Ramazan ayının vazgeçilmezi hurmanın faydaları

Hurma Ramazan ayının vazgeçilmezi olan ve sayısız faydasıyla sadece Ramazan'da değil yılın her vaktinde tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurmanın faydaları
Ramazan ayının vazgeçilmezi hurmanın faydaları
GİRİŞ 12.04.2021 12:17 GÜNCELLEME 12.04.2021 12:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hurma Arap yarımadası ve Afrika'da yetişen palmiye türünde bir meyvedir. Sağlığa inanılmaz faydaları olan hurma son derece de lezzetlidir. Şekerli tadıyla rafine şekere muadil olarak kullanılabilen sağlıklı bir meyvedir. İçeriğinde bol miktarda lif, A, B1, B2 ve C vitamini içerir. Özellikle kilo vermeye karar verip diyet yaparak sağlıklı beslenen kişilerin ara öğünlerinde sıkça tükettiği besinlerden biridir. Günde 3 tane belirli aralıklarla tüketilen hurma hem kilo verdirmeye yardımcı olur hem de bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Vitamin deposu olması sebebiyle düzenli tüketildiğinde vücuda inanılmaz faydaları vardır.

Ramazan'da sağlıklı beslenmek için örnek Ramazan menüsü


Hurmanın faydaları

Tansiyonu düzenler: Hurma meyvesi tam bir potasyum deposudur. Bu sayede kalp dostu besinlerin başında yer alır. Ayrıca kan basıncını dengeleyerek kalp ritmini düzenlemede etkin rol oynar.

Damar tıkanıklığını önler: Hurma güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan korumasının yanında damar tıkanıklığı oluşma riskini de azaltır.

Hafızayı güçlendiriyor: Hurma bağırsakta A vitamini olarak bilinen ve retinale dönüşen beta karoten içerir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki beta karotenin uzun süreli kullanımı hafıza kaybını önleyerek hafızayı güçlendirmeye yarar.
 

Azı karar fazlası zarar meyan kökü susatmıyor, tok tutuyor!

Kanseri önler: Hurmada bulunan yüksek lif oranı hurma tüketen kişilerde kanser ve kalp hastalıklarının oluşumunun düşük olmasına neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar sonucu uzun süreli lifli yiyeceklerle beslenmek kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürüyor.

Antioksidan deposu: Hurma yüksek besin değeri içermesinin yanında antioksidan özelliklere de sahip olan bir meyvedir. Antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde etkin rol oynadığı bilinenler arasında. Hurma diğer meyvelerin aksine soğukta muhafaza edildiğinde antioksidan oranı da artıyor.

Cilde iyi gelir: Hurma cilt sağlığını koruyarak cilde güzellik katmada da etkin rol oynar. Aslolan cildin ne kadar güzel göründüğü değil ne kadar sağlıklı olduğudur. Ancak vücuttaki her organ gibi cildin de sağlığını etkileyen bazı faktörler bulunur. Hurma yüksek potasyum içermesiyle cilde iyi gelir.

B1 ve B2 vitamini içererek sinir sistemini korur: Vitaminler hücrelerde metabolik reaksiyonlar için gerekli olan organik bileşenlerdir. Çoğu vitamin çeşidi vücutta yapılamaz yada yapılan kısmı yetersiz kalır. Burada devreye yenilen besinlerle vitamin almak girer. Hurma da bu besinlerden biridir.

Demir eksikliğine iyi gelir: Hurma içerdiği yüksek demir sayesinde düzenli tüketildiğinde demir eksikliğine iyi gelerek vücuttaki hemoglobin seviyesini arttırır.

Sindirimi düzenler, kabızlığa iyi gelir: Hurma meyvesinin yüksek oranda lif içerdiği ve şekerli bir meyve olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki lifli besinlerin müshil etkisi görerek sindirim sistemini hızlandırmıştır. Ayrıca hurmanın içeriğindeki şeker ve melatonin içeriği bağırsak sisteminin hızlanmasına olumlu etki eder. 

Kilo vermeye yardımcı: Özellikle diyet yapanların ara öğünlerinde veya ana öğünlerine ek olarak sık sık hurma tükettiği herkesçe bilinir. Bunun sebebi hurmanın tok tutma özelliği ve sindirim sistemini hızlandırmasıdır. Bu sayede kişi hem uzun saatler tok kalır hem de bağırsakların hızlı çalışmasına etki eder.

Şifa deposu kaldirik otu! Faydaları saymakla bitmiyor

100 gram kuru hurmanın besin değeri

Kalori :300,4 kcal
Karbonhidrat : 72,9 gr
Protein : 2,2 gr
Kolesterol : 0
Lif (posa) : 9,3 gr
A vitamini : 0,5 gr
B1 vitamini : 0,1 mg
B2 vitamini : 0,1 mg
B3 vitamini : 2,2 mg
B6 vitamini : 0,153 mgB9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg
C vitamini : 3 mg
Kalsiyum (Ca) : 59 mg
Demir (Fe) : 3 mg
Fosfor (P) : 63 mg
Sodyum (Na) : 5,4 mg
Potasyum (K) : 700 mg
Magnezyum (Mg) : 58 mg

Hurma ile yapılan tarifler

Sütlü hurma tatlısı

-1 lt süt
-2.5 yemek kaşığı un
-2.5 yemek kaşığı nişasta
-1 çay bardağı şeker
-1 paket vanilya
-20 tane hurma

Hurmaların çekirdeğini çıkarak rondoya koyun ve üzerine 5 kaşık süt ekleyerek püre haline getirin, beklemeye bırakın. Muhallebisi için süt, un, nişasta ve şekeri tencereye alarak sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaştıktan sonra vanilya ekleyip tekrar karıştırın. Daha sonra hazırladığınız püreyi de ekleyerek karıştırın ve bir taşım daha kaynattıktan sonra kaselere eşit şekilde koyarak servis edebilirsiniz.

Hurmalı kurabiye

-1 paket tereyağı
-1 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
-1 su bardağı süt
-Yarım kg. irmik
-Yarım kg un
-1 paket kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı mahlep
-750 gram hurma

İlk olarak tereyağını eritin ve oda sıcaklığındaki sütle birlikte bir yoğurma kabına alın. Üzerine zeytinyağını da ekleyin. Sıcak olan bu karışımın üstüne şişmesi için irmiği dökün ve karıştırın. Karışım biraz ılınınca un, kabartma tozu veya mahlep ekleyerek yoğurun. Hamuru en az 5 saat dinlendirin. Hamur dinlenirken hurma harcını hazırlayın. Bunun için hurmaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve 1-2 yemek kaşığı su ile birlikte blenderdan geçirerek püre haline getirin. Biraz daha katı olması için az da olsa buzdolabında bekletin. Sonrasında hurma ile yaptığınız harçtan minik toplar yaparak tabağa dizin. Asıl kurabiye hamurunun içine koyulacağı için küçük olmasına özen gösterin. Sonrasında kurabiye hamurundan büyük parça alarak elinizde açın ve içine hurma püresini koyarak top halinde kapatın. Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Son olarak 180 derecelik fırında pişirin.

Unsuz şekersiz brownie tarifi

-3 orta boy muz
-4 hurma
-5 incir
-4 kayısı
-3 yumurta
-8 yemek kaşığı hindistan cevizi
-1 çay kaşığı karbonat
-2 yemek kaşığı kakao
-2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu

İlk olarak incir, muz, hurma ve kayısı rondoda çekilir. Daha sonra bu karışıma 3 yumurta eklenerek güzelce çırpılır. Sonrasında hindistan cevizi, karbonat, kakao ve keçiboynuzu unu da eklenerek tekrar iyice karıştırılır. Son olarak 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    1 kiloluk kutularda satılan İran hurması 9- 10 TL çok pahalı değil.
    Cevapla
  • mehmet kara 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi furmanin kilosu kaç lira haberin varmı
    Cevapla
  • abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    alabilirsek yeriz!
    Cevapla
  • issiz 3 yıl önce Şikayet Et
    kardesim sen asil neyin yalakaligini yapiyorsun multecilerin ulkemize gelme nedeni Avrupa ya kolay gecis hayalleri.Hurmanin kilosu 90tl ben alamiyorum mesela.Gerci senin gibi son 20 yilda hayli sismanlamis abilerimize edebiyat gelmesi normal.Allah bu riyakarliginizdan sizi kurtarip insanlari anlamayi nasip etsin
    Cevapla
  • beni_unutma 3 yıl önce Şikayet Et
    tc Türk kafan mı güzel ? sende zengin edebiyatı yapıyorsun.
    Cevapla
  • TC turkkkkk 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne gariban edebiyatı yapıyorsun be kardeşim insanlar mülteci olarak Türkiye'ye geliyor istediği şeyi alabiliyor sen ne diyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'