SGK Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Sorgulama Ekranı: 2022 Nasıl Başvuru Yapılır?

Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) yeni yılla birlikte yeniden hesaplandı. 2 gün ve üzeri raporlu olan vatandaşlara yapılan ödeme, E- Devlet ve Alo 170 hattı üzerinden kolayca sorgulanabiliyor. İşte rapor parası sorgulama ekranı ve Geçici İş Göremezlik Ödeneği hesaplaması...

SGK Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Sorgulama Ekranı: 2022 Nasıl Başvuru Yapılır?
SGK Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Sorgulama Ekranı: 2022 Nasıl Başvuru Yapılır?
GİRİŞ 10.01.2022 09:41 GÜNCELLEME 10.01.2022 09:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2022 yılı maaş zamları il birlikte Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) ödemesinde de değişiklik oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 4 /a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan yani iş göremezliğine neden olan rahatsızlık ve hastalık durumun ödenen ücret maaşların yeniden hesaplanması ile birlikte değişti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)

Bilindiği üzere Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) kişinin günlük kazancı baz alınarak gerçekleştirilir. Peki Geçici İş Göremezlik Ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Rapor parası ödeneği nasıl hesaplanır. İşte merak edilen soruların cevapları...

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ (RAPOR PARASI) NEDİR?

Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası), 4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalıların iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan herhangi bir nedenden ötürü rahatsızlanması veya hastalanması halinde doktor raporu ile çalıştığı kurumda geçici bir süre ile çalışamaz onamı koyulmuş vatandaşların maduriyetinin giderilmesi adına SGK tarafından kişiye ödenen ücrete denir.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası)

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ (RAPOR PARASI) SORGULAMA!

Geçici İş Göremezlik Ödeneği sorgulama işlemini artık kolaylaştı. Ödeneğin hesaba ve PTT'ya adınıza yatıp yatmadığını ALO 170 hattını arayarak veya E- Devlet üzerinden kolayca sorgulayabilirsiniz.

4/a ve 4/b  İş göremezlik Ödemesi sorgulama

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ (E- DEVLET) SORGULAMA EKRANI

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) başvurusu e-ödenek programı ile elektronik ortamda online olarak gerçekleştirilir. Başvuru için 4/a sigortalılarının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının işverenlerince Kuruma elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir.

"4/a sigortalılarının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının işverenlerince Kuruma elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir. Ancak 4/a sigortalılarının geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri için işyerinde çalışmadıklarına dair işverenlerince bildirimde bulunulması şartı aranmaz. Bildirim süresi geçtikten sonra bildirimin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın  sigortalının geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. İstirahatin bitim tarihi itibariyle gerekli işlemler yapılarak sigortalının hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneği anlaşmalı bankanın herhangi bir şubesinden çekilebilecek şekilde hesaba aktarılır."

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATAR?

Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası)  İşverenin raporu SGK 'ya bildirmesinin ardından 15 gün içerisinde yatırılıyor. Söz konusu paranın 2 ay içerisinde alınmaması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na para geri aktarılmaktadır.

Rapor parası hesaplama

RAPOR PARASINI KİMLER ALABİLİR?

Kişiye Geçici iş göremezlik ödeneği, yani diğer adı ile Rapor Parası ödenebilmesi için; 

SGK sigorta pirimi ödemesi

  • İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, 

  • İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

  • Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması, gerekmektedir.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIR?

Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği; Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Geçici iş göremezlik ödeneği hesaplama

Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,

  • Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

  • Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

YORUMLAR 1
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    sonra babayi alirsin is veren ise gelmedi sorun cikardi diye atar issizlik parasi icin muracat edersin orda isi sen birakmis der onu vermez masal guzel de uygulama berbat
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti