Arapça bilen turist rehberlerinde büyük artış

Turist Rehberleri Birliği'nden sertifikalı Arapça bilen turist rehberi sayısı, bir yılda yüzde 25 arttı.

Arapça bilen turist rehberlerinde büyük artış
Arapça bilen turist rehberlerinde büyük artış
GİRİŞ 01.01.2015 12:35 GÜNCELLEME 01.01.2015 12:35

TUREB Başkanı Zeki Apalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Arap turistlerin Türkiye'ye yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
 

Birliklerinin bu yılın başında bir sınav açtığını, halihazırda rehberlik yapanların veya üniversitelerin rehberlik bölümünü bitirenlerin sınava başvurduğunu dile getiren Apalı, sınava Arapça için yüksek oranda başvuru yapıldığını kaydetti.

Sınavda başarılı olanların, gerekli şartları yerine getirdiklerinde rehberliğe adım attıklarını ifade eden Apalı, şöyle devam etti:

"Birkaç yıl öncesine göre Arapça bilen rehber sayısında artış oldu. Zaman zaman dönemsel farklılıklar yaşanıyor. Belli bölgelerden mesela Ortadoğu'dan geçen yıl çok fazla turist geldi. Gelen her Arap turiste Arapça bilen rehber verme mecburiyetimiz yok. Örneğin Avrupa'da bir ülkeye gittiğimizde Türkçe bilen rehberlik vermezler. Bilinen bir dilde İngilizce, Almanca, Fransızca rehberlik verirler. O grubun başkanı da kendi grubuna tercüme eder."

Arap turistlerle artan Arapça ilgisi

Apalı, TUREB'in şu anda Arapça konuşan 230 rehberi olduğunu belirterek, "Daha önce bu sayı 180'di. Bir yılda, Arapça rehber sayısında yüzde 25 civarında artış oldu" diye konuştu.

Bakanlıktan ruhsat sahibi, Turist Rehberleri Birliği'nden de çalışma izni olan kişilerin rehber olarak kabul edildiğini söyleyen Apalı, belgesiz rehberlerle mücadele etmeye çalıştıklarını anlattı.

Apalı, TUREB'de İngilizce bilen kayıtlı sertifikalı rehber sayısının 5 bin 530 olduğuna işaret ederek, İngilizce'den sonra en fazla Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinden rehberlerin geldiğini dile getirdi.

TUREB'e kayıtlı 37-38 farklı dil konuşan rehber var

TUREB'de 37-38 farklı lisan konuşan rehber bulunduğuna dikkati çeken Apalı, "Bu turistler bir gün çekildiğinde rehber arkadaşlarımız piyasada tutunamıyor. Dolayısıyla başka sektörlere kaymalar oluyor, bunu da düşünmemiz lazım. Önümüzdeki yıllar için bir dil seviye tespit sınavı açılacak. Düzenli olarak her yıl hem üniversitelerden gelenler hem de halihazırda rehber olan arkadaşlarımız bu sınavlara girip belgeyi aldıkları takdirde çalışma dili olarak ekletebilecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Apalı, bölgesel anlamda rehber eksiği olan yerler için ise yeni programlar açarak, eksikleri gidermeye çalışacaklarını belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj