İstanbul'u terk edip, Bilecik'te Osmanlı ve Selçuklu'ya ışık tuttu!
Birçok izleyicinin severek takip ettiği tarihi dizilerdeki kostümler, Bilecik’teki tasarım atölyesinde yapılıyor. Tarihi kostümler büyük bir çalışmanın ardından, usta ellerin elinden geçerek; görsel bir efekte dönüşüyor.
Haber7-Kadriye Ebrar Etirli Kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik…
Türkiye’nin dört bölgeye komşu tek ili olan Bilecik’te Kültür ve Turizm Bakanlığı şehir tanıtım programı kapsamında bir gezi düzenlendi. Ulusal basında çalışan basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen gezide; Osmanlı’nın kuruluş hikayesi, tarihi anlara tanıklık eden topraklarda yeniden dinlendi.
Söğüt’te tarihle mimarinin birleştiği nokta: Hamidiye Camii
Tarihin izinde bir yolculuk: Bilecik gezi rehberi
Gezi kapsamında Şeyh Edebali Türbesi, Bilecik Saat Kulesi, Rüştiye Mektebi, Aya Yorgi Kilisesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Kuyulu Mescit ve Hamidiye Külliyesi gibi önemli konumlar ziyaret edildi.
Bilecik İl Kültür Müdürlüğü ve Valilik koordinesinde gerçekleşen ziyaretlerde, Bilecik halkının şehrin Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik ettiğinin bilincini taşıdığının altı çizildi. Öyle ki; kent halkının ‘dede’ olarak bahsettiği Şeyh Edebali’nin türbesine düzenli olarak ziyaretler düzenlendiği belirtildi.
Bu kapsamda kentin tarihi yönünü ortaya çıkarmak amacıyla şehirde Osmanlı ve Selçuklu’nun anlatıldığı tarihi dizi ve filmlerde kullanılmak üzere kostümlerin üretildiği atölyeler bulunuyor. Bu atölyelerden birini ziyaret etme imkanımız oldu. Atölyelerde bir hayalden başlayan tasarımlar, adeta görsel bir efekt olarak kostüme dönüşüyor ve oyuncuların üzerine özel dikiliyor.
Bu kostüm ve aksesuarlar, dünyaca ünlü dizi ve film izleme platformunun bazı yapımlarında, "Game of Thrones", "Vikings" dizilerinin bazı karakterlerinde, TRT'nin "Uyanış: Büyük Selçuklu" ve "Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi" dizilerinin aralarında olduğu yapımlarda kullanıldı.
İSTANBUL'U TERK ETTİ, MEMLEKETİNDE OSMANLI'YA IŞIK TUTUYOR
2019 yılında İstanbul’daki kurumsal iş hayatını terk eden ve kendisi de Söğütlü olan Orhan Kocaoğlu, memleketine dönerek tasarım atölyesi açtı.
Kocaoğlu, atölyede Osmanlı ve Selçuklu’nun tarihinin anlatıldığı Alparslan Büyük Selçuklu ve Tozkoparan gibi birçok diziye kostüm tasarladı.
"BURAYI HOLLYWOOD YAPALIM"
Tasarımlarının bazılarını yurtdışına da ihraç ettiklerini söyleyen Kocaoğlu, “Bilecik tam bir sinema plato alanı. Bir filmcinin aradığı bütün enstürmanlar burada mevcut. Burayı ‘Hollywood’ gibi yapalım istiyoruz. Burada sektör oluşsun istiyoruz” dedi.
HER TASARIM AYRI BİR EMEK
Kocaoğlu ayrıca Bilecik’in meşhur Lefke bezlerini de kullandıklarını ve tasarımlarını bölge insanlarının kültürünü yaşatmak amacıyla yaptıklarının altını çizdi.
Tasarım atölyesinde bütün kostümler en ince ayrıntısına kadar düşünülüyor. Öyle ki; Kocaoğlu, tasarımları hayal etmek için dahi tarihi dönemlere dair birçok araştırma yaptığını kaydediyor.
"KARAKTERİ TÜM AÇIDAN DÜŞÜNMENİZ GEREKİYOR"
Tarihi dizilerin kostüm olmadan bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Kocaoğlu, “Bir karakter için bu adam hangi dönemde yaşadı, coğrafyası neydi, karakter özellikleri nasıl, içinde bulunduğu durum ne, stresi ne gibi tüm açılardan düşünmeniz gerekiyor. Sonra kapatıp hayal ediyorsunuz. Biz o karakteri inşa ettiğimizde o karakter ete kemiğe bürünüyor. Oyuncu kostümü beğenmezse oyunu veremiyor. Oyuncu kostümünü beğenecek hem de o karakterin içine girecek.” İfadelerini kullandı.