Zübeyde Hanım'ın mezar taşı 68 yıl sonra sergileniyor

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın mezar taşı (kitabe), 68 yıl sonra İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Zübeyde Hanım'ın mezar taşı 68 yıl sonra sergileniyor
Zübeyde Hanım'ın mezar taşı 68 yıl sonra sergileniyor
GİRİŞ 28.10.2008 10:53 GÜNCELLEME 28.10.2008 10:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ömer Oruç'un haberi

Zaman yazarı Mustafa Armağan'ın, 12 Ekim'de kaleme aldığı 'Zübeyde Hanım'ın vasiyeti yerine getirildi mi?' başlıklı yazısını dikkate alan müze müdürlüğü, depoda bekleyen mezar taşını gün yüzüne çıkardı.

Zübeyde Hanım'ın Karşıyaka'daki mezarının üstüne 1940 yılında büyük bir kaya parçası konulmasından sonra kitabe, o günlerde müze olarak hizmet veren Basmane semtindeki Ayavukla Kilisesi'ne kaldırıldı. 1955'te de İzmir Arkeoloji Müzesi'nin deposunda koruma altına alındı. Mezar taşının üzerine, Atatürk'ün eşi Latife Hanım tarafından, "Hüve'l-Bâki. Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'nin vâlide-i muhteremeleri Zübeyde Hanım'ın ruhuna rızâen lillâhi'l-Fâtihâ. Sene 1338 (1923)" yazdırılmıştı.

Mustafa Armağan, Latife Hanım'ın yaptırdığı, sanat değeri taşıyan talik yazılı kitabenin neden kaldırıldığını, bir hatıra olarak muhafaza edilmesi yerine depoya atıldığını sorgulamıştı. Zübeyde Hanım'ın gerçek vasiyetinin bu şekilde olmadığını vurgulayan Armağan, hiçbir şekilde isteğinin yerine getirilmediğini resmî kayıtlarla ortaya koydu. Zübeyde Hanım'ın 16 maddelik vasiyetinden örnekler sunan Armağan, vasiyeti şöyle özetledi: "Cenazesinin yüksek sesle tekbir getirilerek mezara götürülmesi. Defnedildiğinin üçüncü günü akşamı hafız, hoca, akraba ve ahbaplarının, akşam yemeğine davet edilerek yemekten sonra Kur'ân-ı Kerîm okumaları. Beşiktaş'taki Yahya Efendi'nin yakınına defnedilmesi. Şehrin münasip bir yerinde çeşme yaptırılması. Her hafta uygun bir camide, cuma namazından bir saat önce başlayarak, ezan okununcaya kadar cemaate iki cüz Kur'ân tilavet ettirilmesi."

(Zaman)

YORUMLAR 2
  • tolga tiftik 15 yıl önce Şikayet Et
    :::::::::::::::::::::::::::(. rahmetle anıyoruz
    Cevapla
  • mustafa gedik 15 yıl önce Şikayet Et
    chp duymasın. zübeyde hanımın vasiyetini chp liler duymasın sakın karşı çıkarlar mahkemeye dava açarlar onların lugatında yok çünki zübeyde hanımın vasiyetinde yapılmasını istedikleri arkasına saklandıkları mustafa kemalin annasi nasıl böyle bir vasiyet name bırakır olacak işmi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sokak ortasında 10 yaşındaki kız çocuğunu dövdü! Tepkiler sonrası çocuğunu bırakıp gitti
ABD Deniz Kuvvetleri yetkilisi: İsrail ordusu kendi İHA'larını vuruyor