Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini' yapıldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. Yılı Anma Törenleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda geleneksel "Şafak Ayini" gerçekleştirildi.

Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini' yapıldı
Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini' yapıldı
GİRİŞ 25.04.2024 07:43 GÜNCELLEME 25.04.2024 07:48
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yaklaşık 500 kişilik grup, gece Çanakkale kent merkezinden Gelibolu Yarımadası'na geçti.

Katılımcılar, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekrandan Çanakkale Savaşları'na ilişkin belgesel, film, röportaj ve bazı kentlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek "Şafak Ayini"nin başlamasını bekledi.

Şafak vakti başlayan programda, Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles ile Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Etkinlik alanına Türkiye Cumhuriyeti adına Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek ile diğer ülkelerin temsilcileri çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu.

Programda, Piyade Kurmay Yarbay Fatih Kurtgöz, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu okudu.

Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunmasının ardından dua edilmesiyle tamamlanan programa, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Sri Lanka ve İngiltere'nin Ankara büyükelçileri ile programa davetli diğer ülkelerin üst düzey yöneticiler katıldı.

ANZAKLAR VE ANZAK GÜNÜ 

Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasından oluşuyor.

Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Gerçekten üzücü adamlar onbin kılometreden geliyor işgal için memleketine geliyor bide üstelik memleketinde ölüleri için fuaya geliyorlar insanın kanına dokunuyor orasıda üstelik onların toprağı sayılıyormuş oh ne ala.
    Cevapla
  • Kul insan 1 hafta önce Şikayet Et
    Tam bir rezalet
    Cevapla
  • doblocu 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu kadar saçmalık olmaz kafirler dünyanın bilmem neresinden ülkemi işgale gelsin sonra bunlarla tören yap ölüsünü dirisini......
    Cevapla
  • ali 1 hafta önce Şikayet Et
    lan dudukler savasta bile dedemiz onlarla arkadas olmuş
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    bizi işgal etmeye gelenleri anıyorız. ve andırıyoruz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı