The Guardian'ın Erdoğan ve başkanlık korkusu

Guardian sayfalarında bugün Erdoğan ve başkanlık sistemine ilişkin bir analize yer verdi.

The Guardian'ın Erdoğan ve başkanlık korkusu
The Guardian'ın Erdoğan ve başkanlık korkusu
GİRİŞ 26.03.2015 13:38 GÜNCELLEME 26.03.2015 13:39
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Analiz, gazetenin editör ve yazarlarından biri olan Simon Tisdall’e ait. Tisdall analizine, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin tarzı bir süper başkanlığı hedeflediğini, muhalefet partilerinin bunun parlamenter demokrasiyi sonlandırabileceği ve gerçek bir diktatörlükle sonuçlanabileceği uyarısını yaptığını” yazarak başlıyor.

"NEO-İSLAMCI ERDOĞAN MANEVRA YAPIYOR"

Tisdall özetle şöyle devam ediyor: “Neo-İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucusu ve lideri Erdoğan, 2003 yılında Başbakan olmasından sonra Türkiye’yi, git gide artan oranda otoriter bir tarzda yönetti. Dördüncü dönem (başbakan olma) arayışı parti kurallarıyla engellendiğinden, geçen Ağustos’ta Cumhurbaşkanı oldu ve o dönemden beri yürütme gücünü artırmak için manevralar yapıyor.

PUTİN-MÜŞERREF TARZI

Strateji Vladimir Putin’in, 2000’den beri Moskova’da görevde kalmasını sağlayan, devlet başkanlığından başbakanlığa yön değiştirip sonra yeniden devlet başkanlığına dönmesi stratejisine benziyor. Pakistan’da Pervez Müşerref de benzer bir numara çevirmişti.” “Erdoğan’ın, giderek muhalif sokak protestolarına ve bağımsız gazeteciliğe karşı yasaklamalarla anılmasıyla ilgilenmediğini” belirten Tisdall şöyle devam ediyor:

Bunu yerine, 7 Haziran’daki genel seçimlere AKP’ye (mecliste) büyük çoğunluğu vermesi için işçi sınıfı ve kırsal kesimden dindar seçmenlere bel bağlıyor. Teoride, istediği anayasal değişiklikler bunun ardından kabul ettirilebilir.

YORUMLAR 49
  • İzzet 9 yıl önce Şikayet Et
    Cimilere bak demmekki dogruyolda uzun adam
    Cevapla
  • RAmi 9 yıl önce Şikayet Et
    ingilize ne oluyor? Halkı liderinin arkasında.Senin telaşın niye? Sana ne derdin,hükmede memekliğin.Dünyanın düzeni senden mi soruluyor?Liderimizin diktatörlüğü bize değil, size,sizin derdiniz bu. Seni enterese eden bir şey yok.Yürüüüüüüüüüü.
    Cevapla
  • O ban 9 yıl önce Şikayet Et
    durma vur uzun adam, gölgen bile titretiyor hainler tayfasını
    Cevapla
  • evetamma'ya 9 yıl önce Şikayet Et
    Yolun sonuna geldiğinizin farkına vardınız mı?
    Cevapla
  • akasay 9 yıl önce Şikayet Et
    başkan olmasın. Ben de istemem. Ama biz İngilizlere sizin Kraliçeye karşıyız diyor muyuz ki ? Hele Putin tarzı deyince demek çok korktular. AKP lilerin bile istemediği başkanlık sistemini inatla zorla Başkancı yapacak bu hain İngilizler. Putin tarzı deyince güzel vallahi. Putinle el ele, Avrupa titrer.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu