Okaliptüs yağı faydaları nelerdir? Okaliptüs nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Akdeniz ikliminde yetişen okaliptüs, antibakteriyel özelliğe sahip bir bitkidir. Buna bağlı olarak cilt problemlerine ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Okaliptüs, solunum yollarını açarak rahatlattığından özellikle astım ve bronşit gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Peki okaliptüs buharı nasıl hazırlanır? İşte okaliptüsün faydaları ve kullanım alanları...

Okaliptüs yağı faydaları nelerdir? Okaliptüs nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Okaliptüs yağı faydaları nelerdir? Okaliptüs nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 20.01.2023 16:09 GÜNCELLEME 20.01.2023 16:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Nezle ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelen okaliptüs, Akdeniz ikliminin hakim olduğu İspanya ve Portekiz’de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Okaliptüs, çiçekli ve yapraklı bir bitki olarak yaz aylarında yetiştirilmeye başlanıp sonbahar aylarında hasat edilmektedir. Toplandıktan sonra farklı şekillerde kullanılabilen bitki, düzenli tüketilmesi birçok hastalığa şifa olmaktadır. Özellikle okaliptüs yapraklarından elde edilen çayın tüketilmesi stres bozukluklarına iyi gelmektedir. Genel olarak bakıldığında alerjik bir etkisi olmayan okaliptüsü herkesin tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Okaliptüs Faydaları

Hiçbir kimyasal maddeye ve işlenmiş ürüne ihtiyaç duymadan tamamen doğadan gelen ürünlerle sağlıklı bir hayat yaşamak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken vücudun tam olarak neye ihtiyaç duyduğunu bilerek o yönde beslenmektir. Okaliptüs, genel olarak bakıldığında solunum yolu hastalıklarına iyi gelen, doğal ağrı kesici ve bedene güç veren bir bitkidir. Çayı ve yağı kullanılarak tüketilebilir. Okaliptüsün faydaları şöyledir.

  • Astım, bronşit, nezle, grip gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir ve ateş düşürücüdür.

  • Nefes darlığı çekenlerin buhar banyosuyla okaliptüs yağını solumaları tavsiye edilir.

  • Güçlü bir balgam sökücüdür. İlaç kullanımına geçmeden evvel ilk okaliptüsün denemesi tavsiye edilir.

  • Düzenli olarak çayının tüketilmesi sinir ve stresi azaltmaktadır. Daha huzurlu uyumak ve rahatlamak için her gün okaliptüs çayı tüketilmelidir.

  • Vücudu zinde tutar ve yorgunluğu alır. Gün içinde 1 bardak okaliptüs çayı içmenin enerjiyi yükselttiği bilinmektedir.

  • Okaliptüs yağı da çayı da doğal ağrı kesicidir. Okaliptüs yağı, özellikle eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Ağrıyan bölgeye okaliptüs yağı sürülmesi halinde kısa sürede ağrıyı dindirir.

  • Cilt problemlerine de iyi gelmektedir. Okaliptüs merhemi ya da yağı yanıklara sürüldüğünde acıyı alarak kısa sürede tedavi etmektedir. Mantar problemleri olanların da okaliptüs merhemi sürmesi önerilmektedir.

  • Diş ve diş eti sorunlarına karşı da su ile seyreltilmiş okaliptüs yağı ile gargara yapılmaktadır. 

  • Kan şekerini düzenleyerek normal seviyesinde tutmaktadır.

  • Güçlü bir idrar sökücüdür.

  • Saç dökülmesi ve kepeklenmeye karşı da okaliptüs yağı kullanılabilir. Duştan önce masaj yaparak uygulanan yağı 10 dakika beklettikten sonra durulanır. Haftada 1 kez yapılması önerilir. 

  • Sivrisinek, böcek ısırıklarına karşı okaliptüs kullanılabilir.

Okaliptüs Kullanım Alanları

Çay: Her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilen okaliptüs çayı, 1 bardak kaynamış suyun içine birkaç tane okaliptüs yaprağı atılır ve 10 dakika demlendikten sonra içilebilir. Baş ağrısı, eklem ağrısı gibi ağrıların geçmesine yardımcı olurken stresi azalmaktadır.

Yağ: Okaliptüs yağı güçlü bir etkiye sahip olduğu için özellikle cilde sürmeden önce su ile seyreltilmesi önerilir. Mantar, yara gibi problemlere karşı okaliptüs yağı sürülebilir. Saç dökülmesine ve kepeklenmeye karşı ise zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı eklenerek saça uygulanabilir. Bu karışım saçların beslenmesine ve sağlıklı uzamasına yardımcı olacaktır.

Buhar Banyosu: Sinüzit, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına etkili olan buhar banyosu aynı zamanda etkili bir balgam sökücüdür. 1 litre suyun içine okaliptüs yaprakları eklenir ve su kahverengi olana kadar kaynatılır ve kaynayan suyun buharı solunur. Bu işlem düzenli olarak yapılırsa solunum yolu problemleri büyük oranda azalmaktadır.

Okaliptüs Merhemi: Toplanılan yaş okaliptüs yaprakları ezilerek lapa hazırlanır ve problemli bölgeye masaj yaparak uygulanır. Okaliptüs merhemi ya da lapası cilt problemlerine ve ağrılara iyi gelmektedir.

Okaliptüs yoğun ve keskin bir kıvama sahip olduğu için su ile seyreltilerek kullanılması önerilir. Daha etkili bir karışım elde etmek içinse zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı da eklenerek kullanılabilir. Birçok hastalığa şifa kaynağı olan okaliptüsü, yüksek tansiyon hastaları, hamile ve emziren kadınların kullanmamaları gerekmektedir. 

YORUMLAR 1
  • kadir yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    merhaba okaliptus yaprağı çayı 10 ay kullandım çok faydasını gördüm. ben okaliptus ağacı ve sibirya kivisini birlikte ekmek için tavsıye beklıyorum.05423387759
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!