Karanfilin çayının faydaları nelerdir? Karanfil çiğnemenin ağız sağlığına faydaları...

Karanfil, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan çok etkili bir baharat çeşididir. Değişik kullanım şekilleriyle sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca kendine has aromasıyla yemeklerde ve tatlılarda kullanıldığında farklı bir tat vermektedir. Peki karanfil çayının faydaları nelerdir? Ağız bakımında karanfil nasıl kullanılır? İşte karanfilin faydaları ve zararları...

Karanfilin çayının faydaları nelerdir? Karanfil çiğnemenin ağız sağlığına faydaları...
Karanfilin çayının faydaları nelerdir? Karanfil çiğnemenin ağız sağlığına faydaları...
GİRİŞ 25.08.2021 14:04 GÜNCELLEME 25.08.2021 14:04
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Karanfil, bir baharat çeşidi olup mersingiller familyasından olan karanfil çiçeğinin gonca kısmıdır. Çiçek açmadan toplanan ve baharat olarak kullanılan karanfil çok kıymetli bir bitkidir. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilebilen karanfil en çok Doğu Afrika, Hindistan, Endonezya ve İspanya’da üretilmektedir. Ekşi ve biraz acı bir tada sahiptir. Çiğnendikten sonra ağızda hoş bir koku bırakarak nefesi tazeler. Toplandıktan sonra güneşin altında kurutularak kullanılabilir. Yemeklerde, tatlılarda ve bitki çaylarında yaygın olarak kullanılan karanfilin aynı zamanda karanfil yağı da çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Kendine has aromasıyla yemeklere değişik tatlar veren karanfilin hoş kokusu ve tadı dışında sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Halk arasında yaygın olarak bilinen ağız kokusunu giderilmesi için kullanılmaktadır. Yüksek antioksidan gücü sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak birçok hastalıktan korumaktadır.

Safranın faydaları nelerdir? Safran hangi hastalıklara iyi gelir?

Karanfilin Faydaları

Olgunlaşmamış karanfil çiçeğinden elde edilen karanfil, farklı şekillerde tüketilebilir. Sağlık açısından yararlı görüldüğünden tüketilmesi tavsiye edilir. Antioksidan özelliği vücudun daha sağlıklı olmasına yardımcı olurken daha zinde hissettirir. Karanfilin insan sağlığına olan faydaları şöyledir:

  • 10-12 tane kadar karanfil çiğnenmeden birkaç yudum suyla yutulunca ishale anında etki ederek geçmesini sağlıyor.

  • Şiddetli diş ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılabilir. 

  • Mide bulantısını hafifletir.

  • Enerji verir ve zinde tutar

  • Kemik gelişimini desteklediği gibi kemik sağlığını da korumaktadır. 

  • Saçların daha güçlü ve sağlıklı uzamasını sağlar.

Defne yaprağının faydaları nelerdir? Kuru defne yaprağı nasıl tüketilir?

  • Solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir.

  • Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak fazla kilo sorunu olanların daha hızlı kilo vermesine yardımcı olur.

  • Romatizma ağrılarının geçmesini sağlar

  • Yüksek tansiyonu düşürür. 

  • Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. 

  • Unutkanlıklara karşı önleyicidir. 

  • Kan akışını arttırır, kan damarlarında bulunan toksinlerin atılmasını sağlar. 

  • Kan şekerinin normal seviyesinde tutulmasına yardımcı olur.

  • Akciğerde tümör oluşumunu engeller

Zeytin yaprağı faydaları nelerdir? Zeytin yaprağı çayı tansiyona iyi gelir mi?

Karanfilin Kullanım Alanları

Özellikle yemek ve tatlılarda kullanılan karanfil toz, çay ve yağ olmak üzere farklı şekillerde kullanılabilir. 

1) Karanfil Yağı: Diş bakımında yaygın olarak kullanılan karanfil yağı, ağız sağlının korunmasında ve mikropların kırılmasında etkilidir. Diş fırçalarken macun yerine karanfil yağı kullanarak ağzın dezenfekte edilmesi sağlanabilir. Hindistan cevizi yağı ve karanfil yağı karıştırılıp pamuk yardımıyla yüz temizlenerek sivilce oluşumuna engel olur. Yaralara ve enfeksiyonlara sürüldüğü takdirde yaraların çabucak tedavi olmasını sağlar. Karanfil yağı, gözlerde oluşan iltihaplara sürüldüğünde iltihapların çabucak geçmesine yardımcı olmaktadır. Bir çay bardağı ılık suyun içerisine birkaç damla karanfil yağı eklenip sabah akşam pamuk yardımıyla yüz temizlenir. Doğal tonik görevi gören bu karışım cildin daha canlı görünmesini sağlarken kırışıklık oluşumunu geciktirir.

2) Karanfil Çayı: Bir bardak kaynamış suyun içerisini 10-15 tane karanfili attıktan sonra 5 dakika demlenmesi beklenir. Ilıdıktan sonra süzülüp içilir. Anından enerji veren karanfil çayı, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayarak daha hızlı kilo verdirir. Antioksidan özelliği ile vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Soğuk haldeki karanfil çayı uygulandığında saç dökülmelerine karşı önleyicidir. Aynı zamanda sinir ve stresi de hafifleterek kişilerin daha rahat ve sakin uyumalarını sağlar. 

3) Karanfil Tozu: Toz halinde aktarlardan temin edilebilen karanfil tozu bal ile karıştırılıp tüketildiğinde sindirim bozukluklarını önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Karanfilin Zararları

Her besinde olduğu gibi karanfil de ölçülü tüketilmediği durumlarda zararlı olabilir. Özellikle yaraların iyileşmesi için yağının cilde çok sürülmesi durumunda ciltte tahrişe neden olmaktadır. Aşırı karanfil tüketilmesi kanın seyrelmesine neden olabilir. Ayrıca antioksidan özelliği tam tersi tesir ederek vücutta toksin etkisi göstermeye başlar. 

2 Gr Karanfil Besin Değerleri

Karbonhidrat 1.31
Protein 0.12
Yağ 0.26
Lif 0.68
Kolesterol 0
Sodyum 5.54
Potasyum 20.4
Kalsiyum 12.64
Vitamin A 3.2
Vitamin C 0
Demir 0.24

YORUMLAR 9
  • Karanfil 2 yıl önce Şikayet Et
    Korona olursanız karanfili dişlerinizle ezer günde 5-6 tane yerseni koronaya da faydası çok
    Cevapla
  • Furkan Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Oruclunun ağız kokusu Allah katinda misk kokusundan daha degerlidir.
    Cevapla
  • furkan 3 yıl önce Şikayet Et
    sen yinede çok yaklaşma millete kardeş..
    Cevapla
  • corona 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuvvetli mikrop öldürücüdür. Dişlerinizle hafif ezerek emerseniz, boğazınızı yakar ve kuluçka süresindeki mikropları boğazdayken öldürür. Düzenli kullanımda solunum yollarıyla bulaşan hastalıklara yakalamazsınız.. Grip olmayı unutursunuz. Kronik farenjiti karanfil ile 3 ayda yendim, 10 yıldır kullanıyorum...
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    ağız kokusuna iyi geldiği yıllardır bilinen bir gerçek,hangi lokantaya giderseniz gidin kasanın yanında bir tabak içinde karanfil görürsünüz.alıp ağzınıza atmanız için.
    Cevapla
  • Lütfi 3 yıl önce Şikayet Et
    Her gece bir bardak çay içine 3 karanfil ve küçük dilim limon koyarak içerim.Dinlendirir.Rahat uyutur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak