TDV “Bir Damla Hayat” projesiyle 11 milyon kişiyi temiz suyla buluşturdu
TDV, temiz suya erişimin zor olduğu ülkelerde açtığı 1.442 su kuyusu ve vakıf çeşmesiyle yaklaşık 11 milyon kişiyi suyla buluşturdu.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) “Bir Damla Hayat” sloganıyla sürdürdüğü su kuyusu ve vakıf çeşmesi projesiyle temiz suya erişimin zor olduğu ülkelerde milyonlarca muhtaç insanın hayatına dokunmaya devam ediyor. 2015 yılında başlatılan proje kapsamında bugüne kadar 41 ülkede 1.442 adet su kuyusu ve vakıf çeşmesi açılırken, yaklaşık 11 milyon kişi temiz içme suyuna kavuştu.
Hayat kaynağı temiz suyu ihtiyaç sahipleriyle buluşturmak amacıyla yürütülen proje kapsamında 20 ülkede 143 adet su kuyusu ve vakıf çeşmesinin inşası devam ediyor. 16 ülkede yeni projelendirilmiş ve bağışa sunulmuş 95 adet su kuyusu ve vakıf çeşmesi bulunuyor.
Vakıf, Filistin’de açtığı 18 su kuyusu ve vakıf çeşmesiyle başta Gazze olmak üzere bölgede yıllardır temiz suya erişimi sağlıyor.
Yapım aşamasındaki 143 su kuyusu ve vakıf çeşmesinden yaklaşık 918 bin kişinin faydalanması hedefleniyor. Ayrıca, yapımı devam eden kuyular ile yeni projelerin tamamlanmasıyla toplamda 11,5 milyondan fazla insanın temiz suya erişmesi bekleniyor.
UZUN ÖMÜRLÜ OLARAK İNŞA EDİLİYOR
Türkiye Diyanet Vakfı’nın su kuyuları ve vakıf çeşmeleri, 50 ila 500 metre arasında değişen derinliklerde açılıyor ve elektrik veya güneş enerjisiyle çalışarak uzun ömürlü hizmet veriyor. 5 ila 40 ton kapasiteli depolarda muhafaza edilen su 8 ila 18 musluk aracılığıyla insanların kullanımına sunuluyor. Ayrıca hayvanların su ihtiyacını karşılamak için özel bölmeler de bulunuyor. Kuyuların yapım süresi, bölgenin özelliklerine bağlı olarak 2 ila 6 ay arasında değişiyor.
Her yıl Ramazan ve Kurban programları kapsamında Vakfın görevlileri tarafından kontrol edilen su kuyuları ve vakıf çeşmelerinde tespit edilen eksiklikler, ilk 5 yıl partner kuruluşlarca; sonrasında ise vakıf kaynaklarıyla gideriliyor. Çeşmelerin bakımları düzenli olarak yapılıyor.
Türkiye Diyanet Vakfı “Bir Damla Hayat” su kuyusu ve vakıf çeşmesi projesini din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin yürütüyor. Çalışmaların büyük çoğunluğu Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerde cami merkezli yapılıyor; ancak projenin faaliyete geçirildiği alanlarda farklı dinlere mensup insanlar da bulunuyor.
Vakfın su kuyusu ve vakıf çeşmesi projesi hakkında detaylı bilgi almak ve bağışta bulunmak isteyenler https://tdv.org/tr-TR/birdamlahayat/ web adresi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.