalışmalarına yoğunlaşmışken, anketlerden gelen sonuçlar da seçmenin nabzını yoklamak adına epey merak konusu oldu.

Pek çok araştırma şirketi il ve ilçelerdeki adayların oy oranlarını anketler ile yokluyor. Seçim yarışında özellikle İstanbul üzerine yoğunlaşılırken; son anket sonuçlarında çarpıcı bir detay ortaya çıktı.

MURAT KURUM MAKASI AÇTI

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi'nin yazısına göre; İstanbul'daki seçim yarışında Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum, CHP'li İBB Başkanı ve adayı Ekrem İmamoğlu'nun önüne geçti.

Optimar'ın anket sonuçlarını paylaşan Selvi, megakentte ikilinin şimdiye kadar başbaşa gittiği görülürken bu son anket sonuçlarındaki oy oranlarında Kurum'un makası açtığını belirtti.

Öte yandan Selvi, seçime son 10 gün kala sonuçların yeniden şekillenebileceğini ve az oy alan adayların seçmenlerinin İmamoğlu ve Kurum'a yönelebileceğini söyledi.

Yapılan ankette DEM Parti'nin adaylıktan çekilip çekilmemesinin oy oranlarını nasıl etkileyebileceği de görülüyor. Bu anlamda DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş yarıştan çekilirse, Ekrem İmamoğlu’na oy verebilirim diyenlerin oranı yüzde 5.6 çıkarken, yine kendi partime oy veririm diyenlerin oranı ise yüzde  32.3 oldu. 

İşte Selvi'nin anket sonuçlarını paylaştığı o yazısı;

"Geçmişte birçok başarılı ankete imza atan Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar, İstanbul’daki adayların oy alma kapasitesini araştırdı. Oy verebilirim diyenlerde Murat Kurum öne geçti. Bu bir  dönüm noktasını oluşturuyor.Önümüzdeki 1 aylık süreçte iki aday arasındaki fark açılacak mı, ibre kimden yana dönecek buna bakacağız.

FARK VAR

1-İlk kez Murat Kurum oy alma kapasitesinde öne geçti.

2-Diğer adaylar da seçimlerin sonucunu etkileyecek oranda oy alma kapasitesine sahipler.

3-Son 10 günde az oy alan adayların seçmenlerinden Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu’na bir yönelme bekleniyor.

KURUM VE İMAMOĞLU

Optimar’ın 21-24 Şubat tarihleri arasında 3 bin kişi üzerinde yaptığı İstanbul seçimleriyle ilgili araştırmada Murat Kurum’a oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 41.7 çıkarken, Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı yüzde 41 oldu.

Murat Kurum’a oy verebilirim diyenlerin oranı yüzde 41.7 olurken, oy vermem diyenlerin oranı yüzde 50.7, kararsızların oranı yüzde 7.6 çıkıyor. 

Ekrem İmamoğlu’na oy verebilirim diyenlerin oranı yüzde 41 çıkarken yüzde 51.9’luk bir kesim ise oy vermem diyor. İmamoğlu konusunda kararsız olanların oranı ise  yüzde 7.1 oluyor.

DİĞER ADAYLARIN ORANLARI

Diğer adayların ise oy alma kapasiteleriyle ilgili verileri paylaşacağım. Çünkü diğer adaylarda kararsızların oranı daha düşük.

Buna göre üçüncü sırada  yüzde 9.8’le YRP adayı Mehmet Altınöz gelirken, onu  yüzde 7.7’yle Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu takip ediyor. DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş yüzde 7.4, İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu yüzde 5.3, Saadet Partisi adayı Birol Aydın yüzde 3.7, Memleket Partisi adayı Berk Hacıgüzeller yüzde 3, Deva Partisi adayı İdris Şahin yüzde 1.6, Vatan Partisi adayı İbrahim Okan Özkan yüzde 1.5, Millet Partisi adayı Hasan Hüsnü Güner ise yüzde 1.3’lük bir oy alma kapasitesine sahip çıkıyor.

Tekrar dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu oy alma kapasitesini gösteren bir anket sonucu...

MURAT KURUM HANGİ İLÇELERDE ÖNDE

Murat Kurum’a, yüzde 50’nin üzerinde oy vereceğini söyleyen ilçeler şöyle çıkıyor.

Bayrampaşa, Beykoz, Güngören, Sancaktepe, Sultanbeyli ve Ümraniye.

İMAMOĞLU HANGİ İLÇELERDE ÖNDE

Ekrem İmamoğlu’na yüzde 50’nin üzerinde destek veren ilçeler ise şunlar;

Şişli, Şile, Beylikdüzü, Beyoğlu, Çatalca, Esenyurt, Fatih, Maltepe ve Tuzla.

DEM ADAYI ÇEKİLİRSE

Optimar, DEM Partisi seçmenlerine seçimlere bir ya da iki gün kala Meral Danış Beştaş çekilse Ekrem İmamoğlu’na oy verir misiniz diye sormuş. 

Ekrem İmamoğlu’na oy verebilirim diyenlerin oranı yüzde 5.6 çıkarken, yine kendi partime oy veririm diyenlerin oranı ise yüzde  32.3 oluyor. Yüzde 7.1’lik bir kesim ise diğer partiye oy veririm diyor.

DEM ADAYI ÇEKİLMEZSE

Peki Meral Danış Beştaş çekilmezse DEM Parti seçmeninin eğilimi ne yönde olacak. Ankete katılanların yüzde 55.2’si DEM Parti adayına oy veririm diyor.

Yüzde 33.2’lik bir kesim Ekrem İmamoğlu’na oy veririm derken yüzde 9.7’lik bir kesim fikrinin olmadığını belirtiyor.

Kararsızım diyenlerin oranı ise yüzde 1.8 çıkıyor."

KAYNAK: HABER7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 90
  • Eskihisarlı 1 ay önce Şikayet Et
    Bu CHP nin Beka gibi ATATÜRK gibi bağımsızlık gibi bir derdi yok ki varsa yoksa üç beş belediye hizmet yok yatırım yok. PARALAR NEREYE GİDİYOR HESAP SORAN YOK. Kırk yıldır asker polis çocuk öğretmen dokdor sivil halkı şehit eden terör yinede atatürkün partisinden alacağımız var diyorlar kanun uygulayanlar acaba ne düşünüyorlar meclise rağmen seçim parası verenler
    Cevapla
  • Gebzeli 1 ay önce Şikayet Et
    Ekrem sen hiç düşünmezmisin şehitlerden utanmazmısın yüce Allahtan korkmazmısında hainlerle birlik olursun CHP Hikaye anlatıyor, burada o bu adayın kazanması değil mesele,İstanbulun kazanması, bes yıl geçti ne verdi İmamoglu? Ulaşımı mı çözdü, kentsel donusumu mu çözdü, kac metre yesil alan kazandırdı ..bu yonlerden bakmalı.Hayatimızı kolaylaştıracak belediye başkanı seçmeliyiz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Y Refah malesef düşünemiyor CHP nın dem in ekmeğine yağ sürüyor İst un mahvü perişan olmasına destek oluyor yazıklar olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bu refah var ya refah buna vatansever demek doğru mu yada nasıl müslüman Allah ıslah etsin
    Cevapla
  • Mgv 1 ay önce Şikayet Et
    Eğer bu sonuçlar gerçekse, ekoyannis önde demektir. Çevremdeki chpliler zafere vereceğiz diyor ama sandığa gidince hepsi altıoka basar. Dem yüzde yüz, saddet bir ihtimal son anda ekoyannis lehine çekilir. YRP ve İP seçmeni kendi partilerine verirse, maalesef ekoyannis kazanır ve İstanbula çivi çakmaz, cb adaylığına soyunur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı