Yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Kim Oldu? Ömer Çelik Yeni Başbakan'ın ismini açıkladı!

AK Parti'de 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Olağanüstü Kongre öncesi yapılan temayül yoklaması sonrası yeni Başbakan’ın ismi netlik kazandı. Bu gelişmeler ışığında yeni Başbakan'ın ismi AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik tarafından açıklandı. Tüm Türkiye'nin merakla beklediği yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkan adayı olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ismi oldu. Peki Yeni Başbakan ne zaman göreve başlayacak? Aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı da olan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni hükümetin kurulması için görevlendirilecek.

Yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Kim Oldu? Ömer Çelik Yeni Başbakan'ın ismini açıkladı!
Yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Kim Oldu? Ömer Çelik Yeni Başbakan'ın ismini açıkladı!
GİRİŞ 19.05.2016 17:43 GÜNCELLEME 19.05.2016 17:44

AK Parti'de 22 Mayıs'ta yapılacak Olağanüstü Kongre’de Yeni Başbakan ve Ak Parti Yeni Genel Başkan’ını belirleme süreci sona erdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 6 Mayıs’ta kendine has yapıcı ve birleştirici üslubu ile görevi devredeceğini açıklaması üzerine Ak Parti’de kritik değişim süreci başlamıştı. Ve yaklaşık 2 hafta gibi bir süre boyunca parti içi uzlaşı ve çatlak sesleri önleme adına temayül yoklaması yoluna gidilip partinin bakan, milletvekili, delege düzeyinde, kısaca teşkilatın a’dan z’ye tüm unsurlarının görüşleri alınmıştı. Bu gelişmelerin akabinde AK Parti kurmayları 2 gün önce Yeni Başbakan ve Yeni Genel Başkan’ın ismini, Olağanüstü Kongre’den 3 gün önce yani 19 Mayıs’ta, son olarak Ak Parti’nin kurucu lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşü alındıktan sonra açıklanacağını duyurmuştu. İşte tüm bu kritik ve sürpriz gelişmelerin ardından tüm ülkenin nefesini tutup beklediği, Ak Parti Yeni Genel Başkanı ve Türkiye’nin yeni Başbakanı’nın ismi bugün açıklanmış oldu.

İŞTE TÜRKİYE’NİN YENİ BAŞBAKANI

Türkiye’nin yeni Başbakan’ı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım aynı zamanda Ak Parti Yeni Genel Başkanı oldu.

YENİ BAŞBAKAN NE ZAMAN GÖREVE BAŞLAYACAK?

Yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım 22 Mayıs'taki olağanüstü kongreden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet görevi vermesi sonrası yeni hükümet kurulacak.

AK PARTİ’DEKİ KRİTİK DEĞİŞİM SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?

AK PARTİ’DE GENEL BAŞKAN ADAYINI KİMİN DUYURACAĞI AÇIKLANMIŞTI

AK Parti, 22 Mayıs'taki Olağanüstü Büyük Kongre öncesi genel başkan adayını bugün parti genel merkezinde düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracağını açıklamıştı.

Yeni genel başkan adayını 19 Mayıs 2016 saat 11.00'de yapılacak Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in saat 13:00'da açıklanacağı duyurulmuştu.

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI KALIN’DAN OLAĞANÜSTÜ KONGRE AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın AK Parti'nin kongre sürecine dair "Sayın Başbakanımız yarın Sayın Cumhurbaşkanımıza veda ziyaretinde bulunacak. Onlar sürecin nasıl işleyeceğine karar verecekler." demişti.

"BAŞBAKAN YARIN VEDA ZİYARETİNDE BULUNACAK"

"Orada yaşanan süreci takip ediyoruz. AK Parti'nin kendi istişare sürecinde alınan kararın hayırlı olmasını diliyoruz. Sayın Başbakanımıza yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkürlerimizi iletiyorum. Sayın Başbakanımız yarın Sayın Cumhurbaşkanımıza veda ziyaretinde bulunacak. Onlar sürecin nasıl işleyeceğine karar verecekler. AK Parti'den bize ulaşan bir randevu talebi yok." demişti.

AK Parti’nin olağan kongresine sayılı günler kala,"Genel başkan kim olsun?” sorusuna bu kez milletvekilleri, bakanlar, kurucu üyeler, MKYK üyeleri, etik kurulu üyeleri, hakem kurulu üyeleri, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları, belediye başkanları ve il genel meclisi başkanları yanıtlamıştı.

AK PARTİ RANDEVU TALEP ETMİŞTİ

"Genel Başkan kim olsun" sorusuna yanıt arandığı temayül yoklamalarının ardından AK Parti kaynakları istişare için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu istendiğini belirtmişti.

BİNALİ YILDIRIM İSMİ ÖN PLANA ÇIKMIŞTI
 
Temayül yoklamalarında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ismi birinci çıkmıştı. Milletvekili ve bakanların büyük bölümü de tercihini Yıldırım'dan yana kullanmıştı.

AK PARTİ’DE TEMAYÜL YOKLAMASI SÜRECİ

AK Parti’de 2. Olağan Büyük Kongre öncesi yeni genel başkan adayının belirlenmesi için yapılan temayül yoklaması yapılmıştı.

Temayül sonuçları kendi yetkili organlarında değerlendirilecek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de istişare edilecek ve Genel Başkan adayının kim olacağına karar verilecek. Kapalı zarf yöntemiyle gerçekleştirilen oylama işlemi sonrası belirlenen yeni genel başkan adayının ismi Perşembe günü kamuoyuna duyurulacağı açıklanmıştı.

Dün ve bugün, temayül yoklamasına katılan kişi sayısı 795 oldu. Dün oylamaya 312 kişi katılırken, bugünkü temayül yoklamasına 475 kişi davet edilmişti.

3 BAKANDAN ‘GENEL BAŞKAN AÇIKLAMASI

AK Parti kongresi öncesi temayül yoklamasına giren bakanlardan Akdoğan, Kurtulmuş ve Elitaş'tan şu açıklamaları yapmıştı.

AK Parti'de pazar günü yapılacak kongre öncesi genel başkanlık için temayül yoklamaları sürüyor. Dün teşkilata yöneltilen 'genel başkan kim olsun' sorusuna milletvekilleri şu şekilde yanıtlamıştı.

"HEP BİRLİKTE ÜLKEMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Kurullar işliyor. Sonuçlar ortaya çıkacak. Bu örnek bir kongre olacak. Ülkemizin önemli meseleleri var. Devam eden terörle mücadele süreci var. Paralel şer odağı ile mücadele süreci var. Bu süreçlerin aksamaması da önem taşıyor. Hep birlikte ülkemizi ayağa kaldıracağız.

"BU HAREKETİN LİDERİ BELLİDİR"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: AK Parti, yüzde 50 oy almış bir parti. Çok önemli iki değişim sürecini yaşıyor. Bunlardan biri Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Sayın Davutoğlu'na bıraktı son derece nezih bir şekilde, o süreç hiçbir dengeyi oynatmadan cereyan etti. İkinci değişim süreci ortaya çıkıyor. Bu hareketin lideri bellidir. Bütün arkadaşlara sorulacak. Hiçbirimiz kendi şahsı adına hesap yaparak yol almaz. Burası bir dava hareketidir. Bu süreçler nezaket içinde son derece olgun şekilde yürütülür. Pazar günü bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir kongre olacak. Pazartesi gününden itibaren Türkiye çok sağlıklı bir şekilde yoluna devam edecek.

"BENİM ZİHNİMDEKİ İSİM BELLİ"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: Bugün genel başkan adayını tespit etmek için genel merkezimiz faaliyet içinde. Hayırlı uğurlu olsun. Ne zaman açıklanacağını genel merkez bilir. Benim zihnimdeki isim belli, hayırlı olsun.

AK PARTİ’DE TEMAYÜL YOKLAMA SÜRECİ NASIL BAŞLAMIŞTI?

AK Parti’de, Olağanüstü Kongre kararının alınmasının ardından, genel başkan adayının belirlenmesine yönelik temayül yoklamaları süreci başlamıştı.

Genel Merkez Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen temayül yoklamasına, yönetici pozisyonundaki teşkilat mensupları, il belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve büyükşehir belediye meclislerinin başkanvekilleri katılmıştı.

KADIN VE GENÇLİK KOLLARI DA KATILMIŞTI

AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongre Tertip Komitesi Üst Kurul Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş'ın başkanlık yaptığı temayül komisyonunda, TBMM'yi temsilen Grup Başkanvekilleri adına Nurettin Canikli, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile Genel Merkez Kadın ve Gençlik Kolları başkanları yer almıştı.

AK PARTİ’NİN DAVETİYE GÖNDERMEDİĞİ 5 ÜLKE

AK Parti'de, Olağanüstü Büyük Kongre öncesi detaylı bir hazırlık çalışması yapmıştı.

AK Parti'de, Olağanüstü Büyük Kongre öncesi hazırlık çalışmaları devam  ediyor. Bu doğrultuda Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı davetiyeler yaptırılmıştı.

Davetiyenin bir yüzünde "Partimizin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'ne  teşrifleriniz bizleri onurlandıracaktır" yazısı ve altında Davutoğlu'nun imzası  bulunuyor.

Kongrenin 22 Mayıs 2016 günü Ankara Arena spor Salonu'nda  gerçekleştirileceği ve saat 10.00'da başlayacağı belirtiliyor. Davetiyenin diğer  tarafında AK Parti'nin amblemi yer alıyor.



DAVETİYE GÖNDERİLMEYEN ÜLKELER

Kongre tarihinin yakın olması nedeniyle yabancı ülkelerin sadece  Türkiye'deki büyükelçilikleri ile yabancı misyon şeflerine davetiye gönderileceği  ancak İsrail, Bangladeş, Mısır, Suriye ve Rusya'nın davetiye listesinde yer  almadığı öğrenilmişti.

KONGREDE YENİ SLOGANLAR

 Arena Spor Salonu'nda yapılacak, "Kutlu yürüyüşe devam" temalı  kongrede, partinin kurulduğu ilk günden bu yana kullanılan "İlk günkü aşkla",  "Söyle var mısın?", "Sen, ben Yok, Türkiye var" gibi sloganların yanı sıra yeni  olarak "2023 hedeflerini gerçekleştirmek için yolculuğumuz sürüyor", "2053 ve  2071 hedeflerine ulaşmak için yolculuk devam ediyor" sloganlarının da  kullanılacağı ifade edilmişti.

YILDIRIM MEMLEKETİ ERZİNCAN KUTLAMA

Ak Parti Genel Başkan adayının açıklandığı anlarda Binali Yıldırım'ın memleketinde de kutlamalar başladı

Ömer Çelik'in açıklamayı yaptığı dakikalardaRefahiyeliler davul zurna eşliğinde halay çekti.

AK parti Genel Başkan adaylığı açıklanan Binali Yıldırım'ın memleketi Erzincan'ın Refahiye ilçesinde bayram havası yarattı.  Resmi açıklamanın yapılmasını beklemeden kutlamalara başlayan Refahiyeli hemşirileri davul zurnalar eşliğinde halay çekti. 

Alandaki 'Vurur yüzüne ifadesi, Başbakan oldun Hükümetin bitanesi' afişi ise dikkat çekti. 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
18 Ağustos Pazartesi 2025 Gazete Manşetleri
Çanakkale'de havadan çekilen korkunç görüntü: Vali Toraman son durumu paylaştı!