Balgam söktürücü doğal tarifler

Balgam üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşan koyu mukus kıvamındaki tükürük olarak bilinir. Özellikle kış aylarının beraberinde getirdiği soğuk havalar da artıyor, insanlar daha kolay hasta olur hale geliyorlar. Birçok hastalık sonucu kişide meydana gelebilen balgamı söktürücü doğal tarifleri evde yapmak oldukça kolaydır.

Balgam söktürücü doğal tarifler
Balgam söktürücü doğal tarifler
GİRİŞ 18.12.2020 10:01 GÜNCELLEME 18.12.2020 10:08

Kış aylarının beraberinde getirdiği soğuk havalar kişilerde birçok rahatsızlığa neden oldu. Bu rahatsızlıkların başında pek çok hastalığın yanında gelen balgam sıkıntısı oldu. İnsanları son derece rahatsız eden ve canını sıkan balgamı söktürmek evde yapılan doğal tariflerle oldukça kolay hale geldi. Sadece evdeki malzemelerle ilaç dahi kullanmadan bunu geçirebilir, geceleri rahat bir uyku çekmeye başlayabilirsiniz.

Bal ve Acı Biber Şurubu

Malzemeler:

-Çeyrek bardak elma sirkesi 
-1 limonun suyu
-3 yemek kaşığı doğal bal 
-1 yemek kaşığı zencefil tozu
-Yarım yemek kaşığı acı biber

Acı biber hariç tüm malzemeleri bir cezveye alarak tahta kaşıkla karıştırın. Altı kısık şekilde ocağa alın ve kaynamasını bekleyin. Kaynamadan acı biberi de ekleyin ve ocaktan alın. Soğumaya başladığında cam bir kaba boşaltarak günde 1-2 yemek kaşığı tüketin.

Salep 

Sütle yapılan ve yabani orkidelerin köklerinden elde edilen gerçek salep tozundan yapılan içecektir.  Salep hazırlanıp içildikten sonra boğazda yumuşatıcı etki göstererek balgamın solunum yollarında tutunmasını önler. Boğazı nemli tutarak kurumayı önlediği gibi sıcak içildiği için de balgamın yapısının yumuşamasını sağlayarak tutunduğu yerden rahatça ayrılmasını sağlar. Salebin en önemli özelliklerinden biri de hamileler, emziren anneler ve çocuklar tarafından güvenle tüketilebilmesidir. 

Elma, Bal ve Limon Tarifi 

Malzemeler:

Yarım soyulmuş elma
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı bal 

İlk olarak elmayı pişirin ve püre haline gelene kadar çatal yardımıyla ezin. Ardından balı ve limon suyunu da ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışımdan günde 2 kez güvenle tüketebilirsiniz. İltihap sökücü ve mukus birikimini azaltan etkisiyle kısa sürede rahatlama sağlayacaktır.

Okaliptüs, adaçayı, kekik ve nane yağı 

Okaliptüs, adaçayı, kekik ve nane uçucu yağları iyi birer balgam söktürücü olup çok eski zamanlardan beri kullanılır. Evlerdeki kaloriferler havanın aşırı kurumasına neden olduğundan balgam rahatsızlığı yapabilir. Bunu önlemek için yaşam alanlarınızdaki peteklerin üzerine koyacağınız 1 kase su içine bu yağlardan damlatabilirsiniz. Bu yağlar günlük taze olarak ve odanın büyüklüğüne göre 5 ila 10 damla arasında kullanılabilir.

Aromatik yağlı macun 

Aromatik yağlar doğal gıda olarak da tüketilebilir. Bu yağların evde bal ile birlikte kullanılabilmesi en etkili doğal tariflerden biridir. Yarım kilo bala 1 çay kaşığı kekik uçucu yağı, 10 damla nane uçucu yağı, 10 damla okaliptüs yağı, 10 damla adaçayı yağı  ekleyin ve karıştırın. Elde ettiğiniz macunu sabah ve akşam olmak üzere yetişkinlerde günde 2 kez 1 tatlı kaşığı  yaş üstü çocuklarda ise günde 1 çay kaşığı kadar alınabilir. Direkt yutmadan emerek tüketmek daha faydalıdır.

Melekotu Kökü Çayı

Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve ateşi düşürmek için kullanılan bitkiler arasında yer alan melekotu kökü, akciğerleri ısıtan ve uyaran etkisiyle balgamın atılma sürecini hızlandırır.

Zencefilli kekikli çay 

Kekiğin içeriğinde bulunan kavrakol isimli bileşen çok güçlü bir antiviral özelliktedir. Tıbbi kök bitkilerin en sağlıklı ve faydalı baharatlarından biri olan zencefil de çok etkili sonuç verir. Toz zencefilin solunum yollarını rahatlatıp gevşettiği kanıtlanmış bir olgudur. Zencefil miktarı arttıkça gevşeme de bununla uyumlu bir şekilde artmıştır. Özetlemek gerekirse gıda yolu ile alınan zencefil, alt solunum yollarında genişleme ve rahatlama sağlayarak nefes almayı kolay hale getirmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi