Vücudumuzun verdiği reaksiyonların asıl amaçları

Vücudumuzun biz fark etmeden verdiği bazı reaksiyonların aslında mantıklı bir amacı varmış...

Vücudumuzun verdiği reaksiyonların asıl amaçları
Vücudumuzun verdiği reaksiyonların asıl amaçları
GİRİŞ 18.11.2016 16:21 GÜNCELLEME 18.11.2016 16:23

Vücudumuz da bir çok savunma mekanizması bulunmaktadır. Hemen hemen her gün yaşadığımız ancak aslında neden vücudumuzun bu reaksiyonları verdiğini bilmediğimiz hapşırmak, gerinmek, tüylerin diken diken olması gibi bir çok tepkinin aslında çok mantıklı sebepleri varmış.

 Esnemek:  Beynimiz fazla ısındığı zaman esnemek beyinde ki ısıyı dengede tutmaya yarıyor.  Dolduğunda ise rahatlamasını sağlıyor.

 Gerinmek: Sabahlara gözümüzü açtığımızda bazen yataktan çıkmadan önce bazende çıktıktan sonra istem dışı gerçekleşen gerinme eylemi aslında kaslarımızı çalıştırır, kan dolaşımımızı hızlandırır ve modumuzu geliştirir.

 Hıçkırmak: Vücudumuzda ki diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasına tepki olarak ses tellerinin olduğu bölge aniden kapanır ve 'hık' sesi çıkar. Aynı zamanda midemize hava gittiği zamanlarda da hıçkırık tutabilir.

 Hapşırmak: Burun içerisinde ki tüyler tozları ve mikropları tutmakla görevli olduğu gibi. Hapşırmakta istem dışı, burundaki sinirler uyarıldığında gerçekleşen bir olaydır. Bir nevi vücudumuzun mikropları atma biçimidir.

 Miyoklonik hareketler:  Uykuya dalmak üzereyken uzun süre hareketsiz kaldıysak hissettiğimiz saniyelik sarsılmalardır. Bütün kaslarımızla oluşan güçlü spazmlar bizi uyandırır. Bu vücudumuzun hareketsizliğinden dolayı beynin yaşayıp yaşamadığımızı anlamak için gönderdiği sinyallerdir.
 
 Cildin buruşması:  Vücudumuz çok fazla neme maruz kaldığı zaman etrafın kaygan olması ihtimaline karşı kaymamamız için cildimizi buruşturarak önlem alıyor.

Hafıza kaybı: Zihnimiz bizi çok üzen anıları, bize kötü durumlar yaşatan hatıraları hatırlamak istemediği zamanlar silerek önlem alabilir.

Tüylerin diken diken olması: Vücudumuzun serin havalarda kaybettiği ısıyı gözeneklerden kaybettiği ısı miktarını azaltmaktır. Bu vücudumuzun daha çabuk ısınmasına neden olur.

 Gözyaşı: Gözyaşı, göz pınarlarımızın kurumasını engelleyen bir eylemdir. Göz merceğimiz toz tanecikleri ile karşılaştığında gözyaşı bezleri hemen devreye girer ve göze gelen yabancı maddeyi gözyaşı salgılayarak temizler.


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!