Kırmızı kantaron yağı faydaları nelerdir? Kantaron yağı neye iyi gelir?

Kantaron bitkisinden elde edilen kantaron yağı alternatif tıp tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. Kantaron ağız yoluyla tüketilebileceği gibi cilt lekelerini iyileştirmede direkt de uygulanabilir. İşte kantaron yağının faydaları..

Kırmızı kantaron yağı faydaları nelerdir? Kantaron yağı neye iyi gelir?
Kırmızı kantaron yağı faydaları nelerdir? Kantaron yağı neye iyi gelir?
GİRİŞ 12.02.2022 17:33 GÜNCELLEME 12.02.2022 17:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Pek çok yerde kolayca yetişebilen kantaron bitkisi genellikle yol kenarlarında, ormanlarda, kırlarda, bahçelerde kendiliğinden çıkan bir bitkidir. Sarı ve kırmızı olmak üzere 2 çeşidi bulunur. Sarı kantaron yağı kurutulmuş bitkilerden, kırmızı kantaron yağı ise taze bitkilerden elde edilir. Her yıl haziran ayının sonuna doğru çiçek açar ve toplanarak kurutulur.

Trabzon hurmasının faydaları nelerdir? Trabzon hurmasının faydaları nelerdir?

CİLT LEKELERİNİ KISA SÜREDE İYİLEŞTİRİYOR

Tamamen bitkisel kantaron yağı ciltteki yara ve kesikleri kısa sürede onararak cildi iyileştirir. Özellikle deride oluşan yanıklarda çok etkili olduğu bilinen kantaron yağını yanan bölgeye düzenli olarak uygulamak bölgenin kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak güneşe yoğun maruz kalmış ciltlerde oluşan cilt lekelerinin de yok olmasını sağlayan kantaron yağı sürekli kullanımda cilt tonunun açılmasına da katkıda bulunur. Deride oluşan sedef ve egzama hastalıklarının tedavisinde de bir alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

SAKİNLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ İLE RAHAT UYKU ÇEKMENİZİ SAĞLAR

Özellikle yoğun çalışan kişilerin veya stresli bir hayata sahip olanların sıklıkla kullandığı kantaron çayı da kantaron bitkisinden elde edilir. Doğal antidepresan olarak da bilinen bu çayın tüketiminde de miktara dikkat etmek son derece önemlidir. Zira en fazla haftada 1 içilmesi gereken kantaron çayını fazla tükettiğinizde olası yan etkiler mevcuttur.



SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR

Kantaron yağının yemeklerden önce az miktarda tüketildiği takdirde sindirim sistemini düzenleyerek hazmı kolaylaştırdığı da herkesçe bilinen bir bilgidir. Yemek öncesi ağız yoluyla alınan 1 tatlı kaşığı kantaron yağı şişkinliği önleyerek, kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemindeki aşırı durumların oluşumunu da engeller. Özellikle gaz sancısına bağlı ortaya çıkan karın ağrısı şikayeti olan kişiler daha çok kantaron çayı tüketerek bu şikayetlerini çözebilirler.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ AZALTARAK SAÇ DERİSİNDEKİ YARALARI İYİLEŞTİRİR

Kantaron yağı içerdiği değerli vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmelerini engelleyerek saçların daha parlak ve canlı şekilde uzamasını sağlar. Saçlara düzenli olarak kantaron yağı ile yapılan bakımlar sonucu dökülmelerin azaldığı ve kırık oluşumunun engellendiği gözlenmiştir. Ayrıca saçların gürleşerek koparak dökülmeleri de azaltır. Saç diplerinde oluşan egzama ve kepek sorunlarını da düzenli kullanımda azalttığı bilinir. 

KANTARON YAĞININ BİLİNMEYEN FAYDALARI

  • Kasları güçlendirir.

  • Hücreleri yeniler.

  • Antiviral ve antibakteriyel özellikleri mevcuttur.

  • Hemoroid ve basura iyi gelir.

  • Ağızdan alındığında mide ülseri hastalığını iyileştirmede yardımcı olur.

Kuzu kulağı otunun bilinmeyen 10 faydası

  • Kırmızı kantaron yağı enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi organizmalarla savaşır. 

  • Baş ağrısını önlemek için o bölgeye masaj yapılarak sürülebilir.

  • Anti-inflamatuar özelliği sayesinde iltihap oluşumunu engeller.

KANTARON YAĞI NASIL YAPILIR?

Her yıl haziran ayının sonuna doğru çiçek açan kantaron bitkisi sapıyla birlikte toplanır. Toplanan bitkiler önce iyice kurutulur. Kurutulduktan sonra parçalara ayrılan bitki bir kavanoza az az koyulur. Kavanozun çok doldurulmaması bu noktada çok önemlidir. Bir diğer önemli ayrıntı da kantaronu parçalara ayırırken bıçak yada makas kullanmadan elle ayırmaktır. Kavanoza doldurduğunuz kantaron bitkisinin üzerini geçecek kadar saf zeytinyağı koyulur. Kavanozun kapağı kapatılmaz onun yerine, ince bir tülbent yada bez ile sarılır. Bu aşama yani kantaronun kapağı kapatılmadan bekletilme aşaması en az 5 gün sürmelidir. Bu esnada kavanoz güneşte bekletilir. 5 günlük süre dolduktan sonra kavanozun kapağı kapatılarak havayla teması tamamen kesilir. Bu şekilde de 1.5 ay kadar yine güneşte beklemesi gerekir. Bu süreçte yapılması gereken tek şey kantaron bitkisinin zeytinyağı ile iyice harmanlanması için arada bir ters düz ederek karıştırmaktır.

Diyet yapanlar kayısı çayı içiyor! Fazla tüketirseniz...

KANTARON YAĞI NASIL KULLANILIR?

Kantaron yağını besinlerle birlikte tüketmek mümkündür fakat tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekir. Fazla tüketiminde vücuda yarardan çok zarar vereceği de bilinen bir gerçek. En fazla 1 tatlı kaşığı kantaron yağı yeterli olacaktır. Kantaron yağını lokal olarak cilde, deriye uygulamak için de tüketim miktarı önemlidir. Yara ve izlerin üzerine günde 1 defa ince bir tabaka halinde sürülerek cildin yağı emmesi sağlanır. Cilde fazla sürüldüğünde de cildin nem dengesini bozarak sivilce ve akne oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle en fazla günde 1 kez kullanılması önerilir. 

YORUMLAR 1
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yapılış şeklini kim uydurduysa olmamış kantaron yağı TAZE bitkinin üstten beş cm' lik çiçekli kısmından yapılır.! Kurusundan olmaz.!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!