Hünnap meyvesi faydaları nelerdir? Kuru hünnap nasıl tüketilir?

Hünnap, Afrika kökenli bir bitkidir ve farklı kültürlerin geleneksel tıp tedavisinde ilaç olarak kullanılmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarından karaciğer yağlanmasına kadar birçok hastalığa iyi gelen hünnap, kalori bakımından düşük ancak besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Hünnap, düzenli olarak tüketildiğinde pis kanı dahi temizlediği bilinmektedir. Peki hünnap zararları nelerdir? Hünnap fiyatı?

Hünnap meyvesi faydaları nelerdir? Kuru hünnap nasıl tüketilir?
Hünnap meyvesi faydaları nelerdir? Kuru hünnap nasıl tüketilir?
GİRİŞ 27.09.2021 09:50 GÜNCELLEME 27.09.2021 09:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Düşük kalorili ve oldukça zengin besin değerlerine sahip olan hünnap sağlıklı kilo vermek isteyenlerin öğünlerinde yer vermesi gereken bir besindir. Doğal olan her gıda gibi hünnap da birçok hastalığa şifa sağlamaktadır. Solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere kan basıncısını normal seviyesinde tutmaktadır. Halk arasında ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen hünnap, her derde deva olduğu gibi farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Birçok sebze ve meyvenin antioksidan özelliği bulunmaktadır. Antioksidanlar vücuttaki zararlı maddelerin doğal yollarla dışarıya atılmasına yardımcı olarak zehirlenmelerin önüne geçmektedir. Hünnap, antioksidan bakımından zengin olmasının yanında vücuttaki pis kanın da temizlenmesini sağlamaktadır.

Hünnap Faydaları Nelerdir?

Asya ve Afrika kökenli olan hünnap, ülkemizde Marmara ve Anadolu’nun farklı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Sonbahara doğru hasat edilmeye başlayan hünnap, çay, çerez ve reçel olarak tüketilebilir. Yüksek kolesterol, bronşit ve bağırsak hastalığı olan kişilerin düzenli olarak hünnap tüketmeleri durumda hastalıklarında olumlu gelişmelerin olduğu bilinmektedir. Hünnabın bilinen faydaları şöyledir:

Hamilelikte kivinin faydaları nelerdir? Kivi cilde iyi gelir mi?

  • Besinlerdeki en önemli özellik olan antioksidan, hünnapta da bulunmaktadır. Bu sayesi vücuttaki toksinlerin atılmasına ve kanser hücrelerinin yayılmasına engel olmaktadır.

  • Hünnabın sahip olduğu bileşenler kan dolaşımının düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır ve pis kanın temizlemektedir.

  • Hünnap içerdiği kalsiyum ve potasyum sayesinde kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Gelişme çağındaki çocukların güçlü bir kemik yapısına sahip olmasını sağlamaktadır.

  • Kan basıncını dengeleyen hünnap, yüksek kolesterolü düşürdüğü gibi kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. Düzenli hünnap tüketimi kalp krizi riskini azaltmaktadır.

  • Sindirim sistemini düzenleyen hünnap, mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelmektedir. Özellikle kabız sıkıntısı çekenlerin hünnap tüketmeleri tavsiye edilir. 

  • Düşük kalorili olmasının yanında yüksek besin değerlerine sahip hünnap, uzun süre tok tuttuğu için zayıflamak isteyenlerin öğünlerinde yer vermesi önerilir.

  • Hünnap aynı zamanda antidepresan özelliği de bulunmaktadır. Hünnap tüketen kişilerin sinir sistemin rahatlamasını sağlamaktadır.

Turpun faydaları nelerdir? Turp hangi hastalıklara iyi gelir? Turp suyu nasıl hazırlanır?

  • İçerdiği kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller sayesinde enerji vermektedir. Özellikle yorgun hisseden kişilerin tüketmesi durumunda enerji verdiği bilinmektedir.

  • Hünnabın içine bulunan vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı korumaktadır.

  • Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

  • İçerdiği mineraller sayesinde diş ve diş eti problemlerine iyi gelmektedir. 

  • Antioksidanlar hastalıklara karşı korumasının yanında cilt problemlerine de iyi gelmektedir. Tıkanan gözeneklerin açılmasına yardımcı olan hünnap, cilt sağlığının korunmasına katkı sağlamaktadır.

  • Karaciğer hastalıklarına karşı da hünnap tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle karaciğer yağlanmasına karşı etkili bir besindir.

  • Spor yapanların kas ve kemik sistemini güçlenmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Ağrı kesici etkiye de sahiptir.

Üzüm pekmezinin faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına üzüm pekmezi içmek kan yapar mı?Üzüm pekmezinin faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına üzüm pekmezi içmek kan yapar mı?

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Hünnap manav ve marketlerden alındıktan sonra taze meyve olarak tüketilebilir. Aynı zamanda hünnap reçeli de yapılabilir. Hünnap kurutulduktan sonra da kuru meyve olarak da tüketilebilir. Hünnap, kurutulup çayı demlediğinde boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Hünnap çayını demlemek için 1 bardak kaynamış suyun içine birkaç tane dilimlenmiş hünnap eklenip 10 dakika kadar demlenmesi beklenir ve her gün düzenli olarak bu şekilde tüketilebilir.

Hünnap Zararları Nelerdir?

Her sağlıklı gıdada olduğu gibi hünnapta ölçüsüz tüketilmesi halinde bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Hünnabın fazla tüketilmesi ise şişkinlik, gaz ve hazımsızlık problemlerine sebep olabilir. 

Hünnap Fiyatı?

Hünnap meyvesinin 1 kg ortalama fiyatı 15 TL kadardır. 250 gr kuru hünnabın ortalama fiyatı 10-15 TL arsındadır.

100 Gr Hünnap Besin Değerleri

Karbonhidrat (g) 20.23
Protein (g) 1.2
Yağ (g) 0
Lif (g) 0
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 3
Potasyum (mg) 250
Kalsiyum (mg) 21
Vitamin A (iu) 40
Vitamin C (mg) 69
Demir 0.48

YORUMLAR 1
  • aliii 3 yıl önce Şikayet Et
    bu kanı temizlerde sizi ne temizler acaba
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çimler yer altına girdi! Kullanılan teknoloji şaşkınlık yarattı
Tokat depremi sonrası kritik uyarı! 'Ateş çemberi gibi' diyerek bir ilimize dikkat çekti!