Çağlar üsteğmeni TSK mayını şehit etmiş!

Üsteğmen Çağlar Canbaz'ın 6 Ağustos 2007 tarihinde şehit olmasına sebep olan patlayıcının, güvenlik güçlerinin kullandığı anti tank mayını olduğu ortaya çıktı.

Çağlar üsteğmeni TSK mayını şehit etmiş!
Çağlar üsteğmeni TSK mayını şehit etmiş!
GİRİŞ 07.10.2012 13:40 GÜNCELLEME 07.10.2012 16:06
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Konuya ilişkin jandarmanın hazırladığı olay yeri inceleme tutanağında söz konusu patlayıcı için, 'teröristler tarafından döşenen niteliği belirsiz el yapımı...' tanımlaması yapılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti, patlayıcının terör örgütünde bulunmayan anti tank mayını olduğunu tespit etti.

Hakkari Dağlıca'ya bağlı Yeşiltaş Karakolu, geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşen PKK saldırısı sonucu verilen 8 şehit ile tekrar gündeme geldi. Burada 2007 yılında komutan olarak görev yapan Üsteğmen Çağlar Canbaz, 7 Ağustos 2007 tarihinde bölük bölgesinin yakınında meydana gelen bir patlama sonucu şehit olmuştu. Bölgede 2007 yılında Tabur Komutanı olan Kurmay Yarbay Onur Dirik, olaydan iki sene sonra açılan bir dava sonrasında askeri mahkeme tarafından yargılanmış, Üsteğmen Çağlar Canbaz'ın ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle 2 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yarbay Dirik ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilmişti. Geçtiğimiz Temmuz ayında Ankara'da bir cezaevine konulan Onur Dirik, şimdi cezasını çekiyor.

İTÜ: OLAY YERİ İNCELEMESİNDE ÖNEMLİ EKSİKLİKLER VAR

Yarbay Onur Dirik, dava boyunca bilirkişi heyetinin oluşturulmaması üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalurji Fakültesi Dekanlığı'ndan patlayıcının gerçek niteliğinin tespit edilmesi için teknik görüş raporu tanzim edilmesini istedi. Bu talep üzerine dekanlık, Prof. Dr. Dursun Ali Şaşmaz, Doç. Dr. Levent Trabzon, Dr. Hikmet İskender'in yer aldığı bilirkişi heyeti oluşturdu. Heyet, dava dosyasında bulunun tüm belgeleri inceleyerek kapsamlı bir rapor hazırladı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda "Dosya kapsamında patlayıcının niteliğinin tespit edilmesine yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı, gerek kimyasal analizler, gerekse patolojik tespitler açısından herhangi bir bulguya rastlanılmadığı, olay yeri incelemesinde önemli eksiklikler bulunduğu görülmüştür." ifadesine yer verildi.

'ÜSTEĞMEN CANBAZ'I ÖLDÜREN PATLAYICI ANTİ TANK MAYINI'

Bilirkişi heyeti, Üsteğmen Çağlar Canbaz'ın şehit olmasına sebep olan patlayıcının, anti tank mayını olduğu sonucuna vardı. Bilirkişi heyetinin raporunda, şöyle denildi: "Dosya kapsamında edinilen bilgilerden ve yarı ampirik yöntemlerle yapılan hesaplamalardan, böyle bir tahribata yol açabilecek özellikteki patlayıcının; yerleştirildiği bölge, taşınabilirliği, fiziksel boyutları ve irtibatlandırılan patlatma düzeneği de göz önüne alınırsa; mekanik düzenekli M15, M19, TM-57, ATM-72 benzeri bir anti tank mayını olabileceği, ayrıca sinyal kesici cihazların etki mesafesinin de 1-2 kilometre civarında olduğu düşünülürse, söz konusu mayına fünye yerleştirilip kablolu basma tertibatı eklenmesi suretiyle uzaktan patlatılabilecek şekilde modifiye edildiği anlaşılmaktadır. Meydana gelen hasara yol açabilecek güçte bir patlayıcının kodları verilen özellikte bir anti tank mayını olabileceği anlaşılmıştır."

Hukukçulara göre İTÜ'nün verdiği bu rapor, patlayıcının terör örgütüne ait bir mayın olmadığını gösteriyor. Çünkü örgüt yurt içinde el yapımı patlayıcıları tercih ediyor, anti tank mayını kullanmıyor.

'JANDARMA KRİMİNAL İNCELEME TERÖRİST MAYINI DEMİŞTİ'

Mayının patladığı bölgeden alınan toprak örneklerini inceleyen Jandarma Kriminal Dairesi, Üsteğmen Canbaz'ın şehit olmasına sebep olan söz konusu patlayıcının cinsinin ne olduğunu tespit edememiş, teröristler tarafından döşendiğini belirtmişti.

Olay günü Hakkari İl J. Komutanı Vekili J. Yarbay Sefa Ceylan'ın talimatıyla Uz. J. II. Kad. Çvş. Hasan Akıllıca'nın hazırladığı olay yeri inceleme raporunda 'cinsi tespit edilemeyen patlayıcı madde' düzeneğinin infilak etmesi sonucu Üsteğmen Canbaz'ın şehit olduğu ifade ediliyor.

YORUMLAR 5
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    jandarma pkk nin demis bilim bizim o zaman bunun tek aciklamasi olur. mayini pkk oraya kodu amma pkk ya da bizim ordudan birileri verdi o zaman belkide iyi bi incelesek pkk nin silahlarinin bir bolimu bizim stoklardan geliyo olabilir bu arada pkk epey oldu asker vurmuyo nedendir 20 gun evvel her dakika asker vuruldu mu haberi bekler olmus idik neden ise kesildi altindan ne cikacak gorucez anlastilar mi yoksa asker onceleri mal gibi yayiliyodu da hedef mi oluyodu o terorun en cok oldugu bolgelerde yada komutanlarin kulagi mi cekildi askere adam gibi sahip olun mu dendi
    Cevapla
  • Sinem 3 yıl önce Şikayet Et
    Yorum yazacagina git ilkokulu bitir.
    Cevapla
  • mehmet tozlu 11 yıl önce Şikayet Et
    itü ?. anti tank mayını tuzaklama yapılmaz. itü profları .
    Cevapla
  • Sinem Mirazoglu 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen haberi tekrar oku, sonra da yorumunu oku. Umarim ne mantiksiz bir yorum yazdiginin farkina varirsin. ITU profesorlerini elestirebilmen icin en az onar kadar bilgin ve tecruben olmasi lazim. Internette war games oynamaya benzemez.
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    bak sen masum pekeke suçlanmıştır bu şehid için. kaçakcı zaten masum onu biliyoruz, pekekeninde hiç katkısı yok olayda. nasrettin hocanın hırsızın hiç suçu yokmu dediği gibi dönün dönün başkalarında bulun suçu.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'i bugün kabul edecek
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada