Tokalaştıktan sonra ellerinizi yıkayın

Toplumun yüzde 30'unu etkileyen grip virüsünü engellemek için insanlarla temastan kaçınmak çok önemli olduğu açıklandı.

Tokalaştıktan sonra ellerinizi yıkayın
Tokalaştıktan sonra ellerinizi yıkayın
GİRİŞ 08.01.2016 15:12 GÜNCELLEME 08.01.2016 15:12

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İlhami Çelik, grip virüsünün toplumun yüzde 30'unu etkilediğini düşündüğünü belirterek, "Vatandaşlarımızın tokalaştıktan sonra takıntı olmayacak şekilde ellerini yıkamalarını tavsiye ediyorum" uyarısında bulundu.

Virüsün 2009 yılında yaşanan salgından sonra hala devam ettiğini ve bu yıl geçen yıllara oranla daha fazla görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. İlhami Çelik, "Toplumun yaklaşık yüzde 30'unu etkilediğini düşünmekteyim. Poliklinik başvurularımızın yaklaşık yüzde 25'ini bu grip başvuruları oluşturuyor. Hastalarımızda özellikle ateş ve öksürük şikayetleri çok daha ön planda yer alıyor. Toplum genelinde oldukça yaygın. Tabi ki bu yıl hava durumunun farklı seyretmesi bunda etken olabilir" diye konuştu.

Kalabalık ortamların ve kar yağışının az yaşanması gibi etkenlerin virüsü tetiklediğini ifade eden Doç. Dr. Çelik,"İnsanların kalabalık ortamda fazla bulunmamaları ve kişisel hijyenlerine gerek solunum yolları ile bulaşacak gerekse üzere temasla bulaşacak mikroorganizmalardan korunmaları için temizliklerine dikkat etmeleri gerekiyor. Hastanın yanında çok fazla bulunmamaları kendilerini korumak için gerekirse maske yada gözlük takmaları gibi ek önlemler almaları gerekiyor" dedi.

Öksürüğün en fazla şikayet olduğunu ve 1-2 ay boyunca öksürük nöbetinin devam ettiğini aktaran Doç.Dr.Çelik, şunları söyledi: "Bazı hastalar kendilerini çok iyi hissettikleri halde birkaç gün sonra tekrar sanki baştaki hastalığına dönmüş gibi bir tabloyla karşımıza geliyorlar. Bu nedenle öksürük, baş ağrısı, kas ağrısı gibi yakınmaların arttığı dönemlerde istirahat etmeleri, gerekse bize başvurmaları ve önereceğimiz ilaçları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Eğer bu sene hala grip olmamışlarsa aşı yapmaları mevcut. Aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bütün toplumsal salgınların çok yaşandığı yerlerde en iyi korunma şekli aşılanmadır."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!