"Bölgemizdeki demografik yapı değişti"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, sığınmacıların bölgelerinin demografisini değiştirdiğini söyledi.

"Bölgemizdeki demografik yapı değişti"
"Bölgemizdeki demografik yapı değişti"
GİRİŞ 12.02.2015 15:07 GÜNCELLEME 12.02.2015 15:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Erbil'deki Saad Abdullah Konferans Salonu'nda IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Planlama Bakanı Ali Sindi ve  Dünya Bankası Irak Temsilcisi Robert Baw Judy'nin katılımıyla "Sığınmacıların Kürdistan Bölgesine Etkileri" konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansta bir konuşma yapan Başbakan Barzani, Suriye'deki olayların başlamasından ve terör örgütü IŞİD'in Irak'taki saldırılarından sonra IKBY'ye göç eden sığınmacıların bölgenin demografisini değiştirdiğini savundu.

"BÖLGEMİZDEKİ DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞTİ"

Sığınmacılara yardımın insani ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirten Barzani, karşılaştıkları sorunu, "Kürdistan bölgesindeki 1,5 milyondan fazla sığınmacı, demografiyi değiştirmiştir. Bir yıl içinde Kürdistan'ın nüfusu yüzde 28 artmıştır. Bazı bölgelerdeki sığınmacıların sayısı, orada ikamet edenlerden çok daha fazladır. Bu durum Kürdistan bölgesinin eğitim, sağlık, barınma ve istihdam alanındaki yükünü ağırlaştırmıştır. Sığınmacıların varlığı hayat pahalılığını arttırmış ve işsizliği yüksek bir seviyeye çıkarmıştır" şeklindeki ifadelerle dile getirdi. 

IKBY'deki yabancı konsolosluklar, uluslararası kuruluşlar ve BM'ye bağlı kurumlar başta olmak üzere dünya kamuoyuna Kürt bölgesindeki duruma ciddi bir şekilde eğilmeleri çağrısı yapan Barzani şunları söyledi: "Yardımların ihtiyaç duyulan seviyeye çıkması için herkes sorumluluk almalıdır. Bağdat bu anlamda daha fazla sorumluluk almalı ve yardım etmelidir. Irak hükümeti şu ana kadar  Kürdistan bölgesindeki sığınmacılar konusuna önem vermemiş ve ciddiye almamıştır. Bu nedenle de gerekli yardımı yapmamıştır. Kürdistan bölgesinin bu noktadaki eksiklikleri gidermek için 2015 yılında 1 milyar 400 milyon dolara ihtiyacı var."

Savaşın, her yerde yoksulluğu, mağduriyeti ve ağır yaşam koşullarını doğurduğuna dikkati çeken Barzani, "Peşmerge güçlerimiz en vahşi ve yırtıcı terörist örgüte karşı Kürdistan halkını korumayı başarmıştır. Suriye'deki kriz devam ettiği sürece Kürdistan bölgesindeki insani dram da devam edecektir. Irak'taki çatışma ortamı da sürdüğü sürece Kürdistan bölgesinin yükü ağırlaşacaktır. Kürdistan bölgesinin konumunun her alanda güçlenmesi için çaba gösterilmelidir" dedi.

YORUMLAR 1
  • Musa 9 yıl önce Şikayet Et
    Başta siz Kerkükte Tapu ve nüfus bilgilerini talan edip Türkmenleri yok sayarak bunu yaptınız.Sonra da IŞID geldi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!