Mehmet Çelik'ten "Tarihin Hafızası" Semineri

Dün açılış etkinlikleriyle başlayan CNR Kitap Fuarı devam ediyor.

Mehmet Çelik'ten "Tarihin Hafızası" Semineri
Mehmet Çelik'ten "Tarihin Hafızası" Semineri
GİRİŞ 05.03.2016 12:49 GÜNCELLEME 05.03.2016 12:55

Fuarda bugün Prof. Dr. Mehmet Çelik’in saat 13:00-14:00 arasında 1. Konferans Salonu'nda "Tarihin Hafızası" başlıklı semineri var.  Seminerin konusu kitabının da adı olan "Tarihin Hafızası”

Prof. Dr. Mehmet Çelik'ten önemli tespit: "Pusu Kültürü"

Prof. Dr. Mehmet Çelik kitabında çok ilginç ve önemli konulara ışık tutuyor, önemli kavramları tartışmaya açıyor. Bu kavramlardan biri de "Pusu Kültürü”.  Bu tabir avcılara aittir. Son iki yüz yıldır siyasetimiz içinde başarıyla kullanılmaktadır ve ittihatçılardan bize geçmiştir. 

Hayat Yayın Grubu tarafından yayımlanan Tarihin Hafızası isimli kitabında Çelik, yakın tarihe ilişkin çok önemli konulara değinip, ilginç tespitlerde bulunuyor.

Son yıllarda “tarih” kamuoyunun gündeminde yer alan en önemli konulardan biri hâline geldi. Yazılı ve görsel medyada çok sık yer almaya başladı. Bazı televizyon kanalları haftalık daimî programlar yapmaya, bazı gazeteler haftalık dergi ve ekler vermeye başladı. Son dönemlerde Türkiye genelinde en rağbet edilen konferans konuları hep tarihle ilintili olanlardı.

Köklerini merak etmeyen millet!

Belki de tarihe böylesine yoğun bir merak başlamasaydı tarih hâlâ arşivin tozlu rafları arasındaki belgelerde kalan yahut bir avuç akademisyenin merakından öteye gitmeyen bir araştırma alanından öte bir anlam ifade etmeyecekti. Oysa köklerini merak eden milletimizin fertleri tarihi buralardan alıp evlerde, kahvehanelerde günlük konuşma konuları arasına alarak yeniden canlandırmaya başladı.

"Tarihin Hafızası" kitabı önemli sorulara cevap veriyor

30 yılı aşkın akademik hayatım boyunca, hemen hemen her hafta en az bir konferans veriyorum. İki-üç saat süren konferanslar sonunda dinleyiciler bana hep bu anlattıklarımı okuyacakları eserlerim olup olmadığını sordular. İşte Tarihin Hafızası adını verdiğimiz bu eserin içerisinde yer alan makaleler, uzun zamandır farklı platformlarda dile getirdiğimiz özellikle yakın tarihimize dair merak ettiklerinizin cevabı olacak nitelikteki yazıların derli toplu sunumudur. Özellikle tarihe ve Türkiye’nin sosyo-politik konularına meraklı olanların ufkunu açacağını, olayların perde arkasını nasıl okumaları gerektiği hususunda yol gösterici olacağını ümit ediyoruz.

Prof. Dr. Mehmet Çelik Kimdir?

Prof. Dr. Mehmet Çelik, 1954 yılında Elazığ’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini kendi memleketinde, yüksek öğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat (Türk Dili) ve İlahiyat (İslâm Felsefesi) fakültelerinde tamamlamıştır.

1980 yılında akademik hayata başlayan Çelik, 1982-1987 yılları arasında Mor Gabriel Manastırı’nda Süryani Kilisesi, Süryani Dili ve Hristiyan İlahiyatı alanında akademik çalışmalarda bulunmuştur. Ortaçağ İslâm ve Roma-Bizans uzmanı olan Prof. Dr. Mehmet Çelik, özellikle Süryaniler, Nasturiler-Keldaniler, Ermeniler ve Fener Rum Patrikliği üzerindeki yaptığı önemli çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Yayınlanmış 13 akademik kitaba ve 100’ün üzerinde bilimsel makaleye imza atan Prof. Dr. Mehmet Çelik, son yıllarda çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan sosyo-politik yazı ve röportajlarıyla, yurtiçi ve yurtdışında verdiği konferanslarla, Ülke TV’deki “Sıradışı” programıyla kamuoyunda ilgiyle takip edilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs açıklaması... Hiçbir sendika başvurmamış!
Taksim'de gösteri olmayacak! İşte 1 Mayıs'ta kapanan yol ve güzergahlar...