RTÜK'ten yayıncı kuruluşlara konuk uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayıncı kuruluşlardan konuk seçimi konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

RTÜK'ten yayıncı kuruluşlara konuk uyarısı
RTÜK'ten yayıncı kuruluşlara konuk uyarısı
GİRİŞ 19.12.2020 20:39 GÜNCELLEME 19.12.2020 20:40
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

RTÜK'ten yapılan açıklamada, televizyonlarda birbirinden farklı birçok konuda programlar yayınlandığı, bu programlara alanlarında uzman olduğu belirtilen kişilerin konuk olarak katıldığı anımsatıldı.

 

 

Bu kişilerin bir kısmının gün içinde içerik olarak birbiriyle alakası bulunmayan programlara katılarak sanki her alanın uzmanıymış gibi her programda hukukçu, terör uzmanı, siyaset bilimci, sağlık bilimci, deprem bilimci ve benzeri farklı unvanlar kullanmak suretiyle gündemde hangi konular varsa onun üzerine yorum yaptıkları aktarılan açıklamada, uzman olduklarını iddia ettikleri alanlarında yeterli derecede bilgi sahibi olmayan bu kişilerden bir kısmının yaptıkları değerlendirmelerin kamuoyunu bilinçlendirmekten ziyade yanlış yönlendirdiği ifade edildi.

Programlarda yaşanan bu tarz sorunlarla ilgili izleyiciler başta olmak üzere, çeşitli kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından Üst Kurula çok sayıda şikayet başvurusu yapıldığı bildirilen açıklamada, programlara katılan konukların kendi popülerliklerini artırmak amacıyla bilinçli olarak spekülatif söylemlerde bulunduklarının da görüldüğü belirtildi.

 

 

Bu kişilerin bilinçli ya da bilinçsiz olarak maksadını aşan söylemler kullandıklarının belirlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Amacından uzak yorumlara yer verilen bu tür yayınlarla kamusal sorumluluktan uzaklaşıldığı, söz konusu konukların yaptıkları yorumların toplumu yanlış bir şekilde bilinçlendirdiği, bu durumda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla yapılan yayınların da amacından saptığı görülmektedir. Bu durum yanlış anlaşılmalara ve toplumda infial oluşmasını sebebiyet vermektedir. Yayınlar vasıtasıyla kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi halinde, söz konusu yayınlar nedeniyle medya hizmet sağlayıcılara müeyyide uygulanması durumu da söz konusu olabilmektedir. Açıklanan sebeplerle yayıncı kuruluşların muhtemel mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için konuk olarak görüşlerine başvurulacak uzmanların seçiminde azami hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."

YORUMLAR 19
  • Sinoplu 3 yıl önce Şikayet Et
    Cok dogru.Saglik konusunda 20 30 sene öncede kalmış,dunya saglik örgütünün ve ilac kartellerinin sözcülüğünü yapan sözde prof ve doç ların da çıkarılmaması bizim ruh sağlığımız için çok iyi olur.
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    nerde buluyorlar ise her konu da uzman sanki bos konusan sayisiz bos adam o da yetmez gibi askeri uzman yada askeri egitim alan tv ne arar dusmana akil vermek haric bir sey yapmiyor bence yasak olmasi iyi bu tip program gunluk en fazla iki saat olacak nerde ise butun gun ayni hanzolari konuyor
    Cevapla
  • El-Aziz23 3 yıl önce Şikayet Et
    En başta her tartışma programında sözde hukukçu Ersan Şen Deprem bilimci oluyor, çevre bilimci oluyor,siyaset bilimci oluyor,covit bilimci oluyor var ki var. Bunun gibileri konularında uzman olmadığı halde tv lerde ahkam kesiyor. RTÜK tebrik ediyorum
    Cevapla
  • Paol 3 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz tvdeki küfür makinesi rasimi unutmayalım karı koca heryerdeler yine
    Cevapla
  • Gurberci kus 3 yıl önce Şikayet Et
    Gec kalinmis uyari tesekkürler rtük zapkamaktan bikmistik hangi kanali acsan cahil sacma yorumcu cakma profösörler artik gercek profösörlere kusku ile bakar olduk ne cok profösör varmis ülkemde lütfen bu sahte profösör titillerini geri alin normallessin ülke artik.
    Cevapla
  • Leyla 3 yıl önce Şikayet Et
    Prof Dr ebubekir sofuoğlu, gibi diplomalı cahilleri tv ye davet edip soz hakkı veren lere çok kızgınım, pekala sende fuhuş yuvası dediğin yerden mezunsun yada orada çalışıyorsun, bu ne densizlik yahu. Seviyesizliginde bir seviyesi vardir.
    Cevapla
  • dürüst 3 yıl önce Şikayet Et
    hocanın haklılık yanı çok hocanın sözleri bazılarının işine gelmiyor
    Cevapla
  • 25663445 3 yıl önce Şikayet Et
    Teşbihte hata olmaz adam anlatmak istediğini istediği gibi ifade edememiş malum sözü nereye çekersen oraya gidiyor...
    Cevapla
  • konyalıyız 3 yıl önce Şikayet Et
    diplomalı cahil lafın fazla olmuş, aslında ülkedeki gerçekleri anlatırken yanlış üslup kullanmış, biraz gerçekleri düşünerek yazın, ifade tarzı yanlık ama dikkat çekmek istediği konuyu ifadede hata etmiştir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Araç fiyatları değişti: Yine de kimse almıyor rekor geldi
Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması! Müzakereler sona erdi: Cevabımızı ilettik!